Rekabet Kurumu'ndan zincir marketler için kısıtlama önerisi

Ekonomi, 23 Nisan 2022 11:01

Rekabet Kurumu, zincir marketlerin tarım ürünlerinde alıcı güçlerinin sınırlandırılmasını önerdi. Kurumun hazırladığı, Yaş Sebze ve Meyve Sektör İncelemesi Raporu'nda tedarik zincirinin kısaltılması gerektiği de belirtildi.

Rekabet Kurumu'ndan zincir marketler için kısıtlama önerisi

Rekabet Kurumu, tarım ürünlerinde fiyat istikrarının sağlanması için zincir marketlerin alıcı güçlerinin sınırlandırılması ve Ticaret Bakanlığı nezdinde haksız ticaret uygulamalarına yönelik tedbirlerin hayata geçirilmesi önerisinde bulundu.

Kurumun, tarım ürünleri alanında yürütülen sektör incelemesi kapsamında hazırladığı "Yaş Sebze ve Meyve Sektör İncelemesi Raporu" tamamlandı.

Rapordan yapılan derlemeye göre, yaş sebze ve meyveler, çok sayıda el değiştirerek, toplayıcı, simsar, komisyoncu, tüccar gibi aracılar yoluyla tüketiciye ulaştırılıyor. Yaş meyve ve sebzede üretici örgütlenmesinin arzulanan düzeyde olmaması, pazarlama kanalının uzamasına ve tüketicinin ödediği paradan üreticinin eline geçen miktarın düşmesine yol açıyor.

SONRAKİ YIL ÜRETİMİNİ ETKİLİYOR

Nihai ürün fiyatlarında yaşanan fiyat artışı veya düşüşü sonraki yıl üretimini de doğrudan etkilerken, üretim eksikliği veya fazlalığı ortaya çıkıyor. Bu durum, tarımsal ürün fiyatlarındaki istikrarsızlığın en önemli nedenlerinden birini oluşturuyor.

Tarımsal ürünler, iklim, hava koşulları, kuraklık, hastalık, coğrafya gibi faktörlere bağlı olması nedeniyle de etkileniyor. Yaş meyve ve sebzelerin çabuk bozulabilir ürünler olmaları, depolama olanaklarının yetersiz, raf ömürlerinin kısa olması da fiyat hareketliliğine neden oluyor. Türkiye'de bu ürünlerin pazarlanması özel sektör tarafından yapılırken, üreticiden tüketiciye olan pazarlama kanalında genellikle komisyoncu, tüccar ve perakendeciler görev alıyor.

Tarımsal üretim gerçekleştiren oyuncular önemli oranda rekabet ederken, bu oyuncular ihtiyaçları olan girdileri çoğunlukla "oligopol" piyasalardan sağlıyor. Söz konusu problemin üreticiler üzerindeki etkisinin hafifletilmesi gerekiyor. Bu imkanın sağlanamadığı durumda ise tarım endüstrisinin karlılıktan uzaklaşması ve üretim miktarının azalması ve dolayısıyla ürün fiyatlarının artması bekleniyor.

ÜLKE ÇAPINDA MERKEZ BİRLİĞİ ÖNERİSİ

Küçük çiftçiler, ürünlerini satarken çoğunlukla aracı tüccar ya da komisyoncularla karşı karşıya kalıyor. Bu elden ele geçişler sonucunda ürünün fiyatı artıyor ve bu yüksek fiyat tüketici talebinin düşmesine neden oluyor.

Üretici ile tüketici arasında rol oynayan aracıları ortadan kaldırma ve aracıların elde ettiği kazancı en aza indirme konusunda tarım satış kooperatiflerinin önemli bir rolü bulunuyor.

Raporda, bağımsız olarak faaliyet gösteren bir tarım satış kooperatifinin, yerel aracılarla rekabet edebilmesine, bazı aracıları ortadan kaldırabilmesine ve ortaklarına bazı teknik avantajlar sağlayabilmesine karşın bazı ürünlerin imalatını ya da ihracatını elinde bulunduran büyük tüccar ve sanayicilerle rekabet etmesi için bölge çapında birlikler ve ülke çapında bir merkez birliği oluşturmaları önerildi.

