Gübredeki vurgun Meclis gündemine taşındı
SİYASET, 09 Ocak 2022 06:31Millî Gazete’nin TÜİK verilerine dayanarak ortaya çıkardığı gübre vurgunu Meclis gündemine taşındı.
Saadet Partisi Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, geçtiğimiz yıl tonu 1800 TL/ton olan üre gübresinin 16000 TL/ton’a kadar çıkmasının nedenlerini sordu.
Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, son dönemlerde gübre fiyatlarının fahiş oranlarda artmasının çiftçiyi zorlayan en önemli sorun haline geldiğini belirtti. Millî Gazete’nin Türkiye gündemine taşıdığı gübrede vurgunu hatırlatan Karaduman, şunları kaydetti: “Türkiye’nin TÜİK verilerine göre 2021 ilk 10 ayında toplam 2 milyon 221 bin ton üre gübresi ithal ederken, ithal edilen üre gübresinin ortalama ton fiyatı ise 344 dolar olarak gerçekleşti. Pandemi, kur artışları ve yurt dışı piyasalar gerekçe gösterilerek ortalama 344 dolardan ithal edilen üre gübresinin, çiftçiye bin doların üstünde bir fiyatla satılması, Bakanlığınız bünyesinde çiftçiyi kazanç kapısı olarak gören bir “gübre lobisi”nin olduğuna işaret etmektedir. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünüzün bağlı olduğu bakan yardımcınızın gübre firmasıyla doğrudan bağlantılı olduğu ve bu durumun çiftçiye satılan gübre fiyatlarını belirlediğine dair hususlar ulusal basında yer almıştır.”
“Çiftçinin emeğini gasp ediliyor”
Karaduman, Bakan Pakdemirli’den şu soruların cevaplandırılmasını istedi: “Geçtiğimiz yıl, tonu 1800 TL’den satılan üre gübresinin bugün 16000 TL’ye satılmasının sebepleri nelerdir? Bu fahiş fiyat artışlarını nasıl açıklıyorsunuz? Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden sorumlu bakan yardımcınız olarak görev yapan şahsın gübre firmalarıyla ilişkisi nedir? Tonu ortalama 344 dolardan ithal edilen üre gübresinin çiftçiye bin doların üzerinde bir fiyattan satılmasının sebebi nedir? Bu alışverişten kimler rant elde etmektedir? Gübreden haksız kazanç elde eden lobilere karşı herhangi bir çalışmanız var mıdır? Çiftçinin emeğini gasp eden kişilere/lobilere karşı başlatılan herhangi bir yasal soruşturma var mıdır? Bu kişilere yönelik herhangi bir cezai işlem uygulanmış mıdır?
SİYASET, 09 Ocak 2022 06:31
Yorumlar (0)