Kasten Adam Öldürme Suçu Nasıl İşlenir?
Polis - Adliye, 30 Ocak 2023 12:21Kasten Adam Öldürme Suçunun Nitelikli Halleri
Bu suç Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen en ağır suçtur. Bir başka insanın hayatını bilerek ve isteyerek sona erdirmek bu suçun olumuna sebebiyet verir. Suçun basit halinin cezası müebbet hapis cezasıdır. Kasten öldürmeye yönelik her türlü davranış ile işlenmesi mümkündür. Kasten adam öldürme suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 81. Maddesinde yer almaktadır. Buna göre kasten öldürme suçu, bir başkasının hayatına bilerek ve isteyerek son verilmesidir. Bir kişiyi bıçakla, silahla, zehirle veya yumrukla dahi öldürmek mümkündür. Kasten öldürme suçunun işleniş biçimine göre verilecek cezanın miktarı artabilir. Suçun oluşabilmesi için kast gereklidir. Kast ise bir başkasın yaşamına bilerek ve isteyerek son verilmesidir.
Kasten Adam Öldürme Suçunun Nitelikli Halleri
Türk Ceza Kanunu’nun 82. Maddesinde kasten adam öldürme suçunun nitelikli halleri gösterilmiştir. Buna göre suçu işleniş biçimine göre verilecek cezada arttırım uygulanacaktır.
Kasten öldürme suçunun;
- Tasarlayarak,
- Canavarca hisle veya eziyet çektirerek,
- Yangın, su baskını, tahrip, batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanmak suretiyle,
- Üstsoy veya altsoydan birine ya da eş, boşandığı eş veya kardeşe karşı,
- Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
- Kadına karşı,
- Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
- Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla,
- Bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle,
- Kan gütme saikiyle,
- Töre saikiyle, işlenmesi ise suçun nitelikli halini oluşturur ve cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Kasten Adam Öldürme Suçunun Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
Kasten öldürme suçu, şikâyete tabi bir suç değildir. Şikâyete bağlı olmayan suçlar için suçun işlendiğinin öğrenilmesiyle birlikte savcılık tarafından soruşturma başlatılır. Soruşturmanın tamamlanmasıyla beraber suçun oluştuğu yönünde bir kanıya varılmışsa kamu davası açılır. Suç şikâyete bağlı olmadığından bir şikâyet süresi de mevcut değildir ancak dava zamanaşımı süresi olan 25 yıl içerisinde soruşturma ve kovuşturma tamamlanmış olmalıdır. Suçun işlendiğinin haberinin alınmasıyla birlikte süresi içerisinde dava açılmamış veya açılan dava sonuçlandırılmamışsa dava düşecektir. Zira kasten öldürme suçunun dava zamanaşımı süresi 25 yıldır.
Kasten Adam Öldürme Suçunda Tahrik İndirimi Yapılır Mı?
Suçun faili için birtakım sebeplerle verilen cezada indirim yapılması mümkündür. Bu sebeplerden birisi iyi hal indirimidir. Bu hak yargılamayı yapacak olan hâkime tanınmış olan takdiri indirim hakkıdır. Hâkim takdir hakkını somut olayın özelliklerine ve kanunun vermiş olduğu sınırlamaya uygun olarak kullanmalıdır. Burada failin geçmişi, sosyal ilişkileri, yargılama sürecindeki davranışları, yaşantısı gibi hususlar göz önünde bulundurularak indirim yapılabilir.
Diğer bir indirim hali ise tahrik indirimidir. Buna göre fail yaşadığı haksız bir olayın etkisi altında kasten öldürme suçunu işlemiş ise cezasında indirim yapılabilir. Haksız tahrik hükümlerinin uygulanması için şartların mevcut olup olmadığı ve haksız tahrikin ağırlığı mahkeme tarafından değerlendirilecek ve buna uygun olarak hüküm verilecektir. Türk Ceza Kanunu’nun 29. Maddesine göre Haksız tahrik altında suç işleyen kişiye;
- Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on sekiz yıldan yirmi dört yıla,
- Müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezası verilir.
- Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.
Kasten adam öldürme suçunun basit halinin cezası Türk Ceza Kanunu’nun 81. Maddesine göre müebbet hapis cezasıdır. Buna göre suçun basit halini işleyen bir kişiye verilen cezada haksız tahrik indirimi yapılacaksa müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezası verilecektir.
Polis - Adliye, 30 Ocak 2023 12:21
Yorumlar (0)