MERKEZ ATIKSU ARITMA TESİSİ’NİN KAPASİTESİ İKİ KATINA ÇIKIYOR
TÜRKİYE, 30 Haziran 2021 02:49MERKEZ ATIKSU ARITMA TESİSİ’NİN KAPASİTESİ İKİ KATINA ÇIKIYOR
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, Konya Merkez Atıksu Arıtma Tesisi’nin mevcut kapasitesini iki katına çıkarmak için projelendirme çalışmalarında sona geldi. Hâlihazırda 200 bin metreküp/gün debiyle çalışan tesis, projenin hayata geçirilmesiyle birlikte 400 bin metreküp/gün debiye ulaşacak.
Konya Merkez Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini iki katına çıkaracak II. Kademe uygulama projeleri tamamlanma aşamasına getirildi.
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen projelendirme çalışması kapsamında; hem ilk kademe sonrası elde edilen tecrübeler ışığında yapılması gereken revizyonlar hem de yeni kademede yapılacak tesislerin mevcut tesisle ne şekilde birleştirilip uyumlu hale geleceği belirginleşti.
II. KADEME PROJESİ TAMAMLANMA AŞAMASINA GETİRİLDİ
Halihazırda Karatay, Meram ve Selçuklu ilçelerinden kaynaklanan kentsel atık suların, KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından 3.4 kilometre uzunluğunda DN 3000’lik ana kollektör hattı ile I. Kademe Konya Atıksu Arıtma Tesisi’ne cazibe ile ulaştırıldığını belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Atıksu Arıtma Tesisi I. kademesinin karbon ve kısmi azot giderimi prensibine göre dizayn edildiği ifade etti.
Tesis çıkışında arıtılmış suların DSİ’nin projelendirmiş olduğu Konya Ana Tahliye Kanalı’na verildiği bilgisini aktaran Başkan Altay, açıklamasının devamında, “Konya Atıksu Arıtma Tesisi I. kademesi 2009 yılında inşaatı tamamlanarak işletmeye alınmıştır. I. kademe tasarım, kirlilik değerleri ile işletme sırasında tesise gelmekte olan kirlilik yükleri arasında dikkate değer bir fark olması nedeni ile mevcut tesisin kapasitesinde sona yaklaşılmıştır. Bu durum sonucunda Konya Atıksu Arıtma Tesisi II. kademe tasarımına başlanması kararı alınarak projelendirme sürecine başlanmıştır” ifadelerini kullandı
10 YILLIK İŞLETME TECRÜBESİ PROJELENDİRMEYİ KOLAYLAŞTIRDI
10 yıllık işletme verileri göz önünde bulundurularak kirlilik yüklerinin belirlendiğini, nüfus projeksiyonunun yapıldığını ve II. kademe tasarımının 2040 yılı için 400 bin metreküp/gün debiye göre hazırlandığını dile getiren Başkan Altay, “Mevcut tesiste bulunmayan tam azot ve fosfor giderimi prensibine göre dizayn edilen tesiste ayrıca koku giderim üniteleri de inşa edilecektir. Enerji verimliği ve optimizasyonuna dönük en ileri tekniklerin uygulanacağı tesis için ÇED belgesi de süreç içerisinde alınmış olup, KOSKİ’nin yıllar içerisinde edindiği tüm birikim ve deneyimin yansıtıldığı Türkiye’ye örnek bir tesis olarak dizayn edilmiştir” dedi.
Tesisin tüm tasarımının en son tekniklerle 3 boyutlu olarak yapıldığına dikkat çeken Başkan Altay, bu sayede yoğun bir borulamaya sahip tesiste yer altı çakışma ihtimallerinin ortadan kaldırılarak sorunsuz bir inşa dönemi geçirilmesine yönelik olarak muhtemel tüm sorunlara karşı önlemlerin alındığını söyledi. Arıtılmış atık suyun geri kazanımına dönük ÇED izinlerinin de alındığını vurgulayan Başkan Altay, tesisin II. kademesiyle birlikte geri kazanılacak olan suyun tarımsal sulamada kullanılması için en önemli aşamanın tamamlanacağını, bunun da çevreci ve stratejik projelendirme çalışmalarına imkân sağlayacağını sözlerine ekledi.
TÜRKİYE, 30 Haziran 2021 02:49
Yorumlar (0)