Yusuf ÇAKICI?

İNNEMEL UMURU Bİ HAVATİMİHA

13 Haziran 2024 05:14

banner177

 

*Yarenlerim sözlerime sizlerin de canı gönülden ÂMİN diyeceğiniz şu kısa duamızla başlamak istedim.

*İlahi ya rab,  bir daha yanmayacak olan Gazze’li, Filistin’li mücahit ve mücahide’lerin yanmalarına sebep olan, 4 kâfir rehine için 274 Gazze’li, Filistin’li kardeşlerimizi şehit eden lânetlenmiş topluluk olan “Yıkılasın. Yakılasın. Yok, olasın İsrail, Enkazını göreyim, sana ülke diyenin yüzüne tüküreyim.”Siyonist İSRAİLveonlara destek veren büyük şeytan ABD ve diğer destekçilerinin evlerine ateşler düşür Allah’ım. Ateşler düşür Allah’ım. Cayır cayır yak Allah’ım. Âmin. Âmin. Âmin.

*O zalim topluluk ve destekçilerini semavi ve arizi bela, sel, deprem, yangın gibi afetlerinle helak eyle Allah’ım, helak eyle Allah’ım. Onları bir bardak suya, bir parça ekmeğe muhtaç eyle Allah'ım. O küffarları, Tebbet sürenle muamele eyle Allah’ım.

*İlahi ya rab, en emin beldenin en emini olan efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) şöyle buyuruyor. “Kâfirin mezardaki azabı, doksan dokuz ejderha iledir. Ejderhanın ne olduğunu bilir misin? Her birinin doksan dokuz başı olan doksan dokuz yılandırlar. Onu sokarlar, emerler ve üflerler. Kıyamete kadar böyle devam eder.” O azabı geciktirme Allah’ım. Şuan ver Allah’ım. Sana muhtacız geciktirme Allah’ım. Mazlumları zaferlerle müjdele Allah’ım.

Yarenlerim. Hiç şüphesiz dünya ve ahiret hayatının saadet ve felaketi, ‘KUNDAK İLE TABUT’ arasına sıkışan ölüm muammasıdır. Zira ölüm, nefis engelini aşmayanlar için acı bir musibet, vahyin ilahi sesine kulak verenler içinse, sonsuz saadetin başlangıç noktasıdır.Hatta efendimiz (s.a.v.) Hz. Aişe (r.anha) annemizden rivayete göre,  “Ani ölüm, mümin için rahatlık, facir için üzüntü kaynağıdır.” İlahi ya rab, bizleri saadetin başlangıç noktasına nail eyle Allah’ım.

         *Dostlarım, Kur’an-ı araştırın, inceleyin, Peygamberimiz (s.a.v.)’in hadisi şeriflerini araştırın, inceleyin bakınız helal lokmadan daha kıymetli hiçbir ibadetin, olmadığına şahit olacaksınız.

Çünkü helal lokma mideye girdimi, beyinde, ruhta, kalpte, hatta bütün damarlar mideden beslendiğinden dolayı,o lokma midede fokur fokur ibadet olarak kaynar. İtaat olarak kaynar. Allah ve Resulüne bağlılık kaynar. Amma mideye haram girdi mi,o haram cehennemin kendisi olduğundan dolayı, başka bir cehennem aramayada gerek kalmayıp o nefer zaten kendisine cehennemini hazırlamış olduğundan o mide bu seferde fokur fokur kaynayarak sahibi(Kulu ve kölesi)’ne bol bol günah işletir. İbadet ve taati yaptırmadığı gibi, şeytanın emrine girerek ibadetten bile nefret etmeye başlatır Allah muhafaza.

