banner202

banner203

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner176

Seydişehir’de Kılık kıyafeti yüzünden ceza alan öğrenci…

Geçen yıl Seydişehir’de  bir okulumuzu da  kılık kıyafet yüzünden yaşananları  bu köşede yazmıştık..  İsteyenler (http://www.seydisehirhaber.com/eski-turkiye-geri-mi-donuyor-_m4517.html)  linkinden yazıya bakabilirler.

Kılık kıyafeti yüzünden okul tarafından cezalandırılan Lise son sınıf öğrencisinden bahsediyorum! Hayatının dönüm noktasında olan  bir kişi ,  yapılan  keyfi  uygulamaya pek içerlemiş olmalı ki okulu  bu pozisyonda  bırakıp dışarıdan (açık liseden) bitirmeye karar verir. Ne kadar trajik bir olay değil mi?

Sen okul idaresi olarak çıkıyorsun; spor alanında, okul derslerive  sosyal aktivite alanlarında son derece başarılı ve bu başarısınıda ÖSYM sınavında  tescillemişbir öğrenciyi; “neden şunu giydin?”, “neden bunu giymedin?” diyerek, cezalandırıp üniversite imtihanına gireceği dönemde tüm moral ve motivasyonunu bozuyorsun…

Okulun son sınıfının son döneminde, okulu dışarıdan bitirmeye karar vermek zorunda bırakılan o öğrenci sınavda ne yaptı biliyor musunuz?2 milyon 19 bin 664 adayın başvurduğu sınavda,  Türkiye genelinde 3400 (üç bin dört yüzüncü)  oldu.

Vesayet döneminden kalan bir mantıkla,öğrencilerin  kılık-kıyafeti, giyim-kuşamı ile  uğraşıp   öğrencilerin üzerinde    kendi  otoritesini  kurmaya  çalışan bu yasakçı zihniyet,“sosyolojik ve psikolojik açıdan araştırılması   gereken  bir konudur” diye düşünüyorum. 

Yaşanan  tüm olumsuzluklara  rağmen   büyük bir başarı elde  eden öğrencimizi  kutluyor bu yaşananların birilerine kapak olmasını istiyorum...

Seydişehir MYO adım adım kapanmaya doğru

Seydişehir Meslek Yüksekokulu kan kaybetmeye devam ediyor.Yazımda neden böyle bir başlık attığımı isterseniz ilk önce rakamları konuşarak izaha çalışalım.

Son dört yıldırYüksek öğrenim Kurumuna, Seydişehir Meslek Yüksek Okulu Yöneticileri tarafından verilen kontenjana bir bakalım.

2015  Öğretim  yılında Seydişehir Meslek Yüksek Okuluna verilen kontenjan;705 öğrenci,

2016  Öğretim  yılında Seydişehir Meslek Yüksek Okuluna verilen kontenjan;630 öğrenci,

2017 Öğretim  yılında Seydişehir Meslek Yüksek Okuluna verilen kontenjan; 530 öğrenci,

Ve nihayet, 2018 Öğretim  yılında Seydişehir Meslek Yüksek Okuluna verilen kontenjan;250 öğrencidir.

İlk üç sene yüz yüz düşüyor sonra birden yarıya iniyor. Bazı bölümler kapatılmış, bazı bölümlerden öğrenci sayısı düşürülmüş ve ikinci öğretimlere öğrenci alınmamış. Gelinen nokta çok acı. Türkiye geneli meslek yüksek okullarının öğrenci sayısı düşüyor mazeretine sığınıp işin içinden çıkmak o kadar da kolay olamasa gerek…

Seydişehir’in dörtte biri kadar nüfusu olan yerlerdeki  meslek yüksek okullarında kapanan bölümler yok mu?Yeni  bölümler açılmaz mı?Mesela Kadester Mahmut Esat efendinin memleketinde Harita  ilgili   bölüm yok, Bozkır Sağlık bilimleri  bu yıl öğrenci alıyor   vs.vs …gibi  konuları uzatabiliriz ama bunun hiç  bir faydası yok.

Sonuca  bakmak lazım. Sonuca baktığımızda da 250  kontenjan 250 düşmüş ( bu rakamlara Seydişehir’e bağlı olup  Seydişehir MYO adına Konya’da okuyan çok az sayıdaki öğrenciler dahil değildir.)

Birileri bu laftan alınabilir birileri bana kızabilir ama ben bu tespiti yapmak zorundayım.  Bir zamanlar  1500 öğrencinin eğitim gördüğü iki yıllık bir meslek yüksek okulunda, öğrenci sayısı son iki  yılda 750 kişi düşmüş… Siz bu okula müdür atıyorsunuz, oda Seydişehir’e haftada sadece bir gün geliyor. Böyle bir yönetim anlayışı ile ancak bu kadar olur. Okul açıldıktan buyana bu okul böyle yönetilmedi mi? Bundan önceki yönetim veya  ondan önceki yönetim fark etmiyor. Bana göre temel sorun; “okulun Seydişehir’le bir türlü  ünsiyet kuramamasıdır”.

Sizin anlayacağınız, böyle bir sorumuz var ve“biz bu sorunumuzu nasıl çözebiliriz?”“Nasıl yeni bölümlere öğrenci gelmesini sağlayabiliriz?” şeklindeki sorulara cevap araştıracağımıza ve bu yönde çalışmalar yapmak yerine “dükkânı kapatalım” mantığı ile hareket eder isek bu yanlış bir tutum olur.

LGS skandalı:

“Binlercesi açıkta kaldı”, “doğru yerleştirme yapılmadı” tartışması devam ediyor.

MEB'in,“öğrencilerin kaderini son dakikada değiştirilen algoritmaya teslim ettiği”iddiaları var. Sorun, 700 bin öğrenciyi ilgilendiriyor. Seydişehir de 96 not ortalaması ile açıkta kalan öğrenciler var.

“On binlerce öğrencinin kaderinin son dakikada değiştirilen bir algoritmaya teslim edildiği” iddiası eğer doğru ise çok yazık. Üst düzey bakanlık bürokratlarını görevden alarak ve soruşturmalarla sürecin üzerine giden bakanlık, bu soruna karşı,“kontenjan artırma formülünü” devreye soktu ve talebe göre liseleri, Anadolu Lisesine dönüştürme yöntemi ilesorunu çözer mi bunu hep birlikte göreceğiz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.