İnternetten Yöresel Ürün Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
TÜRKİYE, 20 Haziran 2022 05:10
Firmanın sertifikalı olmasına, üretim aşamasına, üründen bulaşma ihtimali olan hastalıklara ve ambalajlamaya dikkat edilmelidir.
Makineleşme ile gıdaların üretim kavramı da değişti. Gıdaların takviyeler ile gelişim süresinin kısaltılması, tüketicide oluşan gıdalara güvenin azalmasına sebep oldu. Yöresel ve doğal ürünlere ilginin artması ile tüketiciler yöresel satış yapan sitelere ilgi göstermeye başladı. Yöresel ürünler üreten ve satışını yapan taskinkarsbalkasar.com’dan Samet Boy ise internetten yöresel ürün alırken dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde ifade etti;
Gıda sağlık açısından önemli ve öncelikli bir konu. Teknolojik gelişmeler ile ortaya çıkan e-ticaret kavramı, yöresel ürün pazarlanmasında ilgi gören bir kanal oldu. İnternetten yöresel ürün alışverişi yapılırken dikkat edilmesi gereken maddeler ise şöyle;
- Firmaların organik satış yapabilmesi için ürünlerinin testlerle kanıtlanmış olması gerekli. Bu noktada üretilen ürünlerden alınan numunenin sonucuna bağlı olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı, Organik Ürün Sertifikası verir ve satışlar bu sertifikaya göre yapılır.
- İnternet üzerinden yöresel ürün alışverişi yaparken üretim aşamalarının kim tarafından, ne zaman, nasıl, hangi hammaddelerle ya da hangi koşullarda üretildiğinin de bilinmesi gerekli.
- Denetimsiz çiğ sütten yapılmış, salamura edilmemiş ve olgunlaştırılmamış ürünler satın alınmamalı ve çiğ sütten bulaşabilen Brusella ve Tüberküloz gibi hastalıklara dikkat edilmeli.
- Ürünlerin ambalajlarına da dikkat edilmesi gereklidir. Ürünleri paketlerken kullanılan ambalaj gıda ürünlerine uygun ve çevreye duyarlı olmalı.
- Ürünlerin taze ve doğal olması, son kullanma tarihleri, tadı gibi hormonal etkenlere dikkat edilmesi gerekli.
- Her besin sıcaklık, nem ve ışık gibi kendine özgü muhafaza koşullarında satışa sunulmalı.
- Kırık, çatlak ve kirli ürünler satın alınmamalı.
- Onay numarası olmayan ürünler de satın alınmamalı.
Cevizli köme alırken dikkat edilecekler
Gümüşhane’ye özgü geleneksel gıdalardan biri olan cevizli köme; enerji, vitamin ve mineral değeri oldukça yüksek olan ve özellikle sağlıklı beslenme için kullanılan yöresel bir tatlı. Cevizli köme İplere dizilmiş cevizlerin; dut pekmezi, un, bal, süt, şeker ve sudan oluşan özel bir karışıma 3-4 kez batırılıp kurutulması ile elde edilir. Besleyici değeri olmayan ve dengesiz beslenmeye yol açan hazır ürünler yerine kullanılır. Günlük 100–150 gr köme tüketimi önerilmekte ve kömenin bozulmaması için güneş görmeyen, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Köy eriştesi alınırken dikkat edilecekler
Doğal ve organik besin maddeleri kullanılarak üretilen köy eriştesi köy yumurtası, un ve organik sebze çeşitlerinden oluşur. Lezzetli ve sağlıklı bir besin olarak tüketilir ve isteğe göre ıspanaklı, sebzeli, domatesli, havuçlu ve pancarlı olarak üretilir. İnsan sağlığı açısından çok faydalı olan köy eriştesinin vitamin değeri de yüksek ve doyurucudur. Sindirim sistemini hızlandırır ve kolesterolün düzenlenmesine de fayda sağlar. Doktorlar, bir porsiyonda 100 gr tüketilmesini önermektedir. Köy eriştesi ile pilav, çorba ve salata gibi çeşitli yemekler yapılabilir. Eriştenin rutubetsiz ve serin alanlarda, bez torba içerisinde hava alarak muhafaza edilmesi gerekmektedir.
TÜRKİYE, 20 Haziran 2022 05:10
Yorumlar (0)