*Hayatus Sahabe kitabının meşhur yazarı olan Muhammed Yusuf KANDEHLEVİ’ye vatandaşları gelip çarşı pazarda fiyatların artışından şikâyet ederler. Merhum vatandaşları dinledikten sonra onlara şöyle cevap verir. Ey müslümanlar, insanlar ve eşyalar Allah katında iki elin mizanı gibidirler. Eğer insanın kıymeti Allah katında artarsa, eşyanın değeri düşer ve ucuzlar. Yok, eğer insanın değeri düşerse, o zaman da eşyanın değeri artıp fiyatlarda yükselir. Öyleyse Allah katında değerinizi artırın. Oda ancak iman ve salih amel ile olur. Bakınız Rabbimiz (c.c.) A’raf96’da ne buyuruyor. “Eğer o ülkelerin halkı iman edip Allah'a karşı gelmekten sakınsalardı, elbette üzerlerine gökten ve yerden bolluk ve bereket kapılarını açardık. Fakat onlar gerçeği yalanladılar. Biz de işledikleri günahlar yüzünden onları ansızın yakalayıverdik.”

 Maalesef; ümmet olarak bizler Kur’an ve Sünneti yavaş yavaş terk edilmemesi talimatına, emrine rağmen, birçok tepeyi terk ederek büyük bozgunluklar yaşadık ve yaşamaya da devam ediyoruz maalesef.

Öyle ki, şu çivisini çıkardığımız dünyadan Hz. Ömer (r.a.) diye bir yiğit geçti ya, işte o Ömer’e, ya Ömer (r.a.) Kâbe’nin örtüsü eskimiş niçin ipekten bir örtü ile yenilemiyorsunuz diye sorduklarında. Hz. Ömer (r.a.) cevap vermiş ey kardeşlerim dünyada hâlâ aç müslümanlar ve insanlar varken, ipek örtü neye yarar? Ya ya. Aç insanların karınlarını doyurmak Kâbe’nin örtüsünden daha önemlidir buyuruyor Hattâb oğlu Ömer (r.a.).

*Evet, işte o Ömer İslam devleti başkanı iken bir savaş sonrası ganimetleri taksim etmişti. Herkese bir parça kumaş düşmüştü. Fakat bu kumaş tek başına bir işe yaramıyordu. Oğlu Abdullah babasına bu kumaş tek başına ne benim, ne de senin işine yarar. Ben hakkımı sana vereyim de kendine güzel bir elbise yaptır der. Hz. Ömer (r.a.) oğlunun hediyesini kabul ederek ve kendisine bir elbise yaptırır. Birkaç gün sonra yeni diktirmiş olduğu elbise üzerinde iken, bir konuşma yapmak için minbere çıkar.

Ey müminler beni dinleyin ve bana uyun der. Arka saflarda biri ayağa kalkarak itiraz eder. Ey müminlerin emiri. Seni dinlemiyorum ve sana itaat da etmiyorum. Çünkü sen, Allah ve Resul’ünün yolundan gitmiyorsun der. Bunu duyan halife Ömer (r.a.) neden böyle diyorsun diye sorunca, o zat sebebini şöyle izah eder. Ganimet taksiminde, bizlerden hiçbirine elbise diktirecek kadar bir kumaş düşmediği halde, görüyorum ki, sen o kumaştan fazla almış ve kendine bir elbise yaptırmışsın. Bunu duyan Hattâb oğlu Ömer (r.a.) cemaat arasında bulunan oğlu Abdullah’ı işaret eder. Oğlu Abdullah da ayağa kalkıp durumu şöyle izah eder. Ben bana düşen kumaş payıma babama verdim o kumaş bana yetmediğinden dolayı bari babam kendisine bir elbise diktirsin diye kendisine hediye ettim dediğinde o zat özür dileyip şimdi konuş ey müminlerin emiri. Şimdi seni dinliyor ve sana tabi oluyorum dedikten sonra konuşmasına devam eden Hattâb oğlu Ömer (r.a.)’ha.

İşte o Hattâb oğlu Ömer (r.a.)’ya bir gün işveren biri yanında çalışanıyla birlikte işyerinden bir şeyler çaldı diye şikâyete gelerek ey müminlerin emiri şu işçinin kolunu kes diye şikâyette bulunur. Bunu duyan Hz. Ömer (r.a.) birde işçiyi dinleyelim sonra gerekirse hâd uygulayalım der.

