banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Öğrencileri, yeteneklerini geliştirerek geleceğe hazırlama sanatıdır eğitim.

                Öğretmen, derse başlamadan önce öğrencilerine şu soruyu sormalı:

                “Okul bitince ne olacaksın?”

                İkinci soru şu olmalı:

                “Hayat bitince nereye gideceksin?”

                İnsan yeryüzü halifesi olarak dünyaya gelir, yeteneklidir. Prof. Gerald Hüter, her çocuk üstün yeteneklere sahiptir, der. Önemli olan öğrencinin yeteneklerini keşfetmesini ve geliştirmesini sağlamak. Öğretmenlik sanatı bu, anne-babanın görevi de bu.

                Öğrenciye ulaşabileceği hedefler koymazsak harekete geçmez. Bu sebeple okul bitince ne olacaksın sorusunun cevabını öğrenci verebilmeli.

                Hedefi olmayan yelkenliye hiçbir rüzgâr yardım etmez.

                Öğrenciler kendilerine kısa süreli ve uzun süreli hedefler belirlemeli. Hedef belirledikten sonra yapılacak ilk iş, çalışma planıdır.

                Hedefe ulaştıracak yol haritası belirlenmeli.

                İlkokul öğretmenim beni sınıf birinciliği için yarıştırırdı. Her dersten olmasa bile birçok dersten sınıfın en iyisi olmak için çalışırdım. Bayramlarda, törenlerde şiir okumak benim işimdi. Şiirleri ezbere okumayı pek severdim çünkü dinleyiciler ezbere okunan şiirleri daha çok alkışlıyorlardı.

                Ortaokul ve liseyi parasız yatılı okudum. Okulda 3.5 saatlik etüt vardı.

                Etüt sayesinde karnemde hiç zayıf görmedim, her sene takdir veya teşekkür aldım. Üniversiteyi dersane ve kursa gitmeden kazandım.

                Üç buçuk saatlik etüt, sonraki yıllarda hayat prensibim oldu. Her gün 3.5 saat ders çalıştım, hâlâ da çalışırım.

                Bu sayede 50 kitap yazdım, 51. kitabımı yazmak için çalışıyorum.

                Öğrenciler mutlaka bir çalışma planı yapmalı. Plan uygulanabilir olmalı.  Uyulmayan planın faydası olmaz. Aksamalara önem vermemeli. Herkesin planı aksar, hiçkimse kurulu saat değildir. Önemli olan en az aksayan planı yapmaktır. Uyulmadığı takdirde planı yeniden yapmak ve uygulanabilir hâle getirmek gerekir.

                Öğretmenler, velilerle sıkı bir iş birliği yapmalı. Öğrenciler, iradeleri yeterince güçlü olmazsa planlı çalışmayı başaramayabilir. Bu konuda velilerden destek alınmalı.

                Çocuğunu sevmeyen veli olmaz ama çocuğuna nasıl yardım edebileceğini bilmeyen veli çok. Öğretmenler bu konuda velilere yardımcı olmalı. Çocukların planlı ve verimli çalışmasına veliler yardım etmeli.

                Verimli ders çalışma metotları çok önemli. Öğrencilere verimli ders çalışma yöntemleri mutlaka anlatılmalı. Televizyon seyrederken, müzik dinlerken, internete bağlı iken, küçük kardeşi odada oynarken ders çalışan öğrenci verimli çalışamaz.

                Her öğrencinin çalışma odası, çalışma masası olmalı veya çalışma köşesi bulunmalı. Çalışırken dikkat dağıtacak şeylerden uzak durmalı.

                Öğrencinin sınıf ve meslek başarısı kadar karakteri ve iyi bir insan olması çok önemli.

                Öğrencilere 15 Temmuz ruhunu mutlaka kazandırmak gerekir.

                Çocuklarımızı imanlı ve inançlı yetiştirmeye gayret etmeliyiz.

                Yalan söylemenin günah olduğunu öğretmeli.

                Namaz, oruç, hac gibi çalışmanın ibadet ve sevap olduğu bilinci kazandırılmalı.

                “Aldatan bizden değildir.” buyurur Sevgili Peygamberimiz (sav).

Öğrencilerimize doğruluk, dürüstlük, adaletli olma, haksızlık yapmama, işini doğru yapma, yardımseverlik, temizlik, fedakârlık gibi erdemleri mutlaka kazandırmalı.

Okulun öğrenciye kazandırması gereken en önemli erdemokumayı sevmek olmalı.

Okumak, Kur’an’ın ilk emri ve ibadettir. Öğretmenler ve veliler, mutlaka bir kitap takip etmeli, okuma konusunda model olmalılar.

Öğrencinin kazanması gereken en önemli ve en zor meziyet nedir derseniz…

Cep telefonu, televizyon, internet gibi teknolojik aletleri verimli ve bilinçli kullanma kültürü derim.

Artık sınıflarda akıllı tahtalar var, öğrencinin elinde tablet veya telefon.

Öğrencilere bu harika âletleri faydalı ve verimli kullanma metotlarını öğretmek ve benimsetmek lazım. EBA ve benzeri bilgi verici sitelere girip öğrenmeyi öğretmeli.

Bu konuda öğretmen ve velilerin örnek olmak mecburiyeti var.

Beyin Vitamini: Hedef belirleme, program yapma, verimli ders çalışma ve motivasyon sağlamak içinHayat yayınları arasında çıkan Sınav Stresini Yenme ve Yüreğini Ateşle isimli kitaplarımı tavsiye ederim. Bu konularda ücretsiz seminerler verdiğimi de ilave edeyim. (İletişim: 0212 613 11 00)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.