"ALICI GÜCÜN KÖTÜYE KULLANILMASI ÖNLENMELİ"

Söz konusu raporda zincir marketlerin payları da ele alındı. Buna göre, yalnızca 4 teşebbüs pazarın yarısından fazlasına hakim durumda. Pazardaki en büyük 10 oyuncuya bakıldığında ise bu rakam yüzde 63 seviyelerine ulaşıyor. Rakamlar, organize perakende pazarı içerisinde yoğunlaşma oranlarının yıllar itibarıyla ciddi oranda arttığını gösteriyor.

Perakende sektöründe süpermarketlerin payının artıyor olması ürünlerin üretildiği, paketlendiği ve tedarik edildiği pazarı da şekillendirmeye başladı. Bu yoğunlaşmanın sonuçlarından biri de bu yapıların tedarik zincirindeki alıcı gücünün artışı olarak ortaya çıktı. Satışların peşin, ödemelerin uzun vadeye yayılması zincir marketlere önemli bir fon kaynağı yaratıyor.

TÜKETİCİ TALEBİNİ ŞEKİLLENDİRİYOR

Tarımsal üreticilerin, zincirin diğer aktörleri karşısında müzakerelerinde çok az pazarlık gücüne sahip olduğu belirtilen raporda, tedarik zincirindeki diğer aktörlerin güçlerinin sınırlandırılması durumunda, çiftçilerin gelirlerinin artırılması, arz güvenliği ve tüketici fiyatlarının makul seviyelere gelmesi, amaçlara birlikte ulaşılabilmesinin mümkün hale geleceği ifade edildi.

Perakendecilerin gücü, tedarikçiler üzerindeki etkilerinin yanı sıra tüketici tercihlerinin azalması, daha yüksek fiyatlar ve inovasyon üzerindeki sonuçları ile tüketiciyi de etkiliyor. Perakendeciler pazarda sahip oldukları güç nedeniyle tüketici talebini, tüketicilerin neyi, nasıl ve nerede satın aldıklarını şekillendiriyor.

UYGUN KOŞULLARDA ALIM YAPILABİLİR

Süpermarketlerin perakende seviyesindeki pazar gücü ve tedarik seviyesinde sahip oldukları alıcı gücü birbirini güçlendiriyor. Pazar gücü arttıkça perakendeci daha uygun koşullarda alım yapabilir ve daha düşük fiyatlarla bu ürünler tüketiciye sunulabilir. Bu durum da pazar gücünün artmasına neden oluyor.

Raporda, hızlı tüketim malları perakendeciliği alanında faaliyet gösteren teşebbüslerin gerek pazar payları gerekse alıcı güçleri önemli ölçüde arttığından alıcı gücünün kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla düzenlemeler yapılması gerektiği bildirildi.

"TARIMSAL GİRDİLERDE YERLİ ÜRETİM SAĞLANMALI"

Raporda, tarım piyasalarında hem arz güvenliği hem de fiyat istikrarı açısından alınması gereken önlemlere ilişkin önerilere de yer verildi.

Buna göre, Türkiye'de tarımsal üretim, en önemli girdi kalemleri olan akaryakıt, gübre, tohum ve ilaçta ithalata ve dolayısı ile döviz kuruna bağımlı olunması nedeniyle oldukça maliyetli. Bu nedenle kısa dönemde söz konusu girdilerin sübvanse edilmesi, uzun dönemde ise bu alanlarda olabildiğince yerli üretimin sağlanması hem fiyatlar hem de arz güvenliği için önem taşıyor.

Yeterli üretimin sağlanması için ihracat ve ithalat politikaları da dahil olmak üzere, "üretim planlaması" yapılması, bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde komisyon oluşturulması, destekleme politikaları, üretim planlaması kapsamında yeniden ele alınması rapordaki tavsiyeler arasında yer aldı.

TEDARİK ZİNCİRİ KISALTILMALI

Tedarik zincirinin boyunun kısaltılması için aracıların (tüccar, komisyoncular, nakliyeciler, depolama) üstlendikleri fonksiyonların üretici birlikleri vasıtası ile yerine getirilmesi, bu çerçevede üretici birliklerinin yeniden yapılandırılması, Tarım ve Orman ile Ticaret bakanlıkları önderliğinde komisyon oluşturulması gerektiği belirtildi.

