SUĞLA GÖLÜNDEKİ KUŞLAR KORUMA ALTINA ALINMALIDIR.
SEYDİŞEHİR, 21 Aralık 2020 22:34SUĞLA GÖLÜNDEKİ KUŞLAR KORUMA ALTINA ALINMALIDIR.
“Suğla Gölü’’ yeşil ve mavinin buluştuğu, kuşlar için bir saklı cennet adeta.
Konya’nın Seydişehir İlçesi’ndeki Suğla Gölü, yemyeşil gölü, masmavi gökyüzü ve bitki örtüsüyle her zaman cazibe merkezi olmuştur.
Suğla Gölü Konya ilinin güneybatısında yer alır. Oluşumu tektoniktir. Yağışlı yıllarda alanı iyice genişlemekte, kurak yıllarda ise göl kurumakta ve alivyonlu göl tabanı ortaya çıkarak, iyi bir tarım alanı oluşturmaktadır.
Konya’nın Seydişehir İlçesi’ndeki Suğla Gölü, doğal güzellikleri ve bitki örtüsüyle verimli toprakları ve balık çeşitleriyle, kuş çeşidi ve eşsiz güzellikleri, tarih boyunca bölge halkına karşılıksız olarak çokçeşitli imkanlar sunmuştur.
Tektonik bir göl olan Suğla'nın alanı, yağışların bol olduğu dönemlerde alanı iyice genişlemekte, kurak dönemlerde ise göl iyice küçülerek neredeyse yok olmaktadır.
Kurak olan dönemlerde alüvyonlu göl tabanı ortaya çıkarak, iyi bir tarım alanı oluşturuyor. Suğla Gölü'ne yapılan baraj ile hem Konya Ovası'nın sulanması hem de göl çevresindeki 14 bin 600 hektarlık alüvyonlu arazi tarıma açıldı.
Suğla Gölü bir türlü korunma statüsüne alınmamıştır.
Suğla Golu'nün ve burada yaşayan canlıların, hem ekolojik denge için hem de burada yaşayan insanlar için sahip olduğu önemin bilinmesi ve mutlaka özel korunma statüsüne alınması gerekir. Yoksa göl yok olduğu gibi çevresindeki kuş türleri ve yağ balığı gibi canlılar da çok yakın bir sürede yok olacaktır.
Gölde hâlihazırda bulunan su giderek azalmıştır. Alanın en büyük sorunlarından biri ise maalesef hala bilinçsiz ve kontrolsüz bir sekilde yapılan avcılıktır. Hem balık avcıları hem de kara avcıları yasaklara uymak konusunda hiç de duyarlı değiller. Göle gittiğimizde silah sesinden azade durmak adeta imkansız. Kuşlar rahatsız edildikleri için bu bölgeye gelemez durumdalar bu da bölgenin ekolojik dengesinin bozulması açısından oldukça kötü...
Avcıların eğitilmesi ve yasaklara uyması konusunda yetkililerin daha ciddi önlemler alması şarttır. Maalesef tüm olumsuzluklara rağmen Suğla Gölü bir türlü korunma statüsüne alınmamıştır. Suğla ve burada yaşayan canlıların, hem ekolojik denge için hem de burada yaşayan insanlar için sahip olduğu önemin bilinmesi ve mutlaka özel koruma statüsüne alınması gerekir. Tekrar etmeliyim ki göl yok olduğu gibi çevresindeki kuş türleri ve yağ balığı da çok yakın bir sürede yok olacaktır.
Suğla Su Ürünleri Kooperatifi gölü kiralamış, yalnızca balık avlanması konusunda yetkilendirilmiş. Gölün İşletim hakkı ise Çumra Sulama Birliğine aittir. Bu nedenle gölün kontrolü tam manasıyla yapılamamaktadır. Göle, milli park statüsü kazandırılarak korunma ve işletme hakkı tekrar Seydişehir’e verilmelidir. Yetkililerin bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz.
SEYDİŞEHİR, 21 Aralık 2020 22:34
Yorumlar (0)