2024 yılının vergi, ceza ve harç zamları belli oldu
Ekonomi, 03 Kasım 2023 22:45TÜİK ekim enflasyon verileri ile birlikte 2024 yılında uygulanacak olan Yeniden Değerleme Oranı (YDO) açıklandı. 2023 MTV, emlak vergisi, trafik cezaları, ehliyet-pasaport ücretlerine yüzde 58.46 oranında artış olabilir.
2024 yılı vergi, harç ve cezalara gelecek zammı belirleyen Yeniden Değerleme Oranı (YDO) belli ekim ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte belli oldu.
VERGİ, HARÇ VE CEZALARA YÜZDE 58,46 ZAM GELECEK
Ortaya çıkan enflasyon rakamlarının hesaplanmasıyla birlikte 2024'te vergi, harç ve cezalarda yüzde 58.46 oranında artış öngörülüyor. Son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek.
EHLİYET, PASAPORT, EMLAK VERGİSİ, TRAFİK CEZASI VE ARAÇ MUAYENE…
2024 başında emlak, çevre temizlik ve motorlu taşıt gibi vergiler ile resmi işlemlerde alınan çeşitli harçlar, araç muayene ücretleri, Gelir Vergisi tarife dilimleri, deprem vergisi olarak bilinen Özel İletişim Vergisi, trafik cezaları ve çeşitli idari cezalar yüzde 58,46 oranında zamlanacak.
YENİDEN DEĞERLEME ORANI NASIL HESAPLANIYOR?
Maktu vergiler ile ceza, harç ve ücretler, Vergi Usul Kanununun mükerrer 298’inci maddesine göre her yılın başında, ‘yeniden değerleme oranı’ kadar artırılıyor. Her yıl ekim ayı sonu itibarıyla yurtiçi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasında bir önceki on iki aylık dönemin ortalamasına göre meydana gelen artış, izleyen yılda uygulanacak yeniden değerleme oranını veriyor.
İŞTE 2024'TE ARTACAK VERGİ VE HARÇLAR
Ekim sonunda belli olacak yeniden değerleme oranına göre yılbaşında artırılacak yükümlülükler şunlar:
Emlak Vergisi
- Çevre Temizlik Vergisi
-Motorlu Taşıtlar Vergisi
-Gelir Vergisi Kanunu, bazı istisna tutarları, vergi tarifesi dilimleri vb.
- Veraset ve İntikal Vergisi, istisnalar, tarife matrahları
- Damga Vergisi.
-Özel İletişim Vergisi
- Trafik cezaları
- Ehliyet ve pasaport harçları
-Vergi Usul Kanunundaki cezalar
-Kabahatler Kanununa tabi idari para cezaları
-Araç muayene ücretleri
CUMHURBAŞKANI'NIN DEĞİŞİKLİK YETKİSİ
Vergi Usul Kanunu uyarınca Cumhurbaşkanının, vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50’ye kadar azaltma ve yüzde 50’ye kadar artırma yetkisi bulunuyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde Cumhurbaşkanının artırma yetkisi yüzde 50, indirme yetkisi yüzde 80 düzeyinde bulunuyor.
Cumhurbaşkanının idari para cezaları başta bazı kalemlerde ise böyle bir yetkisi bulunmuyor, ilan edilen yeniden değerleme oranları bu kalemler için değiştirilemiyor.
Ekonomi, 03 Kasım 2023 22:45
Yorumlar (0)