SEYDİŞEHİR’DE EĞİTİM VE OKUL TERCİHLERİ
EĞİTİM, 04 Ağustos 2021 06:10SEYDİŞEHİR’DE EĞİTİM VE OKUL TERCİHLERİ
İlçemizde eğitim köklü bir geleneğe sahip. Tarım meslekten, endüstri mesleğe; fen lisesinden, sosyal bilimler ve imam hatip lisesine kadar bütün okul çeşitleri mevcut.
Öğretmen açığı yok ve tecrübeli öğretmenlerle eğitim yapılıyor. Sınıflar kalabalık değil.
Eğitim yönetimi tecrübeli. Gerek TUBİTAK gibi yurt içi gerekse AB projeleri gibi yurt dışı eğitim programlarında ödül alan başarılı projelere imza atıyorlar.
Mesela 2020 yılında Seydişehir Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu “İnsansız Hava Araçları” projesi Tübitak tarafından kabul edilmiş, liselerarası İnsansız Hava Aracı yarışmasında Türkiye 13. sü olmuş, bu yıl 2021’de yineTÜBİTAK’ın düzenlediği liselerarası İnsansız Hava Araçları yarışmasında finale kalmış.
Özel Eğitim ve Uygulama Okulu 250.000 TL tutarında KOP projesiyle 350 m2 sera,ahşap ve Seramik Atölyeleri kurmuş.
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi;571000 TL lik MEVKA projesi ile 3D teknolojisi laboratuvarı kurmuş.
ETİ Alüminyum A.Ş. ile protokol yapmış.
Protokol ile atölyeleri son teknoloji ile donatılmış.
Başarılı öğrencilere burs ve iş imkanı sunuluyor.
1000 okul proje okulu olmuş.
Düz lise ve meslek lisesi müfredatlarını birlikte okutuyor.
Suğla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; 150.000 TL’lik KOP TEYAP projesiyle 525 m2 sera kurmuş.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün hazırladığı, “Meslek Liseli Öğrencim Avrupa'da” isimli Avrupa Birliği projesi ile meslek liseli öğrencileri farklı ülkelerde staj yapacaklardır. İlk hareketlilik için önümüzdeki hafta Viyana’ya gideceklerdir.
Halk Eğitim Merkezi 10.500 Euroluk Sıfır Atık temalı Avrupa Birliği projesi kazanmış.
Leman-Kadir Parıltı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Suğla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Şehit Mustafa Tünel Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri hazırladıkları projelerle yurtdışında staj yapma imkanı elde etmişler.
Halk Eğitim Merkezi, Seydişehir Leman –Kadir Parıltı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,Seydişehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pandemi sürecinin başlangıcından bugüne kadar 10 bin ton el dezenfektanı ve yüzey temizleyici, 500.000 aşan cerrahî maske, tulum, önlük üretimiyle ilimize, bölgemize ve ülkemize dağıtımlar gerçekleştirmiş.
Seydişehir Kaymakamlığımızın koordinasyonuyla, ilçemizde risk altında bulunan çocuk ve gençlerimizin psikolojik,duyuşsal, psikomotor, sosyal yönleriyle gelişimlerini desteklemek ve Toplum destekli polislik ile çocuklarımız, gençlerimiz ve halkımız arasındaki bağı güçlendirmek amacıyla 2017, 2018, 2019 yıllarında ayrı ayrı hayata geçirilen “Seydişehirde Güvenli Gelecek için El Ele Gönül Gönüle!”isimli ÇOGEP projeleri ile Ülkemizin 2023 Eğitim Vizyonuna yerelden katkıda bulunulmuştur.
Milli Eğitim Müdürlüğü; Eti Alüminyum, Ticaret Odası ve Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliği yaparak 466 öğrenciye tablet dağıtarak pandemi döneminde online eğitim programlarını takip etmelerini temin etmiş.
Seydişehir Kaymakamlığımız koordinasyonunda Eti Alüminyum A.Ş. tarafından ilçemize kazandırılan Mevlana Maarif Merkezi ve Seyyid Harun Maarif Merkezindeki okuma salonları ,etüd odaları ile 20 yaş altı ve 20 yaş üstüne konforlu bir çalışma alanı sağlanırken öğrencilerin başarılarını artırmayı yönelik kurs ve seminerler düzenlenmektedir.