Hattâb oğlu Ömer (r.a.) bu sefer işçiye sorar ey kardeşim bu adamın dediği doğru mu? Neden çaldın diye sorduğunda işçi çalmadım ya emirel müminin onun bana verdiği maaşla ancak 15 gün geçiniyordum. 15 gün ne yapacağım başkasının malını çalıp hırsız mı olayım. Alın terimi çaldığı ve bana hak ettiğimi vermediğinden dolayı aldım deyince. Hz. Ömer (r.a.) bu sefer işverene dönerek eğer bundan sonra tekrar aynı şikâyetle bana gelirsen o işçinin kolunu değilde senin kolunu keserim hırsız sensin sen. Çünkü çalıştırdıklarının alın terini çalıyorsun der. Oysa Rabbimiz (c.c.) Necm 39’da “İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır.”buyururken, en emin beldenin en emini olan efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) “İşçinin ücretini teri kurumadan önce veriniz.” Buyurmuştur. Ya ya.

Aziz kardeşlerim bu düzeni, bu adaleti aynı sizler gibi bende ne kadar da özlemişim. Bu düzen gelsin diye yıllarca özlem duydum. Kimseler ağlamsın. Zenginler, işverenler gülerken yaşasın. Garip gureba, fakir fukara ağlamsın. Allah’ın düzenini özlemeyenler maalesef çoktan da çok.  

*Bakınız gözlük kırılınca nereye götürürüz. Herhalde berbere götürecek halimiz yok. Onu gözlükçüye, ustasına götürür tamir ettiririz.

*Dişi ağrıyınca veterinere mi gidiyoruz hayır elbette ki dişçiyi buluyoruz. Telefonu bozulunca fırıncıya mı götürüyor. Maalesef insanlar eşyaların ustasını buldu da. Fakat kendi ustası olan Hz. Allah (c.c.)’yı unuttu. İşveren işçisini unuttu. Amir memurunu. DEVLET EMEKLİSİNİunuttu.

İşte günümüzün geneldeki sıkıntılar bu. Rabbim (c.c.) bizleri şuurlandırıp sıkıntılarımıza derman olanların sayılarını artırsın. İnşallah.

*Bakınız kardeşlerim, İslam düşüncesinde iki büyük temel kaide vardır. Birincisi “İNNEMEL UMURU Bİ MAKASİDİHA,”YANİ, kişinin yaptığı işlerin neticesi ne olursa olsun niyetine, gayretine, maksadına bakılır. İkinciside“İNNEMEL UMURU Bİ HAVATİMİHA.”YANİ, Kişinin yaptığı işlerin, yaparken niyeti, gayesi ne ise neticelerine bakılır.

Dolayısıyla mahşer gününde, sıradan bütün insanlar BİRİNCİ KAİDEYE göre yargılanacaklardır.Yaptıkları işlerin neticeleri ne olursa olsun niyetlerine bakılır, gayelerine bakılır ve öyle değerlendirilir.

***Ama idarecilerin, yöneticilerin, âlimlerin sorguları İKİNCİ KAİDEYE göre yapılır. Yani niyetleri, gayeleri ne kadar iyi olursa olsun, yaptıkları işlerin neticelerine göre hesap vereceklerdir. Çünkü onlar her türlü tedbiri almakla mükelleftirler.  Unutmayın ki, cehenneme giden yollar iyi niyet taşlarıyla döşelidir vesselam. 

Bu arada yarenlerim, Efendimiz (s.a.v.)’in kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farz namazların akabinde ((Yani Cumartesi 15.06.2024 tarihinde başlayacak olan))“ALLAHU EKBER, ALLAHU EKBER, LÂ İLAHE İLLALLAHU VALLAHU EKBER. ALLAHU EKBER VE LİLLAHİLHAMD”teşrik tekbirlerini unutmayalım inşallah Bayramlar Bayram Ola duamızla.

