Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

SİYASET, 30 Temmuz 2024 16:38

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Sahipsiz hayvanlara yönelik kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

banner200

TBMM

Kanunla, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişikliğe gidilerek, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi ekleniyor.

Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık şekilde tanımlanacak.

Uygulamada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılacak. Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştirilecek.

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul edilecek. Kanun'un ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırılacak.

Hiçbir maddi kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insani ve vicdani sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen ve Kanun'da öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eş güdüm sağlanması esas olacak.

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak.

Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Teşvik ve idari tedbirler

Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır." hükümleri uygulanacak.

Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

Hayvanlara yapılacak müdahalenin sadece tıbbi gerekçelerle değil Kanunda yer alan diğer istisnai durumlarda da yapılabilmesine imkan sağlanacak.

"Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak" fiilleri yasak kapsamına alınacak. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanacak.

İl Hayvanları Koruma Kurulunun görevleri arasına, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik yürütülen çalışmaların yanı sıra insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik olarak sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirlemek ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri üretmek eklenecek.

Düzenlemeyle başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara yapılacak desteğin kapsamı genişletilecek. Buna göre de insan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak.

Ödenekler başka bir amaç için kullanılamayacak

Hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden veya sahiplendiği hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasak olacak ve hayvanlarına el konulacak. Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılacak.

Caydırıcılığın sağlanması amacıyla sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

Kanunla, sokakta bakıma ve korunmaya ihtiyacı olacak sahipsiz hayvan bulunmaması amaçlandığı için Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki "yerel hayvan koruma görevlileri"ne ilişkin hüküm yürürlükten kaldırıldı.

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Belirtilen hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.

Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Söz konusu belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak.

Belediyelerce bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40'ı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belediyeye aktarılacak. Aktarılacak tutar hiçbir şekilde maddedeki oranların yüzde 40'ını geçemeyecek. Ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamayacak.

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

"Bu kanunda öldürme yok, sahiplenme var, teşvik var"

Teklifin görüşmeleri sırasında söz alan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bazı milletvekillerinin "medeni dünya", "bilimsel görüş" söylemlerini kullandığını ifade etti.

ABD'de, İngiltere'de sahiplenilmeyen hayvanlara ötanazi yapıldığını belirten Güler, muhalefet milletvekillerinin "Bu kanun, öldürme kanunu" dediğini aktararak, "Bu kanunda öldürme yok, sahiplenme var, teşvik var." dedi. Güler, şunları kaydetti:

"Dünya Sağlık Örgütü raporlarını okuduk. Tarım ve Orman ile Sağlık bakanlıklarımızın raporlarını okuduk. Grup Başkanvekilimiz Bahadır Yenişehirlioğlu başkanlığında akademisyenleri, sanatçıları, hayvanseverleri, mağdur aileleri, evladı, kızı vefat edenleri dinledik. Bu ölçüler ışığında teklifi hazırladık. Teklifin hayırlar getirmesini diliyorum. Belediye başkanlarımıza güçlü destek veriyoruz. Barınakları kurun. Kısırlaştırma seferberliği yapalım, aşılayalım. Vicdanlarınıza sesleniyorum, barınakları kurun."

Kanun teklifinin görüşmelerinin son bölümünü CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tulay Hatımoğulları Oruç da izledi.

TBMM Başkanvekili Celal Adan, teklifin oylanmasından önce yaptığı konuşmada, Meclisin 1 Ekim'e kadar tatile gireceğini belirtti. 28. Yasama Dönemi 2. Yasama Yılı'nda Meclis'te çok sayıda önemli düzenleme yapıldığını ifade eden Adan, ayrıca TBMM'nin bu süreçte milletin sesini dünya kamuoyuna duyurduğunu vurguladı.

Teklifin yasalaşmasının ardından, TBMM Genel Kurulu tatile girdi.

TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşimi, 1 Ekim Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

SİYASET, 30 Temmuz 2024 16:38

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Pancar çiftçisinin beklediği haberi Bakan Yumaklı Konya’da verdi

Pancar çiftçisinin beklediği haberi Bakan Yumaklı Konya’da verdi

Ayşe Nur Hemşire Hastane Önünden Gözyaşları ile Son Yolculuğuna Uğurlandı

Ayşe Nur Hemşire Hastane Önünden Gözyaşları ile Son Yolculuğuna Uğurlandı

Ücretsiz Deneme Sürümü Olan En İyi 5 VPN

Ücretsiz Deneme Sürümü Olan En İyi 5 VPN

Seydişehirli Galatasaray Taraftarlarından Gazilere Anlamlı Ziyaret

Seydişehirli Galatasaray Taraftarlarından Gazilere Anlamlı Ziyaret

Seydişehir'de 19 Eylül Gaziler Günü kutlandı

Seydişehir'de 19 Eylül Gaziler Günü kutlandı

Konyalı Bisikletçilerden ilginç eylem  Bisiklet  yolunu işgal eden araçların üzeri mavi brandayla kaplandı

Konyalı Bisikletçilerden ilginç eylem Bisiklet yolunu işgal eden araçların üzeri mavi brandayla kaplandı

İsim Değişikliği Nasıl Yapılır?

