SSVD – Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum Nedir?
SAĞLIK, 06 Aralık 2022 13:28
Op. Dr. Kadriye Şener, “SSVD – Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum” hakkında bilgiler verdi;
Daha önce en az bir sezaryen geçirdiyseniz, vajinal doğumla gelecekte başarılı bir doğum yapıp yapamayacağınızı bilmek isteyebilirsiniz. Cevap evet, muhtemelen yapabilirsiniz. Çalışmalar, sezaryen sonrası vajinal doğumun% 60 ila% 80'lik bir başarı oranına sahip olduğunu göstermiştir. Her doğum yöntemi için özel riskleriniz ve doğum yapma tercihleriniz hakkında kadın doğum uzmanınızla konuşun.
Sezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD), daha öncesezaryen ile doğum yaptıktan sonra vajinanızdan doğum yapmak anlamına gelir. Bir sezaryen, karnınızdan, daha sonra rahminizden cerrahi bir kesim (insizyon) yapmayı içerir. Bebeğiniz kesiden geçirilir.
“Bir kez sezaryen yapan, her zaman bir sezaryen ile doğum yapar" anlayışı artık geçerli değildir. Sezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD), bebek sahibi olmanın güvenli ve olumlu bir yolu olabilir.
Sezaryen ile doğum yapan kadınlar genellikle bir sonraki bebeklerini vajinal yoldan doğurma seçeneğine sahiptir. Ancakdoktorunuzbir VBAC ile ilgili sağlık endişeleri veya riskleri olduğunu düşünüyorsaelektif bir sezaryen önerebilir.
Daha fazlası için: SSVD – Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum Nedir?
Sezaryen (SSVD) sonrası vajinal doğum yapmak güvenli midir?
Cerrahi bir kesik rahminizde bir yara izi ile sonuçlandığından, doğum basıncının uterusunuzun yara izi boyunca açılmasına (yırtılmasına) neden olabileceği endişesi artmıştır. Bununla birlikte, Amerikan Hamilelik Derneği'ne göre, yayınlanan çalışmalar, sezaryen doğum yapan kadınların% 60 ila% 80'inin bir sonraki hamileliklerinde başarılı bir vajinal doğum geçirdiğini göstermektedir. Bu istatistik, VBAC girişimlerinin yaklaşık% 75'inin başarılı olduğunu gösteren Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsani Gelişme Enstitüsü'nden bir başkası tarafından desteklenmektedir. Bu nedenle doktorunuz uygun görürse sezaryen sonrası vajinal doğum güvenli bir uygulama olabilir.
Sezaryen sonrası vajinal doğum avantajları nelerdir?
Vajinal doğum deneyimi, doğum yapan anneler arasında çok değişir. Ancak vajinal doğumların – Sezaryen sonrası vajinal doğum de dahil olmak üzere – sizin ve bebeğiniz için bazı ortak faydaları vardır.
Örneğin,sezaryen sonrası vajinal doğum yapan çoğu doğum yapan anneler:
- Doğum eyleminden ve doğum etkilerinden daha çabuk kurtulursunuz.
- Hastanede kalış sürelerinin kısalır.
- Doğumdan sonraki haftalarda hastaneye geri dönme olasılığı daha düşüktür.
- Doğumdan sonra güçlü ağrı kesiciye daha az ihtiyaç duyarsınız.
- Bebeklerine dokunma ve sarılma olasılıkları daha yüksektir ve doğumdan hemen sonra ciltten cilde temas ederler.
- Bebeklerini emzirmeye başlama ve emzirmeye devam etme şansı daha yüksektir.
- Gelecekteki gebeliklerde komplikasyon olasılığı daha düşüktür.
- Bebeklerine (ve diğer çocuklarına) fiziksel olarak daha fazla bakabilirsiniz.
Birçok doğum yapan anne, vajinal doğumdan sonra kendilerini iyi ve mutlu hissettiklerini söylüyor. Vajinal doğum yaşayan doğum yapan anneler, genel doğum deneyimlerinden daha memnun hissedebilirler.