Raporda, çiftçilerin gelirlerinin artırılmasına yönelik destek mekanizmalarının artırılması, tarımsal destekler ekim öncesi açıklanması ve bunun uzun dönemli olması, zorunlu fiyat bildirimleri yanında üretim, kapasite, stok, ticaret gibi piyasa verilerine çiftçilerin ulaşması için piyasa şeffaflığının artırılmasına yönelik mekanizmaların hayata geçirilmesi önerildi.

TARIMSAL SİGORTA YAYGINLAŞMALI

İstenmeyen üretim miktarı dalgalanmasının önüne geçmek için tarım sektöründe çiftçilerin üretim tercihlerini şekillendirmeleri için güncel ekim verilerinin olabildiğince şeffaf şekilde paylaşılması rapordaki tavsiyeler arasında yer aldı.

Tarımsal üretimin devamlılığın sağlanabilmesini için risk yönetimi kapsamında tarımsal sigortaların yaygınlaştırılması ve korumanın artırılması gerektiği belirtilen raporda, tarımın finansmanı için yeni mekanizmalar geliştirilmesi ve finansman maliyetlerinin aşağıya çekilmesinin önemine işaret edildi.

Raporda, zincir marketlerin alıcı güçlerinin sınırlandırılması için Ticaret Bakanlığı nezdinde haksız ticaret uygulamalarına yönelik tedbirlerin hayata geçirilmesi ve bu uygulamaların sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiği de kaydedildi.

Ekonomi, 23 Nisan 2022 11:01

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Konya’da karakolda husumetli arasında  kavga

Konya’da karakolda husumetli arasında kavga

KONYADA  ÖZEL  KLİNİĞİNDE   PARA  KARŞILIĞI  7 AYDA 7 BİN 71 REÇETE

KONYADA ÖZEL KLİNİĞİNDE PARA KARŞILIĞI 7 AYDA 7 BİN 71 REÇETE

YUNUS EMRE'NİN YENİ HÂFIZLARI BELGELERİNİ ALDILAR

YUNUS EMRE'NİN YENİ HÂFIZLARI BELGELERİNİ ALDILAR

Konya'da Silahlı Kavga: 6 Şüpheli Gözaltında

Konya'da Silahlı Kavga: 6 Şüpheli Gözaltında

Tunceli ve Ovacık belediye başkanları görevden alındı!

Tunceli ve Ovacık belediye başkanları görevden alındı!

VEFAT HABERİ

VEFAT HABERİ

Konya'da şarampole devrilen otomobildeki 4 kişi yaralandı

Konya'da şarampole devrilen otomobildeki 4 kişi yaralandı

Hatay, Uğur İbrahim Altay’a fahri doktora verdi

Hatay, Uğur İbrahim Altay’a fahri doktora verdi

Meteoroloji saat verip Konya Çevresini uyardı!

Meteoroloji saat verip Konya Çevresini uyardı!

SEYDİŞEHİR   BELEDİYESİNDEN ÇÖKEN  BİNA İLĞİLİ AÇIKLAMA

SEYDİŞEHİR BELEDİYESİNDEN ÇÖKEN BİNA İLĞİLİ AÇIKLAMA

Tüp Mide Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Tüp Mide Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Seydişehir Belediyesi diyabet hastası çocuk ve gençlere şeker ölçüm sensörü desteği veriyor

Seydişehir Belediyesi diyabet hastası çocuk ve gençlere şeker ölçüm sensörü desteği veriyor

MEB, ilkokul birinci sınıf öğrencileri için etkinlik fasikülleri yayınladı

MEB, ilkokul birinci sınıf öğrencileri için etkinlik fasikülleri yayınladı

KONYA'DA GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU

KONYA'DA GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU

Çankırı'da cenazeye gidenlerin bulunduğu midibüs devrildi, 29 kişi yaralandı

Çankırı'da cenazeye gidenlerin bulunduğu midibüs devrildi, 29 kişi yaralandı

Akaryakıtta tabela yine değişiyor! Motorine zam

Akaryakıtta tabela yine değişiyor! Motorine zam

SEYDİŞEHİRDE SAĞLIKLI GEBELİK, SAĞLIKLI HAYAT ETKİNLİĞİ

SEYDİŞEHİRDE SAĞLIKLI GEBELİK, SAĞLIKLI HAYAT ETKİNLİĞİ

Konya-Bozkır yolunda LNG yüklü bir tanker devrildi.

Konya-Bozkır yolunda LNG yüklü bir tanker devrildi.