İsim Değişikliği Nasıl Yapılır?

Erciyes Dağı'nın zirvesine kar yağdı

Erciyes Dağı'nın zirvesine kar yağdı

TYT Nedir? TYT Konuları ve Soru Dağılımları

TYT Nedir? TYT Konuları ve Soru Dağılımları

Merkez Bankası faiz kararını duyurdu

Merkez Bankası faiz kararını duyurdu

SEYDİŞEHİR SAĞLIK  ÇALIŞANLARINI ÜZEN HABER

SEYDİŞEHİR SAĞLIK ÇALIŞANLARINI ÜZEN HABER

Dışişleri Bakanı Fidan, müstakil siber güvenlik teşkilatının hükümetin gündeminde olduğunu bildirdi

Dışişleri Bakanı Fidan, müstakil siber güvenlik teşkilatının hükümetin gündeminde olduğunu bildirdi

Kocaeli SEO: Rakiplerinizi Geride Bırakacak Stratejiler

Kocaeli SEO: Rakiplerinizi Geride Bırakacak Stratejiler

Beyşehir'de Hafif ticari araçla çarpışan üç tekerlekli motosikletin sürücüsü öldü

Beyşehir'de Hafif ticari araçla çarpışan üç tekerlekli motosikletin sürücüsü öldü

Konya'da Çöp Kamyonunun çarptığı  Bisikletli çocuk öldü

Konya'da Çöp Kamyonunun çarptığı Bisikletli çocuk öldü

KONYA  BÜYÜKŞEHİRDEN SEYDİŞEHİR MYO 'YA  BANK  DESTEĞİ

KONYA BÜYÜKŞEHİRDEN SEYDİŞEHİR MYO 'YA BANK DESTEĞİ

Aksaray'da Damadına ateş eden baba kızını öldürdü

Aksaray'da Damadına ateş eden baba kızını öldürdü

Konya'nın Valisi değişti!

Konya'nın Valisi değişti!

ABD Merkez Bankası'ndan tarihi karar! 54 ay sonra faizi indirdi

ABD Merkez Bankası'ndan tarihi karar! 54 ay sonra faizi indirdi

Seydişehir'de Trafik Kazası: 2 Yaralı

Seydişehir'de Trafik Kazası: 2 Yaralı

Kayıp Köpek İlanı: Chihuahua Cinsi "Miki" Aranıyor

Kayıp Köpek İlanı: Chihuahua Cinsi "Miki" Aranıyor

Seydişehir'in Markası Mekan'da Süper Fırsatlar

Seydişehir'in Markası Mekan'da Süper Fırsatlar

Konya'da  Turşu bidonunda 1.5 Milyon Liralık Esrar Ele Geçirildi

Konya'da Turşu bidonunda 1.5 Milyon Liralık Esrar Ele Geçirildi

BEYŞEHİRDEKİ KAZADA  YARALAN ÖĞRENCİ HAYATINI KAYBETTİ

BEYŞEHİRDEKİ KAZADA YARALAN ÖĞRENCİ HAYATINI KAYBETTİ

Denizli’de Kaliteli Havlu Üretim Fabrikaları

Denizli’de Kaliteli Havlu Üretim Fabrikaları

Sanal Ofis ile Yeni Bir İş Modeli

Sanal Ofis ile Yeni Bir İş Modeli

Vasiyetnamenin İptali

Vasiyetnamenin İptali

 METEOROLOJİDEN   UYARI; ÇOK KUVVETLİ  YAĞIŞ GELİYOR

 METEOROLOJİDEN UYARI; ÇOK KUVVETLİ YAĞIŞ GELİYOR

Vozol 20000

Vozol 20000

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni anayasa açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni anayasa açıklaması

SAKARYA - Şehit Jandarma Astsubay Çavuş Çangır'ın ailesine acı haber verildi

SAKARYA - Şehit Jandarma Astsubay Çavuş Çangır'ın ailesine acı haber verildi

Seydişehir'de devrilen elektrikli bisikletteki 2 kişi yaralandı

Seydişehir'de devrilen elektrikli bisikletteki 2 kişi yaralandı

Konya'da bobinaj kalfası Türkiye'de "yılın kalfası' seçildi

Konya'da bobinaj kalfası Türkiye'de "yılın kalfası' seçildi

Türkiye'nin obruk tehlike ve risk haritası güncelleniyor

Türkiye'nin obruk tehlike ve risk haritası güncelleniyor

Konya 2024  yazında 44 gün aşırı sıcakların etkisi altında kaldı

Konya 2024 yazında 44 gün aşırı sıcakların etkisi altında kaldı

MERSİN - Alıcın hasadı başladı

MERSİN - Alıcın hasadı başladı

Defacto Senin Tarzın Senin Markan

Defacto Senin Tarzın Senin Markan

Yıkılsın dünya! İslam ülkelerinin liderleri, acziyet ve bedbaht halde

Yıkılsın dünya! İslam ülkelerinin liderleri, acziyet ve bedbaht halde

112’yi ararken dikkat edilmesi gerekenler

112’yi ararken dikkat edilmesi gerekenler

Türkiye'de Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı

Türkiye'de Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı