Enflasyonla mücadelede 10 adımlı eylem planı! Kira ve fatura detayına dikkat
Ekonomi, 08 Haziran 2023 18:30''Enflasyonu nasıl daha önce tek haneli rakamlara indirdiysek inşallah aynısını yine başaracağız.'' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan tek haneli enflasyonda rotayı çizdi. Enflasyonla mücadelede 10 adımlı eylem planı hazırlandı. İşte ekonomide yeni yol haritası...
Seçimlerin ardından yeni kabine ilk toplantısını geçtiğimiz günlerde yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanığında Beştepe'de yapılan toplantıda öncelikli konu ekonomi oldu. Yüksek ev kiraları ve hayat pahalılığının yanı sıra ekonomiye dair birçok klonu masaya yatırıldı.
"ENFLASYON YENİDEN TEK HANEYE DÜŞECEK"
Kabine toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti;,
''Türk ekonomisini daha da güçlendireceğiz. Yatırım, ihracat, istihdam ve büyümeden taviz vermeyeceğiz. Fahiş fiyatları milettimizin gündeminden çıkarmakta kararlıyız. Enflasyonu nasıl daha önce tek haneli rakamlara indirdiysek inşallah aynısını yine başaracağız.''
Toplantının ana gündem maddelerinden birini enflasyonla mücadelede oluşturdu. Enflasyonda yüzde 5 hedefi için Merkez Bankası ile çalışılacak, uygulanacak maliye politikası, yapısal reformlarla destek verilecek. Enflasyonla mücadelede 10 adımlı eylem planı hazırlandı. İşte atılacak bazı önemli adımlar şöyle:
1- TL TASARRUFLAR ARTACAK
Enflasyonun tek haneye düşmesi için sıkılaştırıcı para politikası sürerken, gıda enflasyonunu frenlemek için maliyet düşürücü uygulamalar gelecek. Bir yandan büyüme ve istihdam dostu politikaları sürdürürken, diğer yandan enflasyon ile mücadele kararlı bir şekilde devam ettirilerek enflasyon tek haneye indirilecek. Finansal enstrümanları daha da geliştirerek TL cinsi tasarrufları arttırılacak.
2- MERKEZ BANKASI'NA DESTEK VERİLECEK
Para, maliye, gelirler ve finansal sektör politikalarında daha güçlü bir eşgüdüm sağlanacak. Enflasyonu tek haneye düşürmeyi hedefleyen amaçlayan ihtiyatlı para politikası önlemleri maliye ve gelirler politikaları tarafından desteklenecek. Finansal istikrarın gözetilmesine yönelik rezerv artırıcı uygulama ve araçlar çeşitlendirilecek. Enflasyon hedeflemesi doğrultusunda, hükümet ve Merkez Bankası enflasyon hedefini birlikte belirlemeyi sürdürecek. Merkez Bankası, fiyat istikrarının sağlanması temel amacı doğrultusunda parasal aktarım mekanizmasının etkin işleyişi için tüm araçları kararlı ve bağımsız bir şekilde kullanmaya devam edecek.
3- GIDA FİYATLARINDA OYNAKLIĞA SON
Enflasyonun dar gelirli vatandaşlarımız üzerindeki olumsuz etkisini giderecek politikalara hız verilecek. Tarımsal üretim, verimlilik ve lojistik planlaması güçlendirilerek gıda arz güvenliği sağlanacak, gıda fiyatlarındaki oynaklığın önüne geçilecek. Tarımsal üretim planlaması öncelik kazanacak. Üretim fazlası bulunan ürünlerden eksiği bulunan ürünlere geçiş desteklenecek.
4- STRATEJİK ÜRÜNLER VE GİRDİ MALİYETLERİ DİKKATE ALINACAK
Arz eksiği olan stratejik hububat, bakliyat ekimi mazot, gübre, tohum desteği ve cazip alım fiyatları yoluyla teşvik edilecek. Tarımsal ürün fiyatları belirlenirken yurt içi girdi maliyetleri de dikkate alınacak. İthal girdi bağımlılığı azaltılacak. Ürün piyasası reformları kapsamında rekabet artırılacak. Girişimciliğe yönelik yasal ve idari engeller ile belirsizlikler son bulacak.
5- ENERJİ, KİRA MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLECEK
Enerjide dışa bağımlılığı azaltıcı politikalarımıza paralel olarak vatandaşa yansıyan enerji maliyetlerinde düşüş sağlayıcı bir yaklaşım sergilenecek. Gelir düzeyi düşük vatandaşların harcama kompozisyonu içinde önemli bir yer tutan kira harcamalarını düşürmeye dönük olarak sosyal konut projelerine kararlılıkla devam edilecek.
6- KAMU HARCAMALARINA ÖZEN
Kamu harcamalarında verimlilik ve etkinlik esas alınacak. Kamu mali yönetimi ve ihale sistemi reforme edilecek. Kamu harcamaları kompozisyonu uzun dönemde büyümeyi olumlu etkileyecek sektörler lehine dönüştürülecek.
7- REKABETE KÜRESEL HUKUK STANDARDI
Piyasalarda rekabeti bozucu yapı ve davranışlar daha yakından takip edilecek. Bu konuda uluslararası rekabet hukuku standartları çerçevesinde etkin tedbirler alınacak.
8- REFAH PAYI İLE TEBİRLER ALINACAK
Enflasyonun çalışan kesim üzerinde tahribat yapması her zaman olduğu gibi önlenecek, hatta refah payı ile telafi edici tedbirler de alınacak.
9- GELİR EŞİTSİZLİĞİNE YOL AÇAN UYGULAMALAR TESPİT EDİLECEK
Gelir eşitsizliğine yol açan uygulamalar tespit edilecek ve yeniden düzenlenecek. Vergi, sübvansiyonlar ve miras hukuku gözden geçirilecek. Şirketlere, girişimcilere yönelik muafiyet, teşvikler ile alt gelir gruplarına yönelik sosyal yardımlar yeniden yapılandırılacak.
9- BÜROKRASİ ATAMALARI TAMAMLANACAK
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve diğer bakanlar dün TBMM'de yemin ederek görevlerine başlarken, bürokrasideki atamaların tamamlanması bekleniyor. Başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomi bürokrasisinde yapılacak atamalar hem piyasalar hem de uluslararası kuruluşlarca yakından takip ediliyor.
Ekonomi, 08 Haziran 2023 18:30
Yorumlar (0)