Gerçekten göz dolduran ve göğüs kabartan projeler ve faaliyetler…
LGS VE OKUL TERCİHLERİ
Seydişehir’den Muhammed Hakan Ekinci isimli öğrenci bu yıl LGS’de Türkiye birincisi oldu, fevkalade güzel bir başarıya imza attı.
8.sınıfı bitiren 113 öğrencimiz Proje İmam Hatip, Sosyal Bilimler, Fen Lisesi ve puanla öğrenci alan Anadolu liselerine yerleşti.
Ortaokulu bitiren 800 civarındaki öğrencinin 413’ü Proje İmam Hatip, Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu liselerine yerleşti. Orta okulu bitirenlerin yarısı da meslek liselerini tercih ettiler.
Tercih dönemi henüz kapanmadı, 16 Ağustosa kadar yerleştirmeler devam edecek.
İlçemizde Seyit Harun, Mahmut Esat, Seydişehir ve Enis Şanlıoğlu Anadolu liseleri var. Buralara yerleşen öğrenciler büyük ihtimalle üniversite kazanma hayaliyle bu okulları tercih ettiler.
Öğrencilerin bir yarısı da imam hatip ve mesleki teknik Anadolu liselerine kayıt yaptırdı.
Meslek liseleri mezunlarına iş bulma konusunda genel liselerden daha avantajlı.
Araştırmalar bize meslek lisesi mezunlarının genel lise mezunlarına göre daha kolay iş bulduğunu, daha yüksek ücretle çalıştığını gösteriyor. İşletmelerde krizler olursa meslek lisesi mezunları en son işten çıkarılan eleman oluyor.
Buna rağmen Seydişehir’de üniversiteye öğrenci hazırlayan Anadolu liseleri dolu, meslek liselerinin kontenjanları dolmadı.
Türkiye’de her yıl 2.600.000 öğrenci üniversite sınavlarına giriyor. Öğrencini 17’si (yaklaşık 170 bin) lisans (fakülte) programına yerleşiyor. Yaklaşık 17’si meslek yüksek okullarını kazanıyor.
Meslek yüksek okulu kazananların çoğunluğu ve fakültelere yerleşenlerin önemli bir bölümü kazandıkları yerleri beğenmiyorlar. 900.000 civarında liseli üniversite ve yüksek okula yerleşiyor. Bunların 600.000’i bir dahaki sene yeniden üniversite sınavına giriyor, 200.000’i yeniden yerleşiyor.
Üniversite sınavları esasında 10-15lik bir dilim için yapılıyor.
Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin nerdeyse 50’si üniversite kapısında kalacak.
Dört yıl sonra bir meslek lisesi seçip meslek öğrenmediklerine pişman olacaklar.
Çocuklarını Anadolu liselerine gönderen veliler, 4 yıl çocuklarına bir meslek öğretemedikleri için pişman olacaklar. Liseye gidenler tabi üniversite hazırlama kurslarına gidecekler, paralar dökecekler, binlerce test sorusu çözecekler.
Boşuna …
Öğrencinin 50’si emeğim boşa gitti diyerek pişman olacak.
LGS puanı 340-330 ve daha aşağı olan öğrencilere meslek lisesine gitmelerini tavsiye ederim.
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Eti Alüminyum A.Ş. arasında protokol gerçekleştirildi. Meslek lisesimezunları stajlarını fabrikada yapacak ve mezunlar tercihen fabrikada istihdam edilecek.
Yine Leman Kadir Parıltı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Beybo arasında gerçekleşen protokol ile Moda Tasarımı bölümünü bitiren öğrenciler tercihen Beybo Tekstil fabrikasında işe başlayabilecekler.
Meslek liseli dört yıl boyunca hem meslek öğrenir hem orta öğrenimini tamamlar, isterse ve ders başarısı yeterli olursa üniversite ve yüksek okul kazanabilir, mesleğe atıldıktan sonra bile isterse açık üniversite okuyabilir.
Dört yıl lise okuyup üniversite kazanamayan genç, vasıfsız işçi olmaya mecbur. Kimsenin beğenmediği işleri yapmaya ve kimsenin beğenmediği ücretle çalışmaya razı olmak zorunda.
Öğrencilerimize sınıf öğretmenleri, rehber öğretmenler ve okul yöneticilerine danışarak doğru okul tercih etmelerine tavsiye ederim.
EĞİTİM, 04 Ağustos 2021 06:10
Yorumlar (0)