Yusuf ÇAKICI

Seydişehir / KONYA

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

MÜSLÜMANIM DİYENE UYAN ARTIK MÜSLÜMAN
22 Ağustos 2024 05:14

ÂMİN YA EL-KUDDÜS (C.C.)
05 Nisan 2024 05:14

HOŞ GELDİN AMMA, HOŞ BULACAKMISIN EY ŞEHR-İ RAMAZAN
09 Mart 2024 05:14

DUYUN EY MÜSLÜMANLAR, ADALET VİCDANIN SESİYMİŞ
06 Şubat 2024 05:14

ÜÇ AYLAR VE REGAİB GECESİ
10 Ocak 2024 05:14

SİZİ BİLMEM AMMA BEN İNADINA YILBAŞINI ŞÖYLE KUTLAYACAĞIM
31 Aralık 2023 05:14

YERMÜK’ÜN ŞAHİDİ, GAZZE’NİN ŞEHİDİ
09 Kasım 2023 05:14

DAYAN EY NAZLI AKSA, ÇATMA O MAĞRUR KAŞINI
13 Ekim 2023 05:14

ONSUZ MAHSUN MAZLUM BİR DOĞUMU
26 Eylul 2023 05:14

SİZİ BİLMEM AMMA, BENCE AHLAKSIZLIKTIR
15 Eylul 2023 05:14

‘ÖMÜR’ ve ‘ÖLÜM’
24 Haziran 2023 05:14

KADİR GECESİ KADRİMİZİN YÜCELİĞİNE SEBEP OLSUN
16 Nisan 2023 05:14

ÇANAKKALE VE DÂRÜLİMÂRE ŞUURU
17 Mart 2023 05:14

DEPREM Mİ BİZE GELDİ, BİZMİ DEPREMİ ÇAĞIRDIK
18 Şubat 2023 05:14

ŞEHRULLAH BİZLERİ CENNETE DÜÇAR EYLESİN
23 Ocak 2023 05:14

YA LAĞIM! YA HİRA!
25 Aralık 2022 05:14

AHLAKİ GÜZELLİKLERİN MENBAÎ (S.A.V.)
04 Ekim 2022 05:14

YOKSA ZİNNUREYN LAKABINI ALABİLİRMİYDİ HZ.OSMAN BİN AFFAN (R.A.)
10 Eylul 2022 05:14

ÜÇ ÖLÜ DİRİLİRSE ÜLKE VE VATAN DİRİLİR
04 Ağustos 2022 05:14

SELÂ OKUYANLARIN, BELA OKUYANLARI YENDİĞİ UNUTULMAYAN DESTAN
17 Temmuz 2022 05:14

İBRAHİMİ FEDÂ, İSMAİLİ VEFÂ UDHİYYESİ
06 Temmuz 2022 05:14

GÖNÜL DOSTLARIM VE MOLLA GÜRÂNİ HZ.LERİ
21 Mayıs 2022 05:14

İLAHİ LÜTUF VE İKRAM GECESİ
27 Nisan 2022 05:14

HEDİYELERLE KALP KAPIMIZI ÇALMAKTA OLAN MİSAFİR
01 Nisan 2022 05:14

DAREYN HAYATIMIZ GÜNAHLARDANBERAAT OLSUN
16 Mart 2022 05:14

ÇAY İLE İNSANLARIN GÖNLÜNÜ ISITAN ÖNDER
25 Şubat 2022 05:14

ŞEREFYAB OLDUĞUMUZ REGAİP KANDİLİ
02 Şubat 2022 05:14

SAHİDEN BİZLER OKÇULAR TEPESİNİ TERKETTİK
13 Aralık 2021 05:14

39 YIL HATIRI OLAN ÇAY VE ÇÖP
20 Kasım 2021 05:14

O Kİ, (S.A.V.) ÂLEMLERE RAHMET
18 Ekim 2021 05:14

ADANMIŞ DİN HİZMETKÂRLARI
02 Ekim 2021 05:14

BİZİ HELAK ETME ALLAH’IM
05 Ağustos 2021 05:14

İSMİ ANILINCA CİĞERLERİMİZDEN DUMANLARIN ÇIKTIĞI AKSA VE KUDÜS.
