banner161

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

SEYDİŞEHİR İMAM HATİP LİSESİNDEN ; İKİ YILDA İKİ FİNAL

İKİ YILDA İKİ FİNAL İMAM HATİP LİSESİ TÜBİTAK YARIŞMASINDA YİNE FİNALE KALMA BAŞARISI GÖSTERDİ  

12 Nisan 2021
SEYDİŞEHİR İMAM HATİP LİSESİNDEN ; İKİ YILDA İKİ FİNAL

“İki yıldır Fen Lisesi Programı Uygulayan Proje Okul” olarak hizmet veren Seydişehir Anadolu İmam Hatip Lisesi HEZARFENOĞULLARI İHA TAKIMI, “TÜBİTAK Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışmasında” Türkiye Finaline  kalarak, TEKNOFEST 2021’e katılma hakkı kazandı. Tasarım aşamasını başarı ile geçen takım üyeleri,  TÜBİTAK’tan 8000 TL “İHA geliştirme” ve 5000 TL “TEKNOFEST Hazırlık” desteği alacak.

 

İKİ YILDA İKİ FİNAL

 

İki yıl önce kurulan HEZARFENOĞULLARI İHA TAKIMI, bu yıl ikincisi düzenlenen yarışmada, ikinci kez finale kalarak TEKNOFEST 2021’e  katılma,  Konya’yı ve Seydişehir’i TEKNOFEST 2021’de temsil etme hakkı kazandı. HEZARFENOĞULLARI İHA TAKIMI, geçen  yıl da finale kalmış ve TEKNOFEST 2020’de yarışmış, yaptıkları İHA ile  verilen görevleri başarı ile yerine getirerek  Türkiye 13’üncüsü olmuştu.

 

2020’DE 628 TAKIM, 2021’DE 1489 TAKIM BAŞVURU YAPTI

 

TÜBİTAK verilerine göre geçen yıl 628 takım, 2021’de ise 1489 takım TÜBİTAK Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması’na başvuru yaptı. HEZARFENOĞULLARI İHA takımı geçen yıl 628 takım içerisinden finale kalan 50 takım içinde yer almış ve Gaziantep’te düzenlenen final yarışmalarına katılmıştı. Bu yıl ise 1489 takım içerisinden finale kalan takımlardan biri oldu.

 

 

“KONYA’YI VE SEYDİŞEHİR’İ TEMSİL ETMEK BİZİM  İÇİN  BÜYÜK GURUR.”

 

Takım Kaptanı ve Proje Yöneticisi Enes TEKE şunları söyledi:

 “TÜBİTAK tarafından düzenlenen ve TEKNOFEST kapsamında final aşaması gerçekleştirilen İnsansız Hava Araçları yarışmasında, Konya’yı ve Seydişehir’i temsil etmek bizim için çok büyük bir gurur. TEKNOFEST dünyanın en kapsamlı ve en prestijli havacılık festivallerinden biri. Ve biz orada olmanın, ilimizi ve ilçemizi temsil etmenin gururunu  şükürler olsun ki geçen yıl alnımızın akı ile yaşadık .

 

Bu yıl da inşallah başarı ile ilimizi ve ilçemizi temