Sermaye Artırımı Nedir?
Makale, 26 Temmuz 2023 14:43
Ticari hayatta aktif rol alan girişimcilerin ve işletmelerin gündemindeki konular arasında genç girişimci desteği ve sermaye artırımı gelir. Genç girişimci desteği ve sermaye artırımı ticari hayata atılma ve ticari hayattaki faaliyetlerini şekillendirme noktasında önemli unsurlar arasında yer alır. Belirli yasal çerçevelere bağlı olan bu tür süreçlerin aksaksız bir şekilde ilerlemesi için muhasebeci desteği alınması fayda sağlayabilir.
Sermaye artırımı limited şirketlerde ve anonim şirketlerde en çok gündeme gelen konulardandır. Şirketin bilançosunda görünen sermayenin belirli bir miktarda artırılması sermaye artırımı olarak adlandırılır. Farklı nedenlerle gündeme gelen sermaye artırımının farklı yöntemlerle uygulanması mümkündür. Sermaye artırımının temelinde şirkete yeni sermaye yaratma isteği bulunur. Aynı zamanda şirketin bu sermayeyi kullanarak yapacağı yeni yatırımların hedeflenmesi de mümkündür. Sermaye artırımı zorunlu nedenlere bağlı olarak yapıldığında ise şirket sermayesinin kanunda belirlenen asgari sermaye sınırının altına düşmüş olması gibi nedenlerin varlığı söz konusu olabilir.
Herhangi bir şirketin esas sermayesine karşılık gelen hisse senetlerinin bedelleri ödendikten sonra şirket genel kurul kararıyla yeni hisse senedi çıkarılması ve şirket sermayesinin artırılması sermaye artırımı olarak adlandırılır. Sermaye artırımı borsada işlem gören hisse senetlerinin fiyatları üzerinde doğrudan etkilidir. Sermaye artırımı yapılan hisse senetlerinin değeri belirsiz hale gelmekte olup şirketler sermaye artırımından yarar sağlasa da yatırımcılar açısından dezavantajlı bir durum doğabilir. Sermaye artırımı yapılan hisse senetlerinde yaşanan dalgalanmalar yatırımcıların zarar etmesine neden olabilmektedir.
Sayfa:https://armaganyoruk.com/sermaye-artirimi-nedir-nasil-yapilir/
Sermaye Artırımına Neden İhtiyaç Duyulur?
Ülkemizde faaliyet gösteren şirketler yürürlükteki kanunlar gereği kuruluş tarihlerinin üzerinden bir yıl geçince sermayelerini artırmak zorundadırlar. Bedelli ya da bedelsiz olarak yapılabilen sermaye artırımının bu iki türü arasında bazı işleyiş farklılıkları vardır. Bedelli sermaye artırımı yapıldığında işletmenin kasasına ilave para girer. Bedelsiz sermaye artırımında ise işletme kasasına herhangi bir para girişi olmaz.
Şirketler yüksek enflasyon şartlarında eriyen sermayelerini güçlendirmek, yeni yatırımlar veya şirket faaliyetlerinin reel büyümesi sonucu ortaya çıkan fon ihtiyacını gidermek için sermaye artırımı yapabilirler.
Sermaye Artırımı Nasıl Yapılır?
Sermaye artırımı farklı yöntemlerle yapılabilir. Sermaye artırımı maliyetlerini ortakların karşılaması, şirketin dönem net karları ya da geçmiş dönem karlarının ortaklara dağıtılmaksızın sermayeye eklenmesi, bir başka şirketle birleşme yoluna gidilmesi, şirkete yeni ortak ya da ortaklar alınması, şirketin sabit kıymetleri varsa bunlara ilişkin Maddi Sabit Kıymetler Yeniden Değer Artış Fonu’nun sermayeye aktarılması gibi yöntemler tercih edilebilir. Her şirket ihtiyaçlarına ve mevcut durumuna göre en uygun yöntemle sermaye artırımına gitmeyi tercih edebilir. Bedelsiz sermaye artırımı iç kaynaklardan yapılırken, bedelli sermaye artırımı söz konusu olduğunda şirketin ortaklarından ek fon temin edilir.
Sermaye Artırımının Faydaları
Sermaye artırımıyla şirketin finansal faaliyetlerine ilişkin sermaye ihtiyacı karşılanabilmektedir. Şirket borçlanmasını önlemeden ve karlılığını artırmada da sermaye artırımının önemli bir rolü vardır. Şirket sermayesinin güçlenmesine bağlı olarak şirketin kredibilitesi de artmaktadır. Sermaye artırımıyla enflasyon ve yanlış yatırım kararları gibi nedenlere bağlı olarak eriyen şirket sermayesini güçlendirme imkanı elde edilebilir.
Ülkemiz vergi mevzuatı kapsamında 6637 sayılı Kanun’un 8. Maddesi ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. Maddesindeki değişikliklerden sonra, nakit sermaye artırımında indirim konusu söz konusudur. Sigortacılık, finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet göstermekte olan kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri dışında kalan sermaye şirketleri nakdi sermaye artırımında bulunduğunda ya da yeni kurulan şirkete sermaye nakden karşılandığında hesaplanacak olan tutar, kurum kazandından indirim konusu yapılabilmekte, böylece nakdi sermaye artırımı sermaye şirketleri açısından son derece önemli bir vergi avantajı haline gelmektedir.
Sermaye Artırımında Yapılması Gerekenler
Sermaye artırımı yapmak isteyen şirketler ilk olarak genel kurullarını toplayıp sermaye artırımını tartışmalı ve onaya sunmalıdırlar. Genel kurulun karar alım sürecinde; sermaye artırım oranı, sermaye artırımının karşılanacağı kaynaklar ve rüçhan hakkı kullanımı gibi konular karara bağlanmalıdır. Türk Ticaret Kanunu’na göre 2/3 çoğunluğun sağlanmasıyla sermaye artırımı kararı alınır.
Sermaye artırımı yapacak olan şirket önceki sermayesini ödemiş olmalıdır. Borsada işlem gören şirketler halka açık olduğu için sermaye artırım işlemleriyle ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu’ndan alınması gereken bazı izinler vardır. Gerekli işlemler tamamlandıktan sonra sermaye artırımı sonucu çıkarılacak olan yeni hisse senetlerinin Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu’na bildirilmesi gerekir.
Bedelsiz sermaye artırımı işlemi sırasında kullanılacak olan gayrimenkuller gibi değeri kesin olmayan varlıklar sürece dahil edileceği durumlarda, mahkemenin atadığı bilirkişilerin devreye girmesi gerekir. Mahkemenin atadığı bilirkişi, değeri net olarak saptanmamış olan varlıkların değerini belirler ve bu gayrimenkullerin sermaye artırımında kullanılması imkanı elde edilir.
Bedelli sermaye artırımı; şirketlerin yeni pay ihraç etmesi ve ihraç ettiği yeni payları belirli bir bedel karşılığında satması şeklinde gerçekleşir. Dış kaynaklar kullanılarak yapılan bedelli sermaye artırımında çıkarılan yeni paylar satılarak şirkete para girişi sağlanır. Bedelsiz sermaye artırımı ise şirketlere ek bir finansman kaynağı sağlamaz.
Makale, 26 Temmuz 2023 14:43
Yorumlar (0)