İKİ YIL İÇİNDE ET VE SÜT FİYATLARI GÜNDEM OLMAYACAK
Ekonomi, 13 Eylul 2023 04:57Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, katıldığı canlı yayında küresel ısınma ile birlikte tüm dünyanın bir numaralı gündem maddesi haline gelen gıda güvenliği konusunda ve tarımla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı, 776 bin hektar ekilemeyen tarım arazisini üretime kazandırarak yıllık 9.5 milyar lira gelir beklediklerini belirterek "Türkiye'de et ve süt sorununu çözüp iki yıl içinde gündem olmaktan çıkartacağız" dedi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, fırsatçılar nedeniyle sık sık tartışma konusu haline gelen et-süt fiyatları ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak "Türkiye'de et ve süt sorununu çözüp iki yıl içinde gündem olmaktan çıkartacağız" dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal üretim, gıda denetimi ve daha birçok konu da şu açıklamalarda bulundu;
ÜRÜNLERİN FİYATLARINI ETKİLEYECEK BİR HUSUS YOK
Gıdada arz güvenliği açısından ürünlerin fiyatlarına etki edecek bir husus yok. Bu yıl hububat, turunçgiller başta olmak üzere birçok üründe rekolte fazla. Sadece kuraklık kaynaklı bölgesel bazı sıkıntılar var ama onlar da toplamda Türkiye'yi etkileyecek noktada değil. Zaten biz stok yönetimiyle orayı öngörüyor ve yönetiyoruz şu anda... Gıda enflasyonu daha çok davranışların bozulması, girdilerin artması, beklentilerin değişmesi kaynaklı.
DEPREMİN FİYATLARA ETKİSİ OLDU
Depremin etkisini kimse yadsıyamaz. Onun da getirdiği bazı şeyler oldu. Önümüzdeki dönemde, genel ekonominin iyileşmesi ile birlikte bunların hepsinin kendi çizgilerine geri döneceğini düşünüyorum.
BESİCİLİK PANSİYONA DÖNDÜ
Besicilik pansiyona dönmüş; yurtdışından getiriyorsunuz burada 8 ay besliyorsunuz, ondan sonra üst fiyata bunu satıyorsunuz... Seçim döneminde et fiyatları bir haftada 230 hayvanla belirlendi; bizim 17-18 milyon büyükbaş hayvanımız var. Nasıl belirlendi bu? Bir ilde 50 tane hayvan kesildi, 200 liradan, öbürü de '205 liradan' diyerek katıldı, zincirleme gitti. Piyasaya ürün vermediler. O zaman devlet olarak bunu regülasyon kurumlarımızla halletmeye çalışıyoruz.
İKİ YIL İÇİNDE ET VE SÜT FİYATLARI GÜNDEM OLMAYACAK
Biz Et Süt Kurumu (ESK) ve TİGEM'i entegre ederek bir çalışma başlattık. Bu çalışmanın meyvelerini önümüzdeki dönemde göreceğiz. Türkiye'nin et ve süt problemini çözeceğiz. İki yıl içinde Türkiye'de bunu oluşturacağız ve iki konu artık gündem olmayacak.
776 BİN HEKTAR BOŞ ARAZİ
2 yıl boyunca ekilmeyen arazilerin tespit edilip mülkiyeti ilgili kişilerde kalmak kaydı ile öncelikli o lokasyondan başlayarak isteyenlere kiraya verilmesi, elde edilen kiranın mülk sahiplerinin hesaplarına yatırılması yasası yürürlüğe girmişti. Bunun yönetmelikleri bitti, yayınlanma aşamasında. Hangi arazilerin kullanılmadığının takiplerini tarım il müdürlükleri uydudan takip edecek.776 bin hektarlık işlenmeyen tarım arazisi tespiti var. Bu arazilerde buğday ve arpa üretimi yapılırsa bir yıllık 1.5 milyon ton üretim ve 9.5 milyar liralık gelire denk geliyor.
ÜRÜN DESENİ İÇİN TEKNİK KURULLAR OLUŞTURULACAK
Ürün deseninin belirlenmesi için illerde teknik kurullar oluşturulacak. O ilin bütün durumlarını gözeterek, ziraat odaları, bu işin ticaretini yapanlar, ürün desenine karar verecekler. Bunlar bakanlığa gelecek. Biz de bakanlıkta bütün hepsini birleştirip, ülke planında bunları yeniden değerlendireceğiz. Belirlenen ürün desenine uygun üretim yapan üreticileri destekleyeceğiz.
5 YILDA 100 TARIM ORGANİZE TARIM BÖLGESİ YAPILACAK
Kent tarımı ile üretim ve tüketimi yakınlaştırmamız gerekiyor. Özellikle sera üretimlerinin en büyük girdisi enerji. Bizde de jeotermal enerji var. 5 yıl içerisinde 100 tane organize tarım bölgesi yapacağız. 10 tanesi kısa sürece hizmete girecek.
TARIMDA YAPAY ZEKA VE UYDU SİSTEMİ
TÜBİTAK ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'yle yapay zeka teknolojisinde rekolte tahmini konusunda bir çalışma başlattık. Pilot uygulamanın sonuçlarına göre bunu tüm Türkiye'de yaygınlaştıracağız. Aynı zamanda işlenmemiş tarım arazilerinin uydu ve yapay zeka teknolojisiyle tespitini de içerecek şekilde genişleteceğiz.
ÇİFTÇİYE SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM İÇİN DESTEK
Tarımın sürdürülebilirliği çok önemli. Bizlerde bundan önceki yıllarda bundan sonraki yıllarda da tarımın sürdürebilirliği verimlilik ve kalite gibi unsurlarda desteklerin yönlendirici etkilerini kullanıyoruz. Bugüne kadar üreticilerimize 2023 yılı içerisinde 40 milyar TL destek ödendi sene sonu itibarıyla bu rakam 64 milyar TL'ye çıkacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta Kabine toplantısından sonra hububatla alakalı gübre ve mazot desteklerinin 6 ay öncesinde ayni olarak ödeneceğini açıkladı. Bu uygulamaya geçen yıl başlamıştık, bu yılda devam edeceğiz. Ve farklı ürünlerde destekleri ayni olarak genişleteceğiz. Biz üretimin sürdürebilirliği ile alakalı öngörülebilir bir üretimin yapılması ile alakalı çiftçimizi güçlendirip desteklemeye devam edeceğiz.
3 BAŞLIKTA YENİDEN DİZAYN EDİLECEK
Önümüzdeki dönemde desteklerin bazı şikayet edilen bölümlerini düzeltmeyle alakalı daha çok yönlendirici daha çok verimliliğe ve kaliteye vurgu yapıcı hala getirilmesini sağlayacağız. Yaklaşık olarak 80 küsür destek söz konusu ve genelde şikayet bu desteklerin çok fazla olduğu yönündeydi. Dolayısıyla yönlendirici etkisinin aslında bir anlamda aşındığını işaret ediyordu. Biz de temel destekler, sürdürebilir tarım ve üretimi devamlılığı ile kalite konusunda 3 başlıkta yeniden dizayn ediyoruz.
Ekonomi, 13 Eylul 2023 04:57
Yorumlar (0)