Ayrıca, vajinal olarak doğan bebeklerin, solunum güçlüğü veya diğer sağlık sorunları içinözel bakım kreşindezamana ihtiyaç duyma olasılığı daha düşüktür. Vajinal olarak doğan bebekler daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olurlar. Ayrıca sezaryen ile doğan bebeklerden alerjiye sahip olma olasılığı daha düşüktür. Bunun vajinal doğum sırasında salınan hormonlardan ve bebeklerin vajinal doğumdan aldıkları önemli bakterilerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Sezaryen sonrası vajinal doğum dezavantajları nelerdir?
Sezaryen sonrası vajinal doğum durumunuz halinde bebeğin kalp atışları en baştan itibaren düzenli takip edilir. Bu süreç için özel ekipmanlar kullanılma durumu olabilir. Bazenekipman, doğum sırasında hareket etmeyiveya ağrıyı gidermek için su kullanmayı zorlaştırabilir.
Ayrıca doğum sırasında rahminizdeki yara izinin yırtılması veya yırtılması riski biraz daha fazladır. Ancak bu, başlamak içinçok küçük bir risktir- SSVD olan 200 doğum yapan anneden sadece 1'inde olur. Yırtılma riski, sahip olduğunuz her sezaryen ile hafifçe artar.
Yırtılma çok az uyarı ile gerçekleşebilir ve sizi ve bebeğinizi ciddi şekilde etkileyebilir. Genellikle yırtık tamir edilebilir. Çok nadir durumlarda, doğum yapan annelerin şiddetli kanamaları olması halinde ve sağlıkları için ciddi bir risk söz konusuysa histerektomiye (uterusun çıkarılması) ihtiyaçları vardır.
Yırtılma riski ve komplikasyonları doktorların SSVD sırasında sizi çok yakından izlemesininnedenidir.
Sezaryen sonrası vajinal doğum, planlanmamış (acil) sezaryen olasılığının daha yüksek olduğunu gösterir. Bu, izleme bebeğinizin sıkıntıda olduğunu gösteriyorsa veya emeğiniz çok uzunsa olabilir. Bu da yara izinize daha fazla baskı uygular. Planlanmamış bir sezaryen, planlı (elektif seçici) bir sezaryenden daha fazla soruna sahip olabilir. Bu problemler enfeksiyon ve artan kanamayı içerir.
Sezaryen sonrası vajinal doğum hangi durumlarda risklidir?
Sezaryen sonrası vajinal doğum sahibi olma seçimi kişisel bir seçimdir. Ancak tıbbi tavsiyeye dayanmalıdır. Riskleri ve komplikasyonları doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Bu şekilde bilinçli bir seçim yapabilirsiniz.
Siz ve bebeğiniz sağlıklıysanız ve hamileliğiniz normal şekilde ilerliyorsa, başarılı bir sezaryen sonrası vajinal doğum şansınız çok daha yüksektir.
Aşağıda yer alan durumlarda sezaryenden sonra doğum yapılması önerilmez;
- Daha önce karmaşık bir sezaryen geçirdiyseniz
- Önceki sezaryeni zorunlu kılan durum hala devam ediyorsa
- 3 veya daha fazla sezaryen geçirdiyseniz
- Rahminiz daha önce yırtıldıysa
- Fibroidlerin çıkarılması gibi rahminize daha önce ameliyat olduysanız
- Çoğul hamileliğiniz varsa (örneğin, ikizler, üçüzler veya daha fazlası)
- Önceki hamileliğinizden bu yana 18 aydan az bir süre geçtiyse
- Vajinal doğum yapmanızı engelleyen bir hamilelik komplikasyonunuz var. (Örneğin, yüksek tansiyon, bebeğiniz makat pozisyonundaveya bebeğinizin büyüklüğü veya sağlığı hakkında endişeler olabilir.)
Yukarıdaki durumlarda doktorunuz zorunlu olarak yine sezaryen doğum önerecektir.
Kaynak: https://www.drkadriyesener.com/
SAĞLIK, 06 Aralık 2022 13:28
Yorumlar (0)