Yusuf ÇAKICI?

İBRAHİMİ HATIRA UDHİYYE (KURBAN)

09 Temmuz 2020 01:45

Rahman olan, Rahim olan, Hadi olan, Bedi olan, Reşid olan, Vedud olan Yüce Allah (c.c.)’ın isimleriyle başlayalım inşallah…

            Hz. İbrahim (a.s.), Nemrut tarafından ateşe atıldığında canı ile Hz. İsmail (a.s.)’i kurban etmesi emredildiğinde evladı ile ovaları kaplayan bütün sürülerini bağışlamakla da malı ile imtihan edilen ve üç imtihanı da kazanan Hz. İbrahimi hatırlatan müslüman ve mü’minlerin ikinci sevinç günü olan Kurban yani UDHİYYE’ye yaklaşmaktayız.

            Sözlükte yaklaşmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey anlamına gelen kurban, dini bir terim olarak, ibadet maksadıyla belirli bir vakitte, belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce kesmek ve bu şekilde boğazlanan kesilen hayvan demektir. Arapçada bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilip kurban kesilen güne de yevmü’l edha denir.(1)

            Kurban kelime olarak (krb) kökünden mastar olup yakınlaşmak manasına gelir. Dini terim olarak ise Allah (c.c.)’ı razı ederek yakınlığını kazanmak için kesilen hayvana denir. Arapçada kurban kelimesinden ziyade udhiyye olarak kullanılmaktadır. Kur’an-ı Kerim kurban müessesesini Hz. Âdem (a.s.)’ın çocuklarıyla birlikte başladığını beyan etmektedir “Onlara Âdem’in iki oğlunun haberini gerçeğe uygun olarak anlat. Hani ikisi de birer kurban sunmuşlar, birininki kabul edilmiş, diğerininki kabul edilmemişti. Kurbanı kabul edilmeyen, diğerine, “Andolsun seni öldüreceğim!” dedi. Oda dedi ki “Allah ancak takva sahiplerinden kabul eder.”(2) 

            Dolayısıyla kurban sunma şuuru, insanlıkla başladığını gösteren bir ibadettir. Kurbanın dinimizdeki hükmü hususunda âlimlerin çok zengin olan değişik görüşleri vardır.

            İmam Ebu Hanife’ye göre vaciptir. Dayanağı ise: Ebu Hureyre (r.a.)’den rivayete göre “Kurban kesecek güçte olup da, kurban kesmeyen namazgâhımıza yaklaşmasın.” Kurban kesme konusunda İmam Malik’ten iki görüş nakledilmektedir ki, bu görüşlerden birisine ise müekked sünnettir. Şafiler, Hanbelîler, Caferilerin de içinde bulunduğu müçtehit imamlarının çoğunluğuna göre,  kurban kesme gücü yeten kimse, yolcu bile olsa, hatta hac için Mina’da bulunuyor olsa bile, kurban udhiyye kesmekle mükelleftir. Fakat İmam Şafii’ye göre, kurban kesmek gücü yeten kimse için müekked aynı sünnet iken, (Kurbanın sünnet bir ibadet olduğunu, terk edilmesini sevmediğini, ancak farz da olmadığını belirtmesi bu durumdan dolayıdır.) ayrıca kurban mükellefinin bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin her biri hakkında ise, kifai sünnettir. (3)     

            Zeyd İbnu Erkam (r.a.) anlatıyor: Resulullah (s.a.v.)’ın ashabı Ey Allah’ın Resulü dediler, bayram günü kesilen şu kurban nedir? Allah’ın Resulü bu babanız İbrahim (a.s.)’ın sünnetidir. Buyurdular. Ashap peki, kurban kesmede bize ne gibi sevap var ey Allah’ın Resulü dediler. Kurbanın her bir kılı için bir sevap buyurdular. Ashap tekrar kesilen kurban koyun kuzu gibi yünlü ise ey Allah’ın Resulü sevap nasıl olacak? Diye sordular. Hz. Peygamber (s.a.v.)’de Yünün her bir kılı için de bir sevap var! (4) buyurdular. 