Ruhsatsız silah taşıyan, satın alan veya bulunduranlara verilen hapis cezasının üst sınırı 4 yıla çıkarıldı.

Ruhsatsız silah taşıyan, satın alan veya bulunduranlara verilen hapis cezasının üst sınırı 4 yıla çıkarıldı.

En faydalı balık meğer oymuş!

En faydalı balık meğer oymuş!

Kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlayacak: Uymayana 4 bin 69 lira ceza uygulanacak

Kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlayacak: Uymayana 4 bin 69 lira ceza uygulanacak

400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

HAFTANIN  HUTBESİ İLİM İZZETE, ŞİDDET ZİLLETE GÖTÜRÜR

HAFTANIN HUTBESİ İLİM İZZETE, ŞİDDET ZİLLETE GÖTÜRÜR

Sivas’ta dershane bulunan binada çıkan yangında 1 öğretmen öldü

Sivas’ta dershane bulunan binada çıkan yangında 1 öğretmen öldü

Beyşehir'de Otomobil Kazası: 3 Yaralı

Beyşehir'de Otomobil Kazası: 3 Yaralı

SICAKLIKLAR DÜŞÜYOR SEYDİŞEHİR EKSİ 13 DERECEYİ GÖRECEK

SICAKLIKLAR DÜŞÜYOR SEYDİŞEHİR EKSİ 13 DERECEYİ GÖRECEK

NEÜ Seydişehir MYO'da Yangından Korunma ve Tahliye Eğitimi Gerçekleştirildi

NEÜ Seydişehir MYO'da Yangından Korunma ve Tahliye Eğitimi Gerçekleştirildi

SEYDİŞEHİRLİ  İŞADAMI ŞAFAK  GÖZPINAR HAYATINI  KAYBETTİ.

SEYDİŞEHİRLİ İŞADAMI ŞAFAK GÖZPINAR HAYATINI KAYBETTİ.

Seydişehir Gökçehüyük Mahallesi'nde Kanal Sorunu Çözüm Bekleniyor

Seydişehir Gökçehüyük Mahallesi'nde Kanal Sorunu Çözüm Bekleniyor

KONYA - Sağlık kontrolünde karnında tespit edilen yarım kiloluk kitle ameliyatla alındı

KONYA - Sağlık kontrolünde karnında tespit edilen yarım kiloluk kitle ameliyatla alındı

Seydişehir'de yolcu otobüsünde üzerinde uyuşturucu bulunan şüpheli tutuklandı

Seydişehir'de yolcu otobüsünde üzerinde uyuşturucu bulunan şüpheli tutuklandı

Aksaray’da 3 çocuk annesi kadın başından vurulmuş halde ölü bulundu

Aksaray’da 3 çocuk annesi kadın başından vurulmuş halde ölü bulundu

Merkez Bankası merakla beklenen Kasım ayı faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası merakla beklenen Kasım ayı faiz kararını açıkladı

SEYDİŞEHİRDEN  GAZZE  VE LÜBNANA  BATTANİYE   YARDIMI

SEYDİŞEHİRDEN GAZZE VE LÜBNANA BATTANİYE YARDIMI

Fethiye'de Günlük Kiralık Villalarda Yaz Tatili

Fethiye'de Günlük Kiralık Villalarda Yaz Tatili

HWID Spoofer ile Donanım Güvenliği Sağlayın

HWID Spoofer ile Donanım Güvenliği Sağlayın

MERKEZ İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNDEN  BÜYÜKLERİNE  ÖRNEK  OLACAK  TEMİZ ÇEVRE ETKİNLİĞİ

MERKEZ İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNDEN BÜYÜKLERİNE ÖRNEK OLACAK TEMİZ ÇEVRE ETKİNLİĞİ

Döner, iskender ve hamburgere gramaj zorunluluğu getirildi

Döner, iskender ve hamburgere gramaj zorunluluğu getirildi

SEYDİŞEHİR DEVLET HASTANESİNE   YENİ UZMAN DOKTORLAR ATANDI

SEYDİŞEHİR DEVLET HASTANESİNE YENİ UZMAN DOKTORLAR ATANDI

KONYADA 66  MİLYONLUK  “CHANGE” ARAÇ OPERASYONU

KONYADA 66 MİLYONLUK “CHANGE” ARAÇ OPERASYONU