21 Mayıs 2021 05:14

ELVEDA EY EVVELİ RAHMET, ORTASI MAĞFİRET, SONU İSE ATEŞTEN AZAD AYI RAMAZAN
07 Mayıs 2021 05:14

KUR’ANIN DOĞUM AYI RAMAZAN
12 Nisan 2021 05:14

GAYEMİZ TOPRAKTAN GELİP ÇAMURLAŞMADAN GİTMEK OLSUN
16 Aralık 2020 05:14

EFENDİM (S.A.V.)’E ARZUHALİM
29 Ekim 2020 05:14

ADANMIŞ DİN GÖREVLİLERİN GÜNLERİ MUHAMMED (S.A.V.)’İ OLSUN.
01 Ekim 2020 05:14

İBRAHİMİ FEDÂ, İSMAİLİ VEFÂ ŞİÂRI
23 Temmuz 2020 05:14

GELİN BU RAMAZANDA ŞU ‘ÜǒLERİ UYGULAYALIM
09 Temmuz 2020 05:14

BAHAR HAREKETİ DÜNYAYA BAHAR OLSUN
09 Temmuz 2020 05:14

AİLE İÇİMİZDEKİ VATANSA; O ZAMAN KORUMALIYIZ 2. BÖLÜM
09 Temmuz 2020 05:14

AİLE İÇİMİZDEKİ VATANSA; O ZAMAN KORUMALAYIZ
09 Temmuz 2020 05:14

ALİMLER NEBİLERİN VARİSLERİDİR
09 Temmuz 2020 05:14

HÜSEYİN DÜŞTÜ ATINDAN SAHRAYI KERBELAYA
09 Temmuz 2020 05:14

EY İNSANLIK
09 Temmuz 2020 05:14

BATAN GEMİYİ SON TERK EDEN KADİRŞİNASLAR
09 Temmuz 2020 05:14

GELDİN AMMA; GİDİYORSUN.
09 Temmuz 2020 05:14

Yusuf ÇAKICI?
09 Temmuz 2020 05:14

YARIN YÜZ YÜZE BAKACAK YÜZÜMÜZ OLSUN!.. 1.
09 Temmuz 2020 05:14

Yarın yüz yüze bakacak yüzümüz olsun!..2. BÖLÜM
09 Temmuz 2020 05:14

EFENDİM (S.A.V.)?E ARZUHALİM!
09 Temmuz 2020 05:14

EFENDİM (S.A.V.)?E ARZUHALİM! -2-
09 Temmuz 2020 05:14

ÇİZMEDEN DAHA KİRLİ VE KARA İNSANLAR!
09 Temmuz 2020 05:14

ÇİZMEDEN DAHA KARA İNSANLAR!(2.BÖLÜM)
09 Temmuz 2020 05:14

MEDENİYET VE DİYALİZ AYI RAMAZAN
09 Temmuz 2020 05:14

BAYRAM O BAYRAM OLA!
09 Temmuz 2020 05:14

OYUMU HAKDAN YANA KULLANDIM
09 Temmuz 2020 05:14

ÇİZMEDEN DAHA KİRLİ VE KARA İNSANLAR! 3.BÖLÜM)
09 Temmuz 2020 05:14

İBRAHİMİ HATIRA UDHİYYE (KURBAN)
09 Temmuz 2020 05:14

MUHARREM VE AŞURE
09 Temmuz 2020 05:14

GÖKTEKİ YILDIZLARDAN HZ. AMMAR (R.A.) 1.BÖLÜM
09 Temmuz 2020 05:14

GÖKTEKİ YILDIZLARDAN HZ. AMMAR (R.A.) 2.BÖLÜM
09 Temmuz 2020 05:14

KULUMUN KULUYLA 2015?E MERHABA ETMEYELİM 1.BÖLÜM
09 Temmuz 2020 05:14

KULUMUN KULUYLA 2015?E MERHABA ETMEYELİM!2.BÖLÜM
09 Temmuz 2020 05:14

SANKİ ÖLDÜK!.. KURTULAN MI VAR!
09 Temmuz 2020 05:14