            Şafii Mezhebine göre ise; kurban kesmeye gücü yeten kimse,  yolcu bile olsa hatta hac için Mina’da bulunuyor olsa bile kurban (udhiyye) kesmekle mükelleftir. Dayanağı ise: İbnu Abbas (r.a.)’den rivayete göre Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuştur “Üç şey vardır ki bana farzdır, sizin için nafiledir: Vitir Namazı, Kurban kesmek ve Kuşluk Namazı kılmaktır.” Tirmizi de ise Hz. Peygamber (s.a.v.) “Ben kurban kesmekle emrolundum; bu sizin için bir sünnettir.” (6)     

            Bir müslümanın kurban kesmesi için Kurban kesmekle mükellef olması gerekir yani; Müslüman olmak, Akıl ve baliğ olmak, Kurban kesmeye müktedir (Müktedir, kişinin bayram ve bayramı takip eden teşrik günlerinde yemek, elbise, mesken bakımından kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin nafakasından hariç, bir kurban kıymetine sahip olması demektir) olmaktır. Kurban kesmeyi vacip kılan zenginliğin ölçüsü ise, zekatta ve fıtır sadakasında aranan zenginlik ölçüsüyle aynı olup kişinin borçları ve asli ihtiyaçları dışında 20 miskal (85gr.), Başka bir görüşe göre ise 80.18gr., altına, ya da buna denk bir paraya veya mala sahip olmasıdır.” Dolayısıyla zaruretsiz kurban kesmemek günah olur olmasıdır.” (7)       

            Müslüman şu hayvanlardan kurban kesebilir; Koyun, keçi, sığır, manda ve deve. Ancak bu hayvanlardan (veya türdeşleri) kurban kesilebilir. Kurban, koyun, keçi, sığır, manda, deve veya bu hayvanların türdeşlerinden kesilebilir. İslam âlimleri bu hususta İttifak etmişlerdir. Dolayısıyla tavuk, kaz, ördek, deve kuşu, ceylan gibi hayvanlardan kurban olmaz. Her ne kadar Tavuk, kaz, ördek, deve kuşu, ceylan balık, balina gibi hayvanların kurban olarak kesilmesini söyleyen bazı TV lağımcılarının mide bulantılarına uyanlar olsa da kestikleri hayvanlar kurban değil sadaka olur. Ve bunları kurban niyetiyle kesmek tahrimen mekruhtur. Çünkü bunda Mecusilere benzeyiş vardır. (8)  

      Şuurlu müslümanın kurbanın bir ibadet olduğunu düşünüp ve keseceği hayvanında kusursuz olması esasına dikkat etmelidir. Çünkü bazı kusurlar kurbana manidir. Mesela: İki veya bir gözü kör olan, aşırı derecede zayıf olan, kesim yerine yürüyerek gidemeyecek derecede aksak olan, kulağının, kuyruğunun veya tenasül organının üçte birinden fazlası gitmiş olan, dişlerinin yarıdan fazlası düşmüş olan, doğuştan kulağı ve tenasül organı olmayan, koyun ve keçide bir, sığırda iki memesi kurumuş (Sakat) olan, burnu kesilmiş olan, dilinin çoğu kesilmiş olan, ölüm derecesinde hasta olan. Böyle kusurlu olan hayvanları kurban etmek caiz değildir. Bunun için kurbanlık satın alınırken bu hususlara dikkat etmemiz lazımdır.(9)    

            Yüce Allah (c.c.) Kevser suresinde “Muhakkak ki biz sana Kevseri (Kevser, çok nimet demektir, ayrıca cennette bir havuzun da adıdır.) verdik. Öyleyse Rabb’in için namaz kıl ve kurban kes.” (10) 

            Elmalılı Hamdi Yazır tefsirini şöylece özetliyor: “Sana o Kevser'i verdiğimizden dolayı haydi sen Rabbinin lütfüne hem kalben, hem dilinle, hem bütün azalarınla bedenen ve malen her vechile şükretmek üzere Rabbin için ihlâs ile namaz kıl, namaz kılmakla beraber kurban da kes. Ona böyle tevhid ve ihlâs ile fedakâra ne ibadet ve kulluk et ve çok hayır işleyerek nimeti an, Rabbinin sana olan ihsanı kesilmek ihtimali yoktur.” Bu emrin muhatabı şefkatli bir Peygamber ve merhametli bir baba olan Hz. İbrahim (a.s.)’di. Gördüğü bir rüyada, senelerce önce, önce oğlu olursa onu Yüce Rabbisine Kurban edeceğine dair söz verdiği hatırlatılıyor ve bu vaadini yerine getirmesi isteniyordu. İbrahim Nebi isminin menşei olarak rivayet edilen “ebün rahim” terkibinden de anlaşılacağı üzere, çok merhametli, müşfik, yufka yürekli bir babaydı. Allah (c.c.) rızası için kesilen kurban ahirette geçilmesi çok zor alan sırat köprüsünde sahibi için bir binek (Burak) vazifesi görecektir. Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz bu hususta şöyle buyurmuştur; Hayvanın iyi ve güzelini kurbanlık olarak seçin, çünkü o sırat köprüsünde size bineklik yapacaktır. Kurban Kesilen kurban eti üçe ayrılır. Bir kısmı ev halkı için ayrılır, üçte biri akraba ve komşulara dağıtılır. Geriye kalan üçte bir de fakir ve muhtaçlara verilir. Kurbanın etinin bu şekilde taksim edilmesi mendup - güzel bir davranıştır. İşte Hz. Allah (c.c.) için kesilen kurbanın eti derisi, yağı, başı, yünü satılamaz. Eğer bunlar satılırsa parası sadaka olarak fakirlere verilmelidir. Hatta kurbanlık hayvan kesilmeden önce sütü sağılsa, yünü kesilse bunların sadaka olarak verilmesi gerekir. Çünkü kurbanlık hayvan her şeyi ile Allah (c.c.)’a yakınlık için hazırlanmış ve vakfedilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur. “Hiçbir kul, kurban günü, Allah indinde, kurban kanı akıtmaktan daha sevimli bir iş yapamaz. Zira kesilen hayvan, kıyamet günü boynuzlarıyla, kıllarıyla, tırnaklarıyla gelecektir.” Kesilen kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah (c.c.) nezdinde yüce bir mevkiye ulaşır. Bunun yanı sıra kurbanın sahih olabilmesi için keseceğimiz kurbanın belirlenmiş vakit içinde kesilmesi gerekir. Bu belirlenen vakit de kurban bayramının ilk üç günü yani büyük zilhicce ayının 10.11.12. günler. Şafii mezhebinde ise 13. günüde kesilebilir.  Bayram namazının kılınmasından sonra, 3.günü güneşin batımına kadar zaman dilimidir. Şafii mezhebine göre ise; bu süre bayramın 4.günü akşamına kadardır. (11)

            Bu vesileyle yaklaşacak olan Kurban bayramının; Arafat’ta, Müzdelifede, Minada yapılan dualar hürmetine nefsimizi, neslimizi, ailemizi, İslam âlemini görünür ve görünmez her türlü tehlikelerden, belalardan, musibetlerden, tehditlerden, terörden, hain insanlardan muhafaza eyleyip keseceğimiz kurbanların İbrahimi ve İsmail’i şuurla, birer Burak olmasını bizleri yoktan var eden, şekil veren, bazılarını bazılarından takvaca üstün kılan, Yüce Rabbimiz kabul eylesin. ÂMİN!

 

 

 

 

 

 

            FAYDALANILAN KAYNAKLAR

 

1-       Prof.Dr. KARAMAN Hayrettin, Prof.Dr. BARDAKOĞLU Ali, Prof.Dr. APAYDIN H.Yunus, İlmihal İslam ve Toplum, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları c.1, İstanbul, 1999 s.2-10

2-       Prof.Dr. Hayrettin KARAMAN, Prof. Dr. Mustafa ÇAĞRICI, Prof.Dr. İbrahim Kâfi DÖNMEZ, Prof.Dr. Sadrettin GÜMÜŞ Kur’an Yolu Türkçe Meâl ve Tefsir Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları Ankara, 2006 Maide Suresi 5/27 c.II. s.251

3-       Allah yolunda fedakârlığın sembolu Kurban Rehber Yayınları s.30  

4-       Allah yolunda fedakârlığın sembolu Kurban Rehber Yayınları s.53 

5-       Prof.Dr. CANAN İbrahim Kütüb-i Sitte Muhtasarı Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları, Ankara, 1993 c.6 s.43-44

6-        Prof. Dr. ZUHAYLİ Vehbi, İslam Fıkhı Ansiklopedisi, Feza Yayıncılık 1994 c.4 s.394

7-       Prof.Dr. Hayrettin KARAMAN, Prof.Dr. Ali BARDAKOĞLU, Prof.Dr. H.Yunus APAYDIN, İlmihal İslam ve Toplum T.D.V.Yay. İst. 1999 c.2.s.4–5  

8-       Allah yolunda fedakârlığın sembolu Kurban Rehber Yayınları s.54      

9-       İRBİLİ Muhammet Emin, GÜVENÇ Halil Tam Şafii İlmihali, Tenvirul Kulub Neşriyat ve Dağıtım, İstanbul, 1984, s.336                

