“Seydişehir Hatırası” çıktı
Kültür Sanat, 25 Mayıs 2021 11:21Seydişehir’imizin Duayen Gazetecisi Hakkı Balcı'nın yıllardır kurduğu hayalleri bugün, ÇİMKE Yayınları vasıtasıyla kitaplaşıp, yayın hayatına girerek nihayet gerçekleşti.
Tayyar YILDIRIM
Seydişehir’imizin Duayen Gazetecisi Hakkı Balcı'nın yıllardır kurduğu hayalleri bugün, ÇİMKE Yayınları vasıtasıyla kitaplaşıp, yayın hayatına girerek nihayet gerçekleşti.
Seydişehir Kültürü adına merak ettiğimiz her şeyi bulabileceğimiz bir kültür yapıtı olan “Seydişehir Hatırası”, Seydişehirli olup, ülkemizin en ücra köşesinde dahi yaşamakta olan tüm Seydişehirli hemşehrilerimizin mutlaka edinmesi gereken bir eser olmuş... Hatta bir Konyalı hatta ve hatta ülkemiz vatandaşı olarak bile bu esere sahip olmak, bölgemizin ve ülkemizin kültürünü öğrenme bakımından çok faydalı olacaktır.
Böylesi eserler, masa başında bilgisayar üzerinden ya da kâğıt kalemden ibaret araç gereçler ile ortaya çıkabilecek eserler değildir.
Bu eserin her satırında; Hakkı Balcı Kardeşimin; alın teri, yıllar süren araştırma çalışmaları, bilgi edinme çabaları gibi nice emeklerin yanında, maddi ve manevi bedel ödemeleri de var...
Bize düşen görev ise ödenen bu bedellere karşılık, ona olan gönül borcumuzu ödemek olmalıdır.
Uzaktan, yakından her kim olur ise olsun, bu eserden edinmek isteyenlerimizin, bir günlük sigara masrafından feragat etmeyi göze almış olmaları gerekir. Böyle davranmalıyız ki, herkesin harcı olmayan böylesi eserleri insanımıza sunma gayreti, heyecanı olan kişilerin daha başka eserleri bizlerin hizmetine, okumalarına sunabilmelerine zemin hazırlamalıyız. Onları teşvik edici eylemlerden ve söylemlerden asla geri durmamalıyız.
Kitapta; şahsımın kısa bir biyografisine, "Seydişehir Bir Şiir" isimli şiirime, eser ve eser sahibi ile ilgili düşüncelerimi kapsayan bir giriş yazısına, ayrıca "Kaynak Kişi" olarak da yer verilmiş olması, benim için bir gurur vesilesi olmuştur.
Hem bu nedenle ve hem de kitabın tashihi konusunda şahsıma verilen görev için Hakkı Balcı Kardeşime teşekkür ediyorum.
Tashih çalışmalarım esnasında, kitabın bütünüyle ilgili çok önemli ve olumlu intibalar edindim. Ne yalan söyleyeyim, çocukluğumdan beri köyüm, nahiyem ve daha sonrası için de ilçem için hayal ettiğim böylesi bir esere benden önce imzasını koymuş olan Hakkı Balcı’yı kıskandım. Bu kıskançlığım mutluluğa ve daha sonrası için de memnuniyete dönüşmüş durumda. Üzerimden bir büyük yükü almış olan Kardeşime ayrıca vefa borcumun olduğunu söyleyebilirim.
Seydişehir Hatırası, 490 sayfadan müteşekkil olup, Seydişehir Kültürü bakımından, gelecek nesillere bırakılacak çok önemli bir kaynak eser niteliğindedir.
Kitabın künyesi oldukça zengin bir bilgilendirme ile okuyucuya sunulmuş.Kitapta 20 ayrı fotoğrafçının onlarca fotoğrafına yer verilmiş. Ali Saylam, Enver Aykır, Fahri Kubilay, Fatih Atalay, Hakan Leventoğlu, Hasan Zorlu, Hikmet Akdağ, İdris Tosun, İsmal Sümbül, Kadriye (Kasap) Coşkun, M. Ali Bağcıvan, Mehmet Elbi, Mesut Bükücü, Mesut Saraç, Mustafa Ünal, Ömer Yaylalı, Osman Tükel, Özcan Doğan Şeref Değirmenönü ve Zeki Erman Fotoğraflaryla katkıda bulunmuşlar.
Kitabın “editörlüğü” Ercan Arslan ve Ahmet Aka tarafından yapılmış.
“Tashih” görevini ise Tayyar Yıldırım, Emel Şensoy ve Mustafa Dinç üstlenmişler.
“Baskı Sorumlusu” olarak, Ömer Salih Şipleme,“logo” olarak da Şamil Taşçı ismine yer verilmiş.
Zaman ve mekân olarak, Mayıs 2021/Konya notunun düşüldüğü görülüyor.
Kitap,Çimke Yayınları Baskı Tesislerinde Tasarım ve Baskı işlemine tabi tutulmuş.
Kitabın kapağı, ismine uygun bir biçimde Öztürk Levent imzasıyla hazırlanmış.
Başlangıç sayfası, Seydişehir’imizin doğal simgesi olan “Küpe Dağı” ve kitabın ismi olan, “Seydişehir Hatırası” bir arada logo ile bütünleşip adeta; “Bismillah” denilip başlanmış ve arka kapakta yine aynı logo ile bitirilmiş.
Başlangıçta, tam beş sayfalık bir “İçindekiler” bölümüne yer verilmiş.
İçindekiler, konu başlıklarından ve tashih görevim sırasında okuduklarım ve gördüklerimden anlaşılıyor ki Seydişehir ve yöresi ile ilgili neredeyse “yok yok” diyebileceğimiz konulara yer verilmiş. Hayretle, ilgiyle ve gururla takip edeceğiniz, aklınıza gelebilecek her konuda “işte buldum” diyebileceğiniz her türlü konu var.
Böylesi bir çalışmada ve zengin bir kültüre sahip yöremizde illaki; “keşke şunu da anlatsaymış” diyebileceğiniz konuların olması da kaçınılmazdır. “İnşallah, okundukça kitabın müellifine bu eksiklikler bildirilecek, bu bilgiler bir arada tutulacak ve bundan sonraki baskılarında bu hususlar müellif tarafından dikkate alınacaktır” diye düşünüyorum.
Önsöz, kitabın yazarı Hakkı Balcı tarafından yazılmış. Şair Yazar Bahattin Paslı ve Araştırmacı Tarihçi Ercan Arslan kısa birer “Takdim” yazısı yazmışlar. Daha sonra yazarın biyografisine yer verilmiş.
Farklı meslek gruplarından 50’ye yakın Seydişehirli kitap ve müellifi hakkında değerlendirme yazısı yazmışlar.
Ve ardından; “Giriş” denilerek bir deryada kulaç atmaya başlayıvermiş Hakkı Balcı... Okyanusta nelerle mi karşılaşmış?
Merakınızı bir an evvel gidermek için Hakkı Balcı Kardeşim’in sosyal medya hesaplarından kolay bir şekilde kendisi ile irtibata geçip bu eseri temin edebilirsiniz.
‘Seydişehir Hatırası’nın,bir kültür hazinesi olma niteliğinden dolayı; tüm Seydişehirli hemşehrilerimize, Konya’mıza, ülkemize ve tabikiHakkı Balcı Kardeşimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Kültür Sanat, 25 Mayıs 2021 11:21
Yorumlar (0)