Nar Kabuğu
Lezzetiyle sıkça tüketilen ve vücut sağlığına faydalı olan narın kabukları da oldukça yararlıdır. Cilt maskelerinden saç bakımına kadar birçok yerde kullanabileceğiniz kabuklardan yapacağınız çayların da faydası çoktur. Hem meyvesiyle hem kabuğuyla her derde deva olduğu söylenen narın, kabuğu suyuna oranla daha fazla bileşen içerir. Uzmanlar içerisinde bulunan ellagik asitin bazı hastalıkları önlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olduğunu söyler. Nar kabuğu faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da sıklıkla dile getirilir. Özellikle nar kabuğundan yapılan tarifler belli hastalıklara karşı koruyucu özelliktedir.
nar kabuğu faydası
Nar Kabuğunun Faydaları Nelerdir?
Nar kabuğu faydaları tıpkı meyvesi gibi saymakla bitmiyor! İşte o şifalı etkilerini sizler için sıraladık!
Nar kabuğu yüksek oranda C vitamini içerir. C vitamini eksikliği birçok hastalığa neden olabilir. Bu nedenle özellikle kış aylarında yaşanan grip, bronşit, boğaz ağrısı gibi hastalıklarda tedavi edici özelliktedir.
Birçok diş macununun içerisinde de ekstresi bulunur. Diş sağlığına da oldukça faydası olduğu bilinen kabuğun, kemikleri ve dişleri güçlendirdiği bilinir.
İçerisinde yüksek oranda bulunan antioksidan kolesterolün düzenlenmesini sağlar.
Antioksidan vücudun toksinlerden arınmasına da yardımcı olur.
Bir diğer faydası ise en çok sorulan sorulardan biridir: Nar kabuğu ishale iyi gelir mi? Evet ishale iyi gelir.
Kaynatılmış suda 10 dakika demlenerek içilen su hem ishali tedavi eder hem de enfeksiyona sebep olan bağırsaktaki bakterilerin üzerinde etki sağlar.
Nar kabuğu hemoroid tedavisinde de kullanılır. Yapılan bazı araştırmalara göre nar kabuğunun kansere karşı da önleyici özelliklere sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle cilt kanserine karşı etkilidir. Bu nedenle nar kabuğunun cilde faydaları da oldukça çoktur.
Cildin yenilenmesini sağlarken aynı zamanda güneş ışınları gibi zararlı dış etkenlere karşı da korur. Nar kabuğu doğal beslenmeye ve bitkilere önem veren Hindistan gibi ülkelerde ecza dolaplarında yer alır.
Şeker ve kalp hastalığına da iyi gelir.
nar kabuğunun faydaları
Nar Kabuğu Ne İşe Yarar?
Bazı araştırmalara göre nar kabuğunun suyunun faydaları içerisinde sakinleştirici etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
Kumaş ve kozmetik ürünlerinde doğal boya maddesi olarak kullanılır. Aroma, renk ve koku verici olarak da tercih edilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bazı cilt bakım ürünlerinin daha etkin olması için içeriğinde nar kabuğu tozuna yer verilir.
Menopoz belirtilerini hafifletir.
Yanık tedavilerinde yanıkların üzerine sürülür. Yaraların çabuk iyileşmesini ve mikroplardan arınmasını sağlar.
Doğal vitamin olarak düzenli alınabilir.
Saç bakımında da kullanılır. Saçlara canlılık verdiği ve sıklaştırdığı bilinir.
Tansiyonu düşürür.
Diyet ve egzersiz programlarında diyetisyenler tarafından tüketilmesi önerilir.
Çay olarak ve çay karışımları içerisinde kullanılır.
Bazı ülkelerde yemek olarak tüketilir.
Her sabah aç karnına içildiğinde bağırsakta bulunan tenyaların dökülmesini sağlar.
Diş taşlarının oluşmasını engeller.
Çarpıntıya iyi gelir.
İyi bir arındırıcıdır.
Kansızlık için önerilir.
Bakteri önleyicidir.
Eklem ağrılarını dindirmeye yardımcı olur.
nar kabuğu
Nar Kabuğu Zayıflatır Mı?
Antioksidan metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar. Bu nedenle içeriğinde yüksek oranda antioksidan bulunduran nar kabuğu diyet programlarında da sıklıkla kullanılır.
Sindirim sisteminin rahatlamasını sağlayan besin aynı zamanda çok önemli bir yağ yakıcıdır; dolayısıyla spor programlarınızda daha hızlı yağ yakabilmek için kullanabilirsiniz.
Nar kabuğu suyunun faydaları arasında besleyici özelliğinin bulunması diyet esnasında vücudunuzun gerekli vitaminleri almasını da sağlar. Bu sırada bağışıklık sisteminiz de güçlenir. Bu etkisi sayesinde spor ve diyet programlarınızda enerji verir.
Hepimizin bildiği gibi zayıflamayı engelleyen şeyler biri de iştahımızın açık olmasıdır. Nar kabuğu bu sorunu da çözer. İştahı azaltır ve tokluk hissini arttırır.
Yüksek lifli bir besin olduğu için sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına olanak tanır.
nar kabuğu faydaları
Peki, Nar Kabuğu Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?
