Güneşte Bekleyen sular tehlike saçıyor, uzmanlar resmen uyardı
YAŞAM, 09 Temmuz 2024 05:58Su tüketiminin insan sağlığı açısından son derece önemli olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Özellikle sıcak yaz günlerinde vücudun susuz bırakılmaması gerektiğini belirten uzmanlar, son olarak bekleyen sulara dikkat çekti. İşte ayrıntılar…
İnsan vücudunun büyük bir kısmı sudan oluşur. Bu neden ile organların tam olarak çalışabilmeleri açısından su tüketimi büyük bir öneme sahiptir. Vücudun susuz kalması, çok çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.
Her mevsimden farklı olarak terlemenin aşırı olduğu yaz günlerinde su tüketimine ekstra özen göstermek gerekir. Hem yetişkinler hem de çocuklar için su tüketiminin hayati öneme sahip olduğunu belirten uzmanlar, son olarak beklemiş sulara dikkat çekti. Su tüketimi insan sağlığı açısından kritik olsa da beklemiş suların faydadan çok zarar getirdiklerini belirten Dr. Ayla Ünver Alçay, konuya ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.
GÜNEŞE MARUZ KALAN SULARA DİKKAT
Yaz günlerinde güneşe maruz aklan pet şişelerdeki suların insan sağlığı açısından son derece zararlı olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, sözleri ile dikkat çekti.
Vatandaşlara su tüketimi ile ilgili tavsiyelerde bulunan Alçay, hijyen şartlarını sağlamayan suların asla tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.
SATIŞ NOKTALARINI DEĞERLENDİRİN
Güneşin altında kalan pet şişelerde bulunan sularda ciddi bir tehlikenin saklı olduğunu belirten Alçay, aynı durumun damacanalar için de geçerli olduğunu ifade etti.
Su satış noktalarında oda sıcaklığında veyahut da buzdolaplarında muhafaza edilmeyen suların satın alınmaması gerektiğini belirten Alçay, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Etrafında tüp, deterjan, kimyasal maddeler vs. bulunan sular için koku geçişi söz konusu olabileceği için dikkatli olmak gerekiyor. Su satın alırken temiz, hijyenik ve kapalı ortamlara öncelik verilmesi gerekiyor. Satın aldığımız suları evlerimizde de oda sıcaklığında muhafaza edebiliriz.”
MİKROORGANİZMALAR ÇOĞALIYOR
Birçok kişi dikkat etmese de sular için de bir son kullanım tarihinin söz konusu olduğunu belirten Alçay, güneşe maruz kalan sularda ise mikroorganizmaların sayıca fazla olduğunu ifade etti.
Ciddi hastalıklara yol açan bakterilere de dikkat çeken Alçay, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Salmonella, şigella, aeromonas gibi bakteriler, ülkemizde çok kolera olayı görülmüyor ama sudan bulaşan hastalıklardan birisi. Kolera da yine bu tir ciddi hastalıklara yol açacak mikroorganizmalar güneşe maruz kalan sularda çoğalabiliyor.”
YAŞAM, 09 Temmuz 2024 05:58
Yorumlar (0)