10-    YAZIR M.Hamdi Elmalılı Hak Dini Kur’an Dili Feza Gazetecilik A.Ş.İstanbul Kevser

       Suresi 108/1-2 c.9 s.513

11-    Allah yolunda fedakârlığın sembolu Kurban Rehber Yayınları s.55    

 

                                                                                                                                                    Yusuf ÇAKICI

                                                                                                                                               Yalıhüyük/ KONYA

 

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

KELLİM KELLİM LA YENFEE
07 Kasım 2024 01:45

CAMİ VE ADANMIŞ DİN GÖNÜLLÜLERİ
04 Ekim 2024 01:45

MİRAÇ’DA ÜMMETİ, NAMAZDA ÜMMETİ, MAHŞERDE ÜMMETİ DİYENİN SEN NERESİNDESİN
14 Eylul 2024 01:45

MÜSLÜMANIM DİYENE UYAN ARTIK MÜSLÜMAN
22 Ağustos 2024 01:45

İNNEMEL UMURU Bİ HAVATİMİHA
13 Haziran 2024 01:45

ÂMİN YA EL-KUDDÜS (C.C.)
05 Nisan 2024 01:45

HOŞ GELDİN AMMA, HOŞ BULACAKMISIN EY ŞEHR-İ RAMAZAN
09 Mart 2024 01:45

DUYUN EY MÜSLÜMANLAR, ADALET VİCDANIN SESİYMİŞ
06 Şubat 2024 01:45

ÜÇ AYLAR VE REGAİB GECESİ
10 Ocak 2024 01:45

SİZİ BİLMEM AMMA BEN İNADINA YILBAŞINI ŞÖYLE KUTLAYACAĞIM
31 Aralık 2023 01:45

YERMÜK’ÜN ŞAHİDİ, GAZZE’NİN ŞEHİDİ
09 Kasım 2023 01:45

DAYAN EY NAZLI AKSA, ÇATMA O MAĞRUR KAŞINI
13 Ekim 2023 01:45

ONSUZ MAHSUN MAZLUM BİR DOĞUMU
26 Eylul 2023 01:45

SİZİ BİLMEM AMMA, BENCE AHLAKSIZLIKTIR
15 Eylul 2023 01:45

‘ÖMÜR’ ve ‘ÖLÜM’
24 Haziran 2023 01:45

KADİR GECESİ KADRİMİZİN YÜCELİĞİNE SEBEP OLSUN
16 Nisan 2023 01:45

ÇANAKKALE VE DÂRÜLİMÂRE ŞUURU
17 Mart 2023 01:45

DEPREM Mİ BİZE GELDİ, BİZMİ DEPREMİ ÇAĞIRDIK
18 Şubat 2023 01:45

ŞEHRULLAH BİZLERİ CENNETE DÜÇAR EYLESİN
23 Ocak 2023 01:45

YA LAĞIM! YA HİRA!
25 Aralık 2022 01:45

AHLAKİ GÜZELLİKLERİN MENBAÎ (S.A.V.)
04 Ekim 2022 01:45

YOKSA ZİNNUREYN LAKABINI ALABİLİRMİYDİ HZ.OSMAN BİN AFFAN (R.A.)
10 Eylul 2022 01:45

ÜÇ ÖLÜ DİRİLİRSE ÜLKE VE VATAN DİRİLİR
04 Ağustos 2022 01:45

SELÂ OKUYANLARIN, BELA OKUYANLARI YENDİĞİ UNUTULMAYAN DESTAN
17 Temmuz 2022 01:45

İBRAHİMİ FEDÂ, İSMAİLİ VEFÂ UDHİYYESİ
06 Temmuz 2022 01:45

GÖNÜL DOSTLARIM VE MOLLA GÜRÂNİ HZ.LERİ
21 Mayıs 2022 01:45

İLAHİ LÜTUF VE İKRAM GECESİ
27 Nisan 2022 01:45

HEDİYELERLE KALP KAPIMIZI ÇALMAKTA OLAN MİSAFİR
