Katkı maddeleri büyük sorun olmaya devam ediyor! Kaçınılması gereken 20 katkı maddesi!
YAŞAM, 31 Mayıs 2024 06:06
Günümüzde hemen tüm endüstriyel gıda maddelerinde çok sayıda katkı maddesi kullanılıyor. Bu maddelerin birçoğu zaman içinde insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. İşte kaçınılması gereken 20 katkı maddesi.
İnsanoğlunun hayatını idame ettirmesi için gıda tüketmesi gereklidir. Günümüzde bilim adamlarının gıda konusunda en çok tartıştığı konulardan birisi hiç kuşkusuz gıdada kullanılan katkı maddeleridir.
Tartışmaların bir sonuca ulaşamaması; insanlarının önüne katkı maddeleri hakkında net bir şey ortaya koyamamaları katkı maddelerini gıdada helal- haram ilişkisinin baş sorunu yapıyor. Bugün dünyada koruma, renklendirme, kıvamlandırma, tat verme, tatlandırma ve daha birçok özellikler vermek amacı ile binlerce katkı maddesi bulunmaktadır ve yapay gıdaların hemen hepsine katkı maddesi ilave edilmektedir. Bu katkı maddelerinin bazıları helallik ve insan sağlığı açısından ciddi şüpheler içermektedir. Buna rağmen hepsi de yasal olarak kullanıma açıktır. Hal böyle olunca insanların kafasını kurcalayan ve tartışma konusu olan katkı maddeleri büyük sorun olmaya teşkil etmektedir.
Siz değerli okuyucularımız için kaçınılması gereken 20 katkı maddesini derledik:
ALLURA RED AC (E 129) RENKLENDİRİCİ
Eğer astım, alerji, saman nezlesi, kurdeşen ve benzeri bir rahatsızlığın varsa bu maddeden uzak durun.
AMARANTH (E 123) RENKLENDİRİCİ
Amerika’da yasaklanmıştır. Eğer astım, alerji, saman nezlesi, kurdeşen ve benzeri bir rahatsızlığınız varsa bu maddeden uzak durun.
ASPARTAME (E 951) TATLANDIRICI
Fenilketonürisi olan hastaları etkiler. Uzun süreli kullanımları baş ağrısı, körlük, sara nöbeti gibi problemlere neden olur.
BENZOIC ACID (E 210) KORUYUCU
Sindirim enzimlerinin salınım ve etkilerini azaltır. Glisin düzeyini düşürür. Eğer astım, alerji, saman nezlesi, kurdeşen ve benzeri bir rahatsızlığınız varsa bu maddeden de uzak durun.
BRILLIANT BLACK BN (E 151) RENKLENDİRİCİ
Eğer astım, alerji, saman nezlesi, kurdeşen ve benzeri bir rahatsızlığınız varsa bu maddeden uzak durun.
BUTYLATED HYDROXY-ANISOLE (E 320) KORUYUCU
Özellikle yağ içeren gıdalar, şekerlemeler, et ürünlerinde kullanılır. İnsanlara karsinojenik etki gösterebilir. BHA nitritlerle etkileşime girerek hücre içinde DNA’ları bozar. Hamileler ve baba adayları kendilerini bu maddeden sakınmalı.
CALCIUM BENZOATE (E 213) KORUYUCU
Özellikle et ürünleri, içecekler, diyet ürünleri, mısır gevreğinde kullanılır. Sindirim enzimlerinin salınım ve etkilerini azaltır. Glisin düzeyini düşürür. Astım, yüksek ateş ve virüs taşıyıcıları bu maddeden sakınmalı.
CALCIUM SULPHITE (E 226) KORUYUCU
Bayat gıdaları taze göstermek için kullanılır. Amerika’da et ürünlerine katılması yasaklandı. Bronşit, ateş basması, düşük tansiyon, karıncalanma ve ani tansiyon düşmesi, eğer astım, göğüs- kalp hastalığı ve amfizem probleminiz varsa bu maddeden sakınınız.
MONOSODIUM GLUTAMATE ( MSG E 621) LEZZETLENDİRİCİ, LEZZET ARTTIRICI
Kafada zonklamaya neden olur. Ayrıca sara nöbeti, göğüs ağrısı, baş ağrısı, bulantı, yanma hissi, yüzde karıncalanma, cilt bozuklukları yapar. Çoğu bebek mamasından çıkarılmıştır.
