Dikkat böcek yiyor olabilirsiniz!
YAŞAM, 29 Mayıs 2024 06:26Dikkat böcek yiyor olabilirsiniz! İlaç sanayinden endüstriyel gıdalara birçok alanda kullanılıyor
Sosyal medya başta olmak üzere birçok alanda karşınıza çıkmıştır; kozmetikten, ilaç sanayine ve endüstriyel gıdalarda kullanılan bir böcekten bahsedilir. Gerçekten böyle bir böcek var mıdır; yoksa şehir efsanesi midir? Gerçekten böyle bir böcek vardır ve adı da Karmindir (Cochienal). Karmin hakkında bilmediklerinizi ve nerelerde kullanıldığı sorularına cevap arayacağız.
Sosyal medya başta olmak üzere birçok alanda karşınıza çıkmıştır; kozmetikten, ilaç sanayine ve endüstriyel gıdalarda kullanılan bir böcekten bahsedilir. Gerçekten böyle bir böcek var mıdır; yoksa şehir efsanesi midir? Sosyal medyada gördüğünüz gibi gerçekten böyle bir böcek vardır ve adı da Karmindir (Cochienal). Karmin nasıl bir böcektir? Sadece içeceklerde mi kullanılır? Aşağıda bu sorulara cevap arayacağız.
Gıda maddelerinin insanlara cazip gelen ilk özelliği renkleridir. Bir gıda maddesi ilgiyi genelde görüntüsüyle sağlar. İşte karmin böceği de bu rengi sağladığı için gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Daha açık bir ifadeyle Cochienal (karmin) böceğinden elde edilen gıda boyası birçok gıda maddesinde kullanılmaktadır. Gıda renklendiricisi olarak kullanılan genellikle kahverengi ve kırmızı arası renklerin elde edildiği bir böcektir karmin. Cochineal (Dactylopius coccus), Dactylopi familyasından değişik kaktüslerde parazit olarak yaşar. Çok eski yıllardan beridir bilinen ve kullanılan böcektir.
E 120 KODU İLE GIDALARDA KULLANILIYOR
Karmin (Karminik Asit ) E 120 kodu ile gıdalarda kullanılan renklendiricilerindendir. Ürünlerde kırmızı renk vermesi amacı ile kullanılmakta ve stabilitesinin yüksek olması nedeni ile tercih edilmektedir. Bu maddeye alternatif olarak pancar kırmızısı kullanılabilmekle birlikte stabilite zayıflığı ve istenilen renk tonlarının yakalanamaması nedeni ile yeni ürünler yapılmış ve bu yönde araştırmalar devam etmektedir.
KARMİN BÖCEĞİ İÇİN ÖZEL TARLALAR VAR
Avrupa'ya 16. yüzyılda gelmiştir ve başta çeşitli gıda maddelerine renk vermenin yanı sıra tekstil, kozmetik sanayinde de kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Karmin bu böceğinin dişilerinden veya yumurtalarından çıkartılan bir renk pigmentidir. Bu böcek türü Kanarya Adaları'nda ve Meksika'da yaşayan bir böcektir. Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da yetiştirip ticareti yapılmaktadır. Karmin böceği için özel tarlalar kurulur. Bu böcekler ve larvaları, Meksikalı köylüler tarafından toplanır. Kurutulduktan sonra öğütülüp un haline getirilerek renklendirici madde olarak kullanılır.
HELAL SERTİFİKA KURUMLARI KARMİN BÖCEĞİ KULLANANLARA SERTİFİKA VERMİYOR
Bilindiği gibi dinimizde, özellikle “Hanefi ve Şafi fıkhında” haşarat (haşerelerin) tüketilmesi caiz değildir. Ülkemizde helal gıda sertifikası veren kuruluşlar verdikleri helal sertifikalarında bu böceği kullananlara sertifika vermiyor. Bunun tek başına yeterli olmadığını vurgulayan helal sertifika veren kuruluş yetkilileri ürünlerin içindekiler bölümünde renklendirici maddenin hangi yolla elde edildiğinin belirtilmesi konusunda çağrıda bulunuyor.
KARMİN NERELERDE KULLANIYOR
Böcekten elde edilen karmin maddesi gıda renklendirme ajani olarak kozmetiklerde, ilaç sanayiinde ve boyacılıkta kullanılmaktadır. Etleri, sosları, kırmızı deniz ve işlenmiş kanatlı ürünleri de içine alan geniş bir gıda ürünü yelpazesinde kullanılan karmin; sosisler ve işlenmiş kümes hayvanı gibi et ürünlerinde, meyve preperatlarında, reçel ve marmelatlarda, koruyucularda, sucuk, salam, jelatinli tatlılarda, pasta ve fırın ürünlerinde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve süt ürünlerinde de doğal renklendirici olarak bulunabilir. Bilinçili tükeci olmalı ve aldığımız gıdaların içindekiler bölümünü muhakkak okumalıyız.
YAŞAM, 29 Mayıs 2024 06:26
Yorumlar (0)