9. sınıflarda kalma paniği! Eğitimcilere göre olumlu
EĞİTİM, 13 Haziran 2024 06:45Sadece 9. sınıf öğrencileri için geçerli olan yeni uygulamaya göre 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Sınıfta kalan öğrenci fazlalığı nedeniyle gelecek dönem derslik sorunu yaşanması beklenirken, veliler çocuklarını geçirmesi için öğretmenleri bunaltıyor, bazıları CİMER’e başvuruyor... 9. sınıflarda kalma paniği Eğitimcilere göre olumlu
MİLLİYETTEN AYSEL BOZAN YILMAZ HAZIRLADIĞI HABERDE - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 eğitim öğretim yılında bir dizi yeni düzenlemeyi hayata geçirdi. Bunlar arasında çok ses getiren sınıf tekrarının yeniden uygulanması ve devamsızlık affının kaldırılması kararları, karne döneminde tekrar gündemde.
MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki son değişikliğe göre daha önce bir üst sınıfa geçişler için gerekli 50 ortalama artık yeterli değil. Ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebiliyor.
4 ders ve üzeri zayıfı olanlar ise sınıf tekrarı yapıyor. 2023-2024 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak başlayan yönetmelik liseye başlayan 9’uncu sınıf öğrencilerine uygulandı. Diğer sınıflar için ise eski yönetmelik geçerli.
Karne zamanı gelince uygulamanın sonuçları da ortaya çıktı. Öğretmenlerden ve okul müdürlerinden gelen bilgilere göre bu yıl 9. sınıflarda, sınıfta kalacak öğrenci sayısı oldukça fazla. Bazı okullarda öğrencilerin neredeyse yarıya yakını bir üst sınıfa geçemeyecek. Bazılarında 30 kişilik sınıfta 14-15 öğrenci ancak geçebiliyor. Hal böyle olunca hem okullarda hem de velilerde adeta bir panik durumu yaşanıyor. Veliler, okulların, öğretmenlerin kapılarını aşındırarak çocuğunun notunun yükseltilmesini istiyor. Okula gelemeyenler telefonla arayarak ya da mesaj atarak, öğretmenleri bunaltmış durumda. İstediği sonucu alamayanlar ise CİMER üzerinden şikâyette bulunuyor.
ÖĞRENCİ SAYISINDA PATLAMA
Gelecek eğitim öğretim döneminde bu yıl kalanlarla birlikte 9. sınıf öğrenci sayısında adeta patlama yaşanacak. Birçok okulda derslik sayısı öğrencilere yetmeyecek. Bazı okullar sabahçı, öğlenci olmak üzere ikili eğitime geçmeyi planlıyor. Bazı okullarda ise müdürler öğretmenlerden notları tekrar gözden geçirmesini talep etti, öğretmenler notu 40-45 civarı olanların sözlü notlarını yükselterek öğrencileri geçirmeye çalıştı. Ancak yine de sıkıntının büyük olduğunu dile getiriliyor.
'VELİ DİSİPLİNİ KONUŞULMALI'
Konuyla ilgili görüş aldığımız Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Bakanlığın sınıfta kalma ve devamsızlık konusundaki tavrını doğru bulduğunu dile getirdi. “Öğretmenlerden notları şişirmelerine yönelik taleplerde bulunulması kabul edilemez” diyen Geylan, şunları söyledi: “Eğitimde öğrenci disiplinini konuşuyoruz, aslında veli disiplinini konuşmak lazım. Sanki veli ve öğrenci müşteri, öğretmen tezgahtar muamelesi görüyor. Bunu asla kabul etmiyoruz. Çocuğunun notu düşük olduğu için CİMER’e başvuranlar var. Bunu doğru bulmuyoruz.”
Haberin Devamı
Yatılı okullarda yemek düzenlemesi
Yatılı okullarda yemek düzenlemesi
Haberi Görüntüle
SORUŞTURMA AÇILDI
Konuyla ilgili kendilerine yansıyan birçok olay olduğunu kaydeden Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Aydoğdu, şu bilgileri verdi: “Ankara Mamak’ta bir lisede öğretmen kimin hakkı neyse ona göre sözlü notlarını veriyor fakat bir veli ‘Benim çocuğumun notu yeterli verilmemiş’ diye şikâyette bulunuyor. Öğretmen arkadaş da verdiği notun arkasında duruyor. Bunun üzerine baskılar neticesinde öğretmen hakkında soruşturma açılıyor. Böyle sıkıntılar yaşanıyor.”
'DEVAMSIZLAR' RAPOR PEŞİNDE
Yönetmelikte yapılan bir diğer değişiklikle devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılıyor. Veliler çocukları devamsızlık nedeniyle sınıfta kalmasın diye sağlık kuruluşlarından geçmişe dönük rapor almaya çalışıyor ancak bu mümkün değil. Devamsızlık nedeniyle de sınıfta kalan öğrenci sayısının geçen yıllara göre artacağı tahmin ediliyor.
EĞİTİM, 13 Haziran 2024 06:45
Yorumlar (0)