PONCEAU 4R, CONCHINEAL RED A (E 124) RENKLENDİRİCİ
Eğer astım, alerji, saman nezlesi, kurdeşen ve benzeri bir rahatsızlığınız varsa bu maddeden uzak durun. Aksi halde rahatsızlığınız artar.
POTASSIUM BENOZOATE (E 212) KORUYUCU
Özellikle et ürünleri, içicekler, diyet ürünler, mısır gevreğinde kullanılır. Sindirim enziminin salınım ve etkilerini azaltır. Glisin düzeyini düşürür. Astım, yüksek ateş ve virüs taşıyıcıları bu maddeden sakınmalı.
POTASSIUM NITRATE (E 249) KORUYUCU
Özellikle konserve et ürünlerinde kullanılır. Kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltır. Diğer kimyasallarla etkileşerek nitrosaminler oluşturur ki bu maddeler karsinojeniktirler. Böbrek üstü bezinde erimeye (atrofi) neden olur.
PROPYL P-HYDROXY-F216 BENOZOATE, PROPYLPARABEN VE PARABEN KORUYUCU
Özellikle konserve ve et ürünlerinde kullanılır. Egzamaya neden olur.
SACCHARIN VE ONUN NA, K VE CA TUZLARI (E 954) TATLANDIRICI
İnsanda kansere neden olabilir.
SODIUM METABISULPHITE KORUYUCU VE OKSİTLENMEYİ ÖNLEYİCİ
Astım krizine yol açabilir.
SODIUM SULPHITE (E 221) KORUYUCU
Özellikle sirke ve diğer hazır gıdalarda kullanılır. Astım ataklarını etkiler. Astım hastalarının çoğu bu maddeye karşı duyarlıdır.
STANNOUS CHLORIDE ( E 512)
Konserve ve şişelerde sunulan meyve sularının renklerini korumak için kullanılır. Zehirlenmelere neden olur.
SULPHUR DIOXIDE (E 220) KORUYUCU
Gıdalarda bulunan, vitaminler, mineraller enzimler ve yağ asitleri ile etkileşir. Yan etkileri, astımlılarda bronş problemleri, tansiyon düşmesi, ateş basması, karıncalanma hissi ve ağır alerjik kriz. Eğer sizde saman nezlesi, bronşit, amfize, astım ve kardyovasküler gibi rahatsızlıklar varsa bu maddeden sakının.
SUNNET YELLOW FCF, ORANGE YELLOWS (E 110) RENKLENDİRİCİ
Büyüme gelişme geriliğine sebebiyet verir. Anne adayları ve çocukları için sakıncalıdır. Ayrıca astım, alerji, saman nezlesi, kurdeşen ve benzeri bir rahatsızlığınız varsa bu maddeden uzak durun.
TARTRAZINE (E 102) RENKLENDİRİCİ
Alerjik reaksiyonlara yol açar. Astım krizine sebep olur. Hiperaktiviteyi arttırır. Eğer astım, alerji, saman nezlesi, kurdeşen ve benzeri bir rahatsızlığınız varsa bu maddeden uzak durun. Aksi takdirde rahatsızlığınız artar.
Şunu da belirtmek gerekir ki bilim dünyası kimyasal maddelerin canlıda oluşturduğu hasarı toksisite olarak adlandırıyor. Toksisite çok yönlü bir etki şeklidir. Denenecek kimyasal madde hem yüksek hem de düşük dozlarda deney hayvanlarına verilerek muhtemel toksik etkileri araştırılır. Test maddesi ağırlık başına mg cinsinden verilir. Bu testler uluslararası kuruluşların belirlediği “İyi Laboratuvar Uygulamaları”- GLP (Good Laboratory Practice) kurallarına göre çalışan laboratuvarlarda yapılır.
# MSG, E 226, E 213, E 320, E 151, E 210, E 951, E 123, E 129, E 124, E 212, E 249, E 954, E 221, E 512, E 220, E 110, E 102
YAŞAM, 31 Mayıs 2024 06:06
Yorumlar (0)