Her sabah kahvaltıda yulaf ezmesinin içerisine başka meyveler karıştırarak tüketebilirsiniz. Ya da haşlanmış sebzelerin üzerine toz haline getirdiğiniz kabukları dökebilir, salatalarınıza katabilirsiniz. Ama tabii ki nar kabuğu tek başına zayıflatmaz. Uygulayacağınız diyet ve egzersiz programına iyi bir yardım sağlayacaktır. Diyet ve egzersiz programını ise iyi bir diyetisyen ve spor hocasının size özel hazırlayacağı programlara uygun yapmak daha sağlıklıdır.
Tarif için: Nar Kabuğu Çayı
Tarif: Nar Kabuğu Çayı
Nar Kabuğu Çayı Nasıl Yapılır?
Nar kabuğu çayı için birçok farklı tarif bulunur. Damak zevkinize göre farklı çeşitlerini yapabileceğiniz çayın hazırlanışı oldukça kolaydır:
Bir fincan çay için 100 gram kaynamış suya 2 gram nar kabuğu atılır ve 15 dakika dinlenmeye bırakılır. Sürenin bitiminde çayınızı afiyetle içebilirsiniz.
Daha etkili ve farklı bir çay denemek isterseniz, kurutulmuş kabukları yarım saat kaynamış suda bekletebilir ve daha sonra içerisine 1 kaşık kimyon tohumu, yarım bardak kefir ve bir tutam kaya tuzu ekleyebilirsiniz.
Homojen bir kıvam almasını içinse bir araya karıştırdığınız malzemeleri rondodan geçirerek tüketebilirsiniz.
Bu karışımı günde 2 kereden fazla tüketmeniz önerilmez. Siz yine de tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Nar kabuğunu başka çaylarla bir arada da deneyebilirsiniz. Sakinleştirici ve dinlendirici bir çay istiyorsanız, içerisine papatya ve melisa bitkisi de ekleyebilirsiniz.
Eğer damak tadınız alışık olduğu tatların dışına çıkamıyorsa her gün tükettiğiniz siyah çayın içerisinde aroma vermesi için kullanabilirsiniz.
Diyet programlarında ise diyetisyeniniz tavsiye ederse yeşil çay ile beraber içebilirsiniz.
Tarif için: Nar Kabuğu Çayı
Tarif: Nar Kabuğu Çayı
Nar Kabuğu Nasıl Kurutulur?
Nar Kabuğu kurutma işlemi farklı yöntemlerle yapılabilir.
En çok tercih edilen güneşte kurutmaktır:
İç tanelerinden ayırdığınız narların kabuğunu küçük parçalara bölün ve güneş gören bir yere bir tepsi ya da havlu üzerine serin.
Kurumaya başlayan kabukları ara ara kontrol edin.
Herhangi bir küflenme veya çürüme olan bölge varsa onları ayıklayın.
Daha sonra tamamen kurumuş olan kabukları hava geçirmez bir kavanozda ya da saklama kabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Bir diğer kurutma işlemi ise turbo fırın içerisinde kurutmaktır:
Bu yöntem uygulanırken mutlaka kabukların nemden arınmış olması gerekir.
Peçete ya da havlu yardımıyla iyice kuruduğundan emin olduğunuz kabukları, yine küçük parçalara böldüğünüz kabukları fırın tepsisine yerleştirebilirsiniz.
150-175 arası sıcaklıkta birbirine temas etmeyecek şekilde yerleştirdiğiniz kabukları fırınınızın fanını da açarak kuruyana kadar bekletin.
Bu işlem tahmin ettiğinizden daha uzun sürebilir; çünkü amaç pişirmek değil turbo özelliği ile aslında hafif ısıyla kurutmaktır.
Eğer güneş için yazı beklemek ve fırında kurutmak için uğraşmak istemezseniz, kışın gölge ve kuru yere sererek yine narın kabuklarını kurutabilirsiniz.
Tarif için: Meyve Kabuğu Tozu (Nar, Portakal, Mandalina)
Tarif: Meyve Kabuğu Tozu (Nar, Portakal, Mandalina)
Nar Kabuğu Nasıl Tüketilir, Kullanılır?
Nar kabuğu birçok farklı yöntemle tüketilebilir:
Dilerseniz çay olarak, dilerseniz salatalarda ve hatta dilerseniz yemeklerde bile kullanabilirsiniz.
Nar kabuğunu çay olarak tüketecekseniz küçük parçalar halinde isterseniz tek başına isterseniz diğer çaylarla bir arada tüketebilirsiniz.
Bir diğer yöntem olarak kurutulmuş kabukları toz haline getirerek yiyeceklerin içerisine katmaktır.
Toz haline getirilen nar kabuğu süt, ayran gibi soğuk içeceklerin içerisine katılabilir ya da kahvaltılarda süt ve meyveyle hazırladığınız yulaf karışımınızın üzerine bir çay kaşığı eklenebilir.
Salatalarda sıklıkla kullanılan nar ekşisi yerine zeytinyağı, limon ve tuzla hazırladığınız sosların içerisine tozundan dökebilirsiniz.
Yine yemeklerin yanında sıklıkla tüketilen yoğurdun içinde toz haline getirilmiş kabuğu yiyebilirsiniz. Bazı ülkelerde yemeklerin ve tatlıların içerisinde de kullanılan tozu, yakışacağını düşündüğünüz yemeklerde kullanabilirsiniz.
YAŞAM, 05 Kasım 2021 02:08
Yorumlar (0)