Kira Sözleşmesi Hazırlanırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Makale, 24 Şubat 2024 12:31Kira sözleşmesi kiraya verenle kiralayan arasında yapılan, kiraya verenin bir şeyin kullanılması ya da yararlanılması için kiralayana izin verdiği ve kiracının da buna karşılık karar verilen kira bedelini ödemeyi taahhüt ettiği bir anlaşmadır.
Kira sözleşmesi kiraya verenle kiralayan arasında yapılan, kiraya verenin bir şeyin kullanılması ya da yararlanılması için kiralayana izin verdiği ve kiracının da buna karşılık karar verilen kira bedelini ödemeyi taahhüt ettiği bir anlaşmadır.
Kiralayan ve kiraya veren arasında yapılan kira kontratı yazılı olabileceği gibi sözlü de olabilir. Yazılı bir kira sözleşmesi olması durumunda ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklarda ispat kolaylığı sağlayacağından bu konunun önemsenmesi gerekir.
Kira sözleşmesinin geçerli olabilmesi için kanunun emrettiği hükümlere uyması gerekir. Kamu düzenine aykırı olan, kişilik hakları ile bağdaşmayan, konusu imkansız olan kira sözleşmeleri kesin olarak hükümsüz kabul edildiğinden dikkat edilmelidir.
Kiracı veya kiraya veren olarak kira kontratı yapmak istediğinizde bilmeniz gerekenler olur. Yapacağınız kira sözleşmesinin hukuka uygun olması ve karşılıklı olarak tarafların haklarını koruyabilmesi için kira sözleşmelerinin nasıl hazırlanması gerektiğine yönelik hazırladığımız yazımızı okuyabilirsiniz.
Kira Kontratı Nasıl Düzenlenmelidir?
Kira sözleşmesi ya da kira kontratı kiracı ve mülk sahibi arasında yapılan bir çeşit anlaşmadır. Bu sözleşme kapsamında kiralayan kiraya verenden konut ya da iş yeri gibi bir gayrimenkulü kullanım ya da yararlanma amacı ile kiralar.
Kiralanan gayrimenkul için taraflar arasında belirlenen bir kira bedeli üzerinden kiracı bu ödemeyi yapmayı kira sözleşmesi ile taahhüt eder. Bunun karşılığında da kiraya veren konut veya iş yeri için kiracıya kullanım ya da yararlanma konusunda izin vermiş olur.Kira sözleşmesi yazılı biçimde yapıldığında damga vergisine tabi olur. Damga vergisini devlet alır. Bu vergi her tür sözleşmede ödenir. Konut kira sözleşmelerinin damga vergisinden muaf olduğu görülürken işyeri sözleşmeleri için damga vergisinin ödenmesi gerekir.
Kira sözleşmeleri hazırlanırken noter kanalı ile yapılmış olması da sözleşmenin garanti altına alınmış olmasını sağlar. Ayrıca, kira kontratının yetkin ve deneyim sahibi kira avukatı tarafından düzenlenmesi, gelecekte telafisi güç kayıpların ve uyuşmazlıkların yaşanmaması bakımından önem taşır. Kira sözleşmelerinde yer verilmesi gereken ayrıntılar bulunur. Gayrimenkuldeki demirbaşların listesi ve ne şekilde teslim edildikleri sözleşmede açık ve anlaşılır bir biçimde yer almalıdır. Bunun yanı sıra kira artış oranı bakımından da tarafların uzlaşması ve anlaşmalarını sözleşme altına almaları önemlidir. Zira günümüz kira uyuşmazlıklarının pek çoğu kira artış oranından kaynaklanmaktadır.
Buna ilaveten depozito ve diğer masraflar da sözleşmeye konmalıdır. Apartman giderlerinin kim tarafından ödeneceği konusu da önemlidir ve sözleşmeye eklenmesi gerekenler arasında yer alır. Çatılı işyeri veya konutlar için yapılan kira sözleşmelerinde belirli süreli bir sözleşme yapılmış ise sözleşme bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunulmazsa sözleşme aynı koşullarda bir yıl uzar. Kiraya verenin sözleşme süresinin bitimine dayanmak sureti ile sözleşmeyi sonlandırması mümkün olmaz.
Kiraya verenin sözleşmeyi sonlandırmak istemesi durumunda geçerli hukuki nedenleri varsa bu sebepleri gerekçe göstererek tahliye davası açması gerekli olur. Kira kontratı sözlü olarak da taraflar arasında yapılabilir. Bununla birlikte uyuşmazlık halinde ispat zorluğu doğacağından yazılı şekilde yapılması daha güvenilirdir.
Kiracı ve kiraya veren arasında yapılacak kira kontratı sözlü bile olsa kiracı hakları hukuken geçerlidir. Kira sözleşmesi olmayan kiracının hakları arasında hukuka aykırı olarak tahliye edilememesi yer alır. Buna ilaveten kiralananın kararlaştırılan tarihte sözleşmenin amacına göre kullanıma uygun koşullarda teslim edilmesini isteme hakkına sahiptir.
Kiracı kiraya verenin onayını almak kaydı ile alt kiraya verme hakkını kullanabilir. Kiralananda önemli bir ayıp olması halinde de sözleşmeyi feshetme hakkı bulunur. Kiralayan kiraya verene bir depozito ödemiş ise sözleşme sonunda kiralananı aldığı şekli ile teslim etmek kaydıyla depozitosunu geri alma hakkına sahiptir.
Kira bedeli belirlenmesi dışında kiracıya yönelik aleyhte değişiklik yapılamaması hakkı da kira kontratı sözlü yapılmış olsa dahi kiracı haklarından biridir. Kiralananın kullanımına yönelik kendisi veya 3. Kişiler tarafından yapılan yan giderler söz konusu olduğunda kiracı bunları kiralayandan talep ete hakkına sahiptir.Kiralananda ortaya çıkacak ayıplarla ilgili olarak da bunların sonradan oluşması durumunda kiralayan kiraya verenden ayıpların giderilmesini isteme hakkına sahiptir.
Makale, 24 Şubat 2024 12:31
Yorumlar (0)