banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Sevgili öğrenciler, 35 sene öğretmenlik yapmış bir yazar olarak size tavsiyelerde bulunmak istiyorum. 17 Haziran günü karneyi aldığınızda pişman olmamak için beni dinleyin.

                Size on tavsiyede bulunacağım, kulağınıza küpe olsun. Aklınıza yatmayan bir şey olursa yazın, konuşalım.  Tavsiyeler:

                1. Akıllı öğrenci okula, sene sonu karnesini düşünerek başlar. En iyisi okulların biteceği ve hayata atılacağınız günü düşünerek okula gidin. Okul size ne kazandıracak? Bunu düşünerek ders çalışmalısınız. Okulda geçen zamanı geleceğe yatırım olarak görmelisiniz.

                2. Bilgi beyni besler, eğitim zekâyı artırır.  Allah insan beynini öğrenme programlı yaratmış. Göz görme, kulak duyma, ayak yürüme programlıdır. Kullanılan organ güçlenir, spor yapanın kasları gelişir.

                Okuyan, dersi iyi dinleyen, düzenli ders çalışan öğrencinin zekâsı artır. Yeni öğrenilen bilgiler, her gün beyne, hücreler arasında sinaptik bağlantılar kurularak kaydedilir ve böylece beyindeki bilgi kasları güçlenmiş olur.

                3. İki günü eşit olan ziyandadır, buyurur Sevgili Peygamberimiz (sav). Prof. Gerd Kempermann ve Prof. Elkonon Goldberg beyinde her gün yeni hücre doğduğunu, yeni bilgileri bu yeni hücrelerin yüklendiğini, öğrenme sayesinde beynimizin her gün yeni hücre kazandığını ve zenginleştiğini tespit ettiler. Her gün yeni şeyler öğrenmeyen, yeni doğan hücreleri kaybediyor. Her gün doğan yeni hücrelerinizi kaybetmeyin.

                4. İlim öğrenmek ve okumak sevaptır, okula sevap kazanmaya gittiğinizi düşünün. Kitap dininin  mensuplarıyız. Kur'an'ın ilk emri okudur. Okumak Allah'ın emridir ve sevaptır. "Okumamak Allah'a isyandır." diye yazmıştı bir mektubunda Alman Dr. Herman Heller.

                5. İyimser olun. Kimseden bir eksiğiniz olmadığını düşünün. Okuldaki arkadaşlarınızın sahip olduğu donanıma siz de sahipsiniz. Hayatta ve okulda başarılı olanlar da bir beyin, iki göz, iki kulak, iyi ayakla yola çıktı. Okumak, öğrenmek, düşünmek sahip olduğunuz yeteneklerinizi geliştirir. Kendinizi geliştirmeye önem verin.

                6. Programlı ders çalışın! İlk haftadan itibaren bir program yapın. Günlük 3.5 saat ders çalışma saatiniz olsun. Programı ders çalıştığınız odanın duvarına asın. Çalışma saati geldiğinde masanın başına geçin, oturun ve çalışmaya başlayın. Kendinizi disipli çalışmaya alıştırın. İnsan nefsi başı boş hareket etmeyi ister. Nefis sizi programdan uzaklaştırmasın. Uygulanmayın programı yırtıp atın ve yenisini yapın. Uygulanabilir bir programınız olsun.

                Hiç kimse programlara % 100 uyamaz. Aksamalara önem vermeyin ve asla vazgeçmeyin! Vazgeçmek başarısızlığı seçmektir.

                7. Ders çalışma saatlerini, beyni besleme saati kabul edin. İnsan, bedenini beslemek için üç öğün yemek yiyor. Aralarda çay içiyor, meyve atıştırıyor. Öyün sayısı dördü buluyor. Bedenimizi beslediğimiz gibi beynimizi de beslemeliyiz. 3.5 saatlik ders çalışma planının birinci saatini kahvaltı, ikincisini öğle yemeği, üçüncüsünü akşam yemeği kabul edin. Her gün en az 30 dakikalık okuma saatinizi olsun. Bedeninizi beslemeye gösterdiğiniz özeni beyninizi beslemek için de gösterin. Ödevlerinizin olmadığı günlerde kitap okuyun. Kitaplar beyin vitaminidir.

                Taşı delen suyun sertliği değil, damlaların sürekliliğidir. Programlı ders çalışma konusunda ısrarcı olun, sabırlı olun.

                8. Dersleri dikkatli dinleyin, dersi  derste öğrenin. Ders dinlerken notlar alın. Not almak dikkati artırır. Öğretmenleri size beyin ziyafeti veren hünerli aşçılar olarak görün, ders saatlerini beyne sunulan ziyafet sofrası kabul edin.

                9. Anlamadığınız konuları öğretmenlerinize sorun. Soru sormak hünerdir.  Ben anlamadım ama başkaları anlamıştır, şimdi sorarsam ayıp olur, beni geri zekâlı zannederler diye düşünmeyin. Sizin gibi anlamayanlar ve soru sormak isteyenler vardır, sorma cesareti gösterememişlerdir. Soru sormak öğrenmenin en önemli adıdır.

                10. En az bir dersten sınıf birincisi olmayı kafanıza koyun. Bunu gerçekleştirmek için şimdiden kolları sıvayın. Başarılı arkadaşlarınızla konuşun, onların nasıl başardığını öğrenin. Bir dersten sınıf birincisi ile yarışmayı başardınız mı ikinci dersi sıraya alın. Sonra üçüncü bir ders seçin... İyilerle yarışmak başarıyı artırır.

                Beyin öğrenmeyi ödüllendirir. Yeni bilgiler öğrenmek, yüksek notlar almak sizi mutlu eder.

                Büyük âlim İmam-ı Şafi şu müthiş tespiti yapar:

                "Nefsini meşgul et, yoksa o seni meşgul eder."

                Günlük herkesin 24 saati var. Yaklaşık 6-7 saati ders dinlerken geçer. Buna 3.5 saat ders çalışma programını ekleyin, 10-11 saat eder. Geride 13-14 saatiniz var. Eğer dersleri iyi dinler, programlı ders çalışırsanız, hobileriniz ve arkadaşlarınızla oynamak için yeterli zaman kalır. Önemli olan zamanı verimli kullanmaktır.

                Yeni öğretim yılında bütün öğrenci ve öğretmenlerimize başarılar, mutluluklar ve bol sevaplı çalışma takvimi dilerim.

                Not: Çalışma isteği duymak, başarma tutkusuna sahip olmak, verimli ders çalışmak ve uygulanabilir bir program yapmak isteyenlere Başarıya Götüren Yol, Başarı İnanç İşidir, Yüreğini Ateşle isimli kitaplarımı tavsiye ederim. Başarıya Götüren Yol'un 78. sayfasındaki çalışma programı işinize yarar. (İletişim 0212.5513225)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.