Yangın Söndürme Sistemleri Nelerdir?
Makale, 06 Eylul 2024 16:56
Yangın Söndürme Sistemleri Nelerdir?
Yangın söndürme sistemleri, acil durum anında alevleri kontrol altına almaya veya tamamen söndürmeye yarayan kapsamlı araçlardır. Çünkü yangın nedeniyle meydana gelebilecek can ve mal kayıplarının önüne geçilmesine olanak tanırlar. Bu doğrultuda farklı türlerde yangın söndürme sistemi çeşitlerini tercih edebilmek mümkündür.
Yangın Söndürme Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
Yangın söndürme sistemleri nelerdir sorusuna verilebilecek başlıca yanıtlar şunlardır:
Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Gazlı yangın söndürme sistemleri; elektrik, yanıcı sıvı, kimyasal ve patlayıcı madde kaynaklı acil durumlarda alevleri boğarak söndürür. Gaz içeriğine sahip sistemler, ağırlıklı olarak makine odası, müze, kütüphane, sanat galerisi, arşiv gibi hassas ve kritik alanlarda kullanılır. Bu türdeki sistemler ayrıca veri merkezleri ve sunucu odaları için idealdir. Gazlı yangın söndürme sistemlerinde FM200, NOVEC 1230, karbondioksit ve Halon içeriği bulunur.
Davlumbaz İçi Yangın Söndürme Sistemleri
Davlumbaz içi sistemler, mutfaklarda meydana gelebilecek acil durumlara hızlı müdahale imkanı sağlar. Davlumbazların içerisinde biriken yağ vb. yanıcı maddelerin sebep olduğu yangınlarda, sistem devreye girerek alevlerin üzerine köpük şeklinde sıvı nozulları gönderir. Otomatik devreye giren bu köpüğün içeriği, özel geliştirilen ve düşük PH seviyesine sahip potasyum karbonat bazlı sıvıdan oluşur.
Endüstriyel Yangın Söndürme Sistemleri
Endüstriyel yangın söndürme sistemleri, farklı sektörlerin acil durum ihtiyaçlarına kusursuzca cevap verecek şekilde tasarlanır. Arşiv, müze, enerji santrali gibi mekanlar için FE25 ve FE227 gazı içeren sistemlerin kullanımı yaygındır. Tüneller, deniz araçları gibi can güvenliğinin sağlanmasının önemli olduğu kapalı mekana sahip ortamlar içinse sulu, köpüklü ve yine gazlı sistemler tercih edilebilir.
Inert Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Inert gazlı sistemler, doğal ortamda bulunan 4 farklı gazla yangına müdahaleyi mümkün kılar. Söz konusu gazlar, ortamdaki oksijen seviyesini anında azaltarak alevlerin beslenmesinin önüne geçer. Inert gazlı yangın söndürme sistemler, canlılara yönelik herhangi bir zararlı etki oluşturmaz. Bu nedenle raylı sistem projelerinden endüstriyel tesislere, havalimanlarından enerji üretim tesislerine kadar pek çok yere kurulumları gerçekleştirilebilir.
Sprinkler Yangın Söndürme Sistemleri
Sprinkler yangın söndürme sistemleri, acil durum planları doğrultusunda binalarda en yaygın kullanıma sahip seçeneklerin başında yer alır. Bu türdeki sistemlerin kurulumunda, ortamın nitelikleri ön planda tutulur. Çünkü yanıcı madde, raf düzeni kullanımı, donma riski ve mekanın kullanım amacına göre farklı springler sistemlere yönelebilme esnekliği mevcuttur. Islak ve kuru borulu, deluge, preaction sprinkler sistemler en çok kullanılan seçenekler olma özelliğine sahiptir.
Köpüklü Yangın Söndürme Sistemleri
Yanıcı ve sıvı kimyasalların, yakıtların sebep olduğu yangınların söndürülmesinde, köpüklü sistemler dikkat çekici seviyede fayda sağlar. Köpüklü yangın söndürme sistemleri, sık tercih edilen diğer türdeşleri gibi hem otomatik hem de manuel kullanıma uygundur. Bu tür sistemler, alevleri boğmanın yanı sıra yakıtların buharlaşmasını ve metal yüzeylerin aşırı ısınmasını engeller.
Yangın Söndürme Sistemleri Ne İşe Yarar?
- Otomatik ve manuel yangın söndürme sistemleri, alevleri hızlı şekilde algılama özelliğine sahiptir. Bu sayede geniş bir alana yayılmadan yangına müdahale imkanı doğar.
- AVM’ler gibi insan yoğunluğunun fazla olduğu mekanlarda, hızlı müdahale avantajı sayesinde can ve mal kayıplarının önüne geçilebilir.
- Yangın söndürme sistemleri, iş yerlerinde yangın kaynaklı süreç kesintileri yaşanması ihtimalini azaltır.
- Gazlı yangın söndürme sistemleri, hassas ve değerli ekipmanların korunmasını mümkün kılar.
- Yangın söndürme sistemi kurulu yapılar, acil durumlar için belirlenen yasal mevzuatlarla uyumlu profile sahip olur.
- Yangına hızlı müdahale edilmesini sağlayan sistemlerin varlığı sayesinde sigorta prim tutarlarında avantajlı teklifler alınabilir.
Makale, 06 Eylul 2024 16:56
Yorumlar (0)