SANKİ ÖLDÜK!.. KURTULAN MI VAR!
09 Temmuz 2020 05:14

EFENDİM (S.A.V.)?E ARZUHALİM!
09 Temmuz 2020 05:14

HZ.MEVLANA?NIN BUYURDUĞU GİBİ!..
09 Temmuz 2020 05:14

HAYATIMIZ RABBİMİZE MİRAÇ OLSUN!
09 Temmuz 2020 05:14

HZ.MEVLANA?NIN BUYURDUĞU GİBİ!..
09 Temmuz 2020 05:14

BENDE BİR BABAYIM AMMA!
09 Temmuz 2020 05:14

VE ÖLÜRKEN! ASLA!
09 Temmuz 2020 05:14

?İNSAN? LIK ÖLDÜ GALİBA!
09 Temmuz 2020 05:14

?İNSAN? LIK ÖLDÜ GALİBA 2. BÖLÜM!
09 Temmuz 2020 05:14

İNSAN ?LIK? ÖLDÜ GALİBA 3. BÖLÜM!
09 Temmuz 2020 05:14

HEM KİTAPSIZ! HEM DE ŞUURSUZ FERT OLMAYALIM!
09 Temmuz 2020 05:14

HEM KİTAPSIZ! HEM DE ŞUURSUZ FERT OLMAYALIM! 2.BÖLÜM.
09 Temmuz 2020 05:14

YA TUBA AĞACI YA ZAKKUM ÇALISI.
09 Temmuz 2020 05:14

YA TUBA AĞACI YA ZAKKUM ÇALISI 2. BÖLÜM
09 Temmuz 2020 05:14

BENİM ANNEM 365 GÜNÜ HATIRLANAN BİR VARLIKTI RAHMETLE YÂD EDİYORUM!
09 Temmuz 2020 05:14

BİR BABA OLARAK YÜREĞİM YAŞLIDIR! YA SİZİN!
09 Temmuz 2020 05:14

BAYRAM O BAYRAM OLA!
09 Temmuz 2020 05:14

İBRAHİMİ YÜRÜYÜŞE NEDEN MÜSAADE EDİLMEDİ ACABA???
09 Temmuz 2020 05:14

DUYUFUR RAHMAN (ALLAH'IN MİSAFİRLERİ)
09 Temmuz 2020 05:14

NE HAYALLERLE NELERİ GÖRDÜM!
09 Temmuz 2020 05:14

NE HAYALLERLE NELERI GÖRDÜM!2.BÖLÜM
09 Temmuz 2020 05:14

BENCE DİN HAYATIN HAYATIDIR
09 Temmuz 2020 05:14

KİŞİ SEVDİĞİ İLE BERABERDİR
09 Temmuz 2020 05:14

‘MABET’, ‘OKUL’ ve ‘ÇARŞI’ SİZCE NE MANA TAŞIR!
09 Temmuz 2020 05:14

BİR YANLIZLIK ADINA
09 Temmuz 2020 05:14

“SELÂ, EZAN VE MİLLET”
09 Temmuz 2020 05:14

GELİN AĞLANACAK HALİMİZE AĞLAYALIM.
09 Temmuz 2020 05:14

İLK ÖĞRETMENİM HZ.MUHAMMED MUSTAFA (S.A.V.)
09 Temmuz 2020 05:14

SAPANLA, KINALI KUZULARIN KORUDUĞU KUDÜS!
09 Temmuz 2020 05:14

YEMEZLER EY SAHTE VATAN SEVİCİLERİ
09 Temmuz 2020 05:14

KİM KİMDEN SORULACAK
09 Temmuz 2020 05:14

ORUÇ BİZİ TUTSUN
09 Temmuz 2020 05:14

KİM KİMDEN SORULACAK
09 Temmuz 2020 05:14

İSLAM AÇIK BÜFEDİR AL ALDIĞIN KADARINI
09 Temmuz 2020 05:14

BU GÜN BENİM DOĞUM GÜNÜMMÜŞ. (1963-2019)
09 Temmuz 2020 05:14

HOŞ GELDİN DİYALİZ AYI RAMAZAN
09 Temmuz 2020 05:14

Tüm Yazılar