01 Nisan 2022 01:45

DAREYN HAYATIMIZ GÜNAHLARDANBERAAT OLSUN
16 Mart 2022 01:45

ÇAY İLE İNSANLARIN GÖNLÜNÜ ISITAN ÖNDER
25 Şubat 2022 01:45

ŞEREFYAB OLDUĞUMUZ REGAİP KANDİLİ
02 Şubat 2022 01:45

SAHİDEN BİZLER OKÇULAR TEPESİNİ TERKETTİK
13 Aralık 2021 01:45

39 YIL HATIRI OLAN ÇAY VE ÇÖP
20 Kasım 2021 01:45

O Kİ, (S.A.V.) ÂLEMLERE RAHMET
18 Ekim 2021 01:45

ADANMIŞ DİN HİZMETKÂRLARI
02 Ekim 2021 01:45

BİZİ HELAK ETME ALLAH’IM
05 Ağustos 2021 01:45

İSMİ ANILINCA CİĞERLERİMİZDEN DUMANLARIN ÇIKTIĞI AKSA VE KUDÜS.
21 Mayıs 2021 01:45

ELVEDA EY EVVELİ RAHMET, ORTASI MAĞFİRET, SONU İSE ATEŞTEN AZAD AYI RAMAZAN
07 Mayıs 2021 01:45

KUR’ANIN DOĞUM AYI RAMAZAN
12 Nisan 2021 01:45

GAYEMİZ TOPRAKTAN GELİP ÇAMURLAŞMADAN GİTMEK OLSUN
16 Aralık 2020 01:45

EFENDİM (S.A.V.)’E ARZUHALİM
29 Ekim 2020 01:45

ADANMIŞ DİN GÖREVLİLERİN GÜNLERİ MUHAMMED (S.A.V.)’İ OLSUN.
01 Ekim 2020 01:45

İBRAHİMİ FEDÂ, İSMAİLİ VEFÂ ŞİÂRI
23 Temmuz 2020 01:45

GELİN BU RAMAZANDA ŞU ‘ÜǒLERİ UYGULAYALIM
09 Temmuz 2020 01:45

BAHAR HAREKETİ DÜNYAYA BAHAR OLSUN
09 Temmuz 2020 01:45

AİLE İÇİMİZDEKİ VATANSA; O ZAMAN KORUMALIYIZ 2. BÖLÜM
09 Temmuz 2020 01:45

AİLE İÇİMİZDEKİ VATANSA; O ZAMAN KORUMALAYIZ
09 Temmuz 2020 01:45

ALİMLER NEBİLERİN VARİSLERİDİR
09 Temmuz 2020 01:45

HÜSEYİN DÜŞTÜ ATINDAN SAHRAYI KERBELAYA
09 Temmuz 2020 01:45

EY İNSANLIK
09 Temmuz 2020 01:45

BATAN GEMİYİ SON TERK EDEN KADİRŞİNASLAR
09 Temmuz 2020 01:45

GELDİN AMMA; GİDİYORSUN.
09 Temmuz 2020 01:45

Yusuf ÇAKICI?
09 Temmuz 2020 01:45

YARIN YÜZ YÜZE BAKACAK YÜZÜMÜZ OLSUN!.. 1.
09 Temmuz 2020 01:45

Yarın yüz yüze bakacak yüzümüz olsun!..2. BÖLÜM
09 Temmuz 2020 01:45

EFENDİM (S.A.V.)?E ARZUHALİM!
09 Temmuz 2020 01:45

EFENDİM (S.A.V.)?E ARZUHALİM! -2-
09 Temmuz 2020 01:45

ÇİZMEDEN DAHA KİRLİ VE KARA İNSANLAR!
09 Temmuz 2020 01:45

ÇİZMEDEN DAHA KARA İNSANLAR!(2.BÖLÜM)
09 Temmuz 2020 01:45

MEDENİYET VE DİYALİZ AYI RAMAZAN
09 Temmuz 2020 01:45

BAYRAM O BAYRAM OLA!
09 Temmuz 2020 01:45

OYUMU HAKDAN YANA KULLANDIM
09 Temmuz 2020 01:45

ÇİZMEDEN DAHA KİRLİ VE KARA İNSANLAR! 3.BÖLÜM)
09 Temmuz 2020 01:45

MUHARREM VE AŞURE
09 Temmuz 2020 01:45

GÖKTEKİ YILDIZLARDAN HZ. AMMAR (R.A.) 1.BÖLÜM
09 Temmuz 2020 01:45

GÖKTEKİ YILDIZLARDAN HZ. AMMAR (R.A.) 2.BÖLÜM
09 Temmuz 2020 01:45

KULUMUN KULUYLA 2015?E MERHABA ETMEYELİM 1.BÖLÜM
09 Temmuz 2020 01:45

KULUMUN KULUYLA 2015?E MERHABA ETMEYELİM!2.BÖLÜM
09 Temmuz 2020 01:45

SANKİ ÖLDÜK!.. KURTULAN MI VAR!
09 Temmuz 2020 01:45

SANKİ ÖLDÜK!.. KURTULAN MI VAR!
09 Temmuz 2020 01:45

EFENDİM (S.A.V.)?E ARZUHALİM!
09 Temmuz 2020 01:45

HZ.MEVLANA?NIN BUYURDUĞU GİBİ!..
09 Temmuz 2020 01:45

HAYATIMIZ RABBİMİZE MİRAÇ OLSUN!
09 Temmuz 2020 01:45

HZ.MEVLANA?NIN BUYURDUĞU GİBİ!..
09 Temmuz 2020 01:45

BENDE BİR BABAYIM AMMA!
09 Temmuz 2020 01:45

VE ÖLÜRKEN! ASLA!
09 Temmuz 2020 01:45

?İNSAN? LIK ÖLDÜ GALİBA!
09 Temmuz 2020 01:45

?İNSAN? LIK ÖLDÜ GALİBA 2. BÖLÜM!
09 Temmuz 2020 01:45

İNSAN ?LIK? ÖLDÜ GALİBA 3. BÖLÜM!
09 Temmuz 2020 01:45

HEM KİTAPSIZ! HEM DE ŞUURSUZ FERT OLMAYALIM!
09 Temmuz 2020 01:45

HEM KİTAPSIZ! HEM DE ŞUURSUZ FERT OLMAYALIM! 2.BÖLÜM.
09 Temmuz 2020 01:45

YA TUBA AĞACI YA ZAKKUM ÇALISI.
09 Temmuz 2020 01:45

YA TUBA AĞACI YA ZAKKUM ÇALISI 2. BÖLÜM
09 Temmuz 2020 01:45

BENİM ANNEM 365 GÜNÜ HATIRLANAN BİR VARLIKTI RAHMETLE YÂD EDİYORUM!
09 Temmuz 2020 01:45

BİR BABA OLARAK YÜREĞİM YAŞLIDIR! YA SİZİN!
09 Temmuz 2020 01:45

BAYRAM O BAYRAM OLA!
09 Temmuz 2020 01:45

İBRAHİMİ YÜRÜYÜŞE NEDEN MÜSAADE EDİLMEDİ ACABA???
09 Temmuz 2020 01:45

DUYUFUR RAHMAN (ALLAH'IN MİSAFİRLERİ)
09 Temmuz 2020 01:45

NE HAYALLERLE NELERİ GÖRDÜM!
09 Temmuz 2020 01:45

NE HAYALLERLE NELERI GÖRDÜM!2.BÖLÜM
09 Temmuz 2020 01:45

BENCE DİN HAYATIN HAYATIDIR
09 Temmuz 2020 01:45

KİŞİ SEVDİĞİ İLE BERABERDİR
09 Temmuz 2020 01:45

‘MABET’, ‘OKUL’ ve ‘ÇARŞI’ SİZCE NE MANA TAŞIR!
09 Temmuz 2020 01:45

BİR YANLIZLIK ADINA
09 Temmuz 2020 01:45

“SELÂ, EZAN VE MİLLET”
09 Temmuz 2020 01:45

GELİN AĞLANACAK HALİMİZE AĞLAYALIM.
09 Temmuz 2020 01:45

İLK ÖĞRETMENİM HZ.MUHAMMED MUSTAFA (S.A.V.)
09 Temmuz 2020 01:45

SAPANLA, KINALI KUZULARIN KORUDUĞU KUDÜS!
09 Temmuz 2020 01:45

YEMEZLER EY SAHTE VATAN SEVİCİLERİ
09 Temmuz 2020 01:45

KİM KİMDEN SORULACAK
09 Temmuz 2020 01:45

ORUÇ BİZİ TUTSUN
09 Temmuz 2020 01:45

KİM KİMDEN SORULACAK
09 Temmuz 2020 01:45

İSLAM AÇIK BÜFEDİR AL ALDIĞIN KADARINI
09 Temmuz 2020 01:45

BU GÜN BENİM DOĞUM GÜNÜMMÜŞ. (1963-2019)
09 Temmuz 2020 01:45

HOŞ GELDİN DİYALİZ AYI RAMAZAN
09 Temmuz 2020 01:45

Tüm Yazılar