banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

İmam hatip liselerinin bir kısmı eski düz liselerin yerini aldı. Akademik bir eğitim alamayacak öğrenciler bu okullara geliyor. Burada öğrenci bir meslek öğrenmiyor; imam, müezzin, Kur’an kursu öğretmeni olmak için ilahiyat okumak gerekiyor.  Öğrencilere dini bilgiler verdiği ve ahlakî değerler kazandırdığı için imam hatip ortaokulu ve liseleri öğrenci akınına uğruyor. Velilerin birçoğu, ahlakî değerleri, bilgi öğrenmeye tercih ediyor. Çocuğunu imam hatip lisesine gönderen velilerin beklentilerini karşılamak lazım.  Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi gibi yüksek puanla öğrenci alan okullar var ama bunların sayısı az.

Bazı imam hatip liseleri düşük puanla öğrenci aldığı için Teog’da yüksek puan alan öğrenciler fen liselerini, sosyal bilimler liselerini ve Anadolu liselerini tercih ediyorlar. Yüksek puan alıp da çocuğunu imam hatip lisesine göndermek isteyen veli, iki kere düşünüyor. Düşük puanlı öğrenciler arasında çocuğunun kaybolup gitmesini istemiyor.

Yüksek puan alan öğrencilerin hiç tereddüt etmeden imam hatip liselerini tercih edebilmesi için fen ve sosyal bilimler liselerinin programını uygulayan imam hatip liselerinin açılması şart.

Milli eğitimde zaman zaman moda fikirler ortaya çıkıyor. Toplumda zeki, daha az zeki, başarılı, daha az başarılı insanlar iç içe diyerek ortaöğretimde başarılı ve daha az başarılı öğrenciler aynı sınıflara dolduruluyor.

Bir de uyum öğrencileri var ki evlere şenlik. Sınıfa uyum yapamıyorlar, zaman zaman gürültü, şamata yaparak sınıfın huzurunu bozuyor, dersin işlenişini engelliyorlar.  Sınıfta anlatılan dersleri takip edemedikleri için hiçbir şey öğrenmiyorlar. Bu öğrenciler özel sınıflara alınmalı, seviyelerine uygun şekilde ders anlatılmalı ve mümkün olabildiğince yetenekleri geliştirilmeli. Almanya’da böyle öğrenciler için “özel okullar” (sondern schule)var. Bu okullarda sınıflar 10-15 kişi ve burada öğretmenlik yapanlar, fakültede altı yıl eğitim alırlar.

Bakanlık zekâsını geliştirmiş öğrencileri fen, sosyal bilimler ve Anadolu liselerine alıyor. Burada puan faktörünü dikkate alıyor. Öbür liselere gelince yüksek puanlı öğrenci ile düşük puanlı öğrenciyi aynı sınıfa dolduruyor ve seviye sınıfları yapmayı kabul etmiyor.

Böyle sınıflarda pirincin taşını ayıklamak öğretmene düşüyor. Çoğunlukla yeteneğini geliştirmiş öğrencilere, sen dur, biliyorsun denir ve böyle öğrenciler engellenir, canları sıkılır; yeteneğini geliştirmemiş öğrencilere haydi çalış, arkadaşına yetiş denir; yeteneğini geliştirmiş öğrenci yanında aşağılık kompleksine düşürülür. Böyle sınıflarda öğretmenlik yapmak zor sanat. İki tip öğrenciye de yeterince faydalı olmak mümkün değil.

İmam hatip liseleri içinde de seviye sınıfları belirlenmeli, 400-450 puanla okula kaydolmuş öğrenci ile 150-200 puanla okula girmiş öğrenci ayın sınıfta aşure çorbası yapılmamalı.

Hele yüksek puanla imam hatibi tercih eden öğrencilere fen lisesi, sosyal bilimler veya Anadolu liselerinin sayısal programları uygulanmalı ki yüksek puan alıp da imam hatip lisesini tercih etmek isteyen öğrenciler, başka okula gitmek zorunda kalmasın.

Fen ve sosyal bilimler liselerinin olduğu yerlerde, mutlaka fen ve sosyal bilimler lisesi programı uygulayan imam hatip lisesi açılmalı.

Teşekkür: Tirebolu ve Piraziz’de öğrencilere üstün Müslüman olma ve başarının on prensibini, LYS’ye gireceklere “sınav stresini şansa çevirme metotları”nı anlattım. Okul müdürleri ile “Okulda Kaliteyi Yükseltme Sistemi” konulu sohbetler gerçekleştirdik.

Eğitimde çıtayı yükseltmek, öğrencilerin başarısını artırma ve hayata daha donanımlı atılmalarını sağlamak için çaba harcayan dostlarım Piraziz Milli Eğitim MüdürüAhmet Süt, Tirebolu Milli Eğitim Müdürü Ergin Koç, okul müdürüSüleyman Öztürk; eğitim kalite kazandırma derdi ve sevdası olan değerli dostum Tevfik Yılmaz ve bizi Trabzon’a kadar mihmandarlık yapan Nurullah Telle kardeşime; değerli eğitimci dostlara bin teşekkür ederim.

Beyin Vitamini: Vanlı yazarlar Ayşe Ünsal ve Cihat Albayrak’ın İyilik Çetesi, Erdal Şahin’in Sekülerizm ve Nefis Tezkiyesi, Ahmet Can Altıok’un Berçem isimli kitaplarını beyin vitamini olarak okuyucularıma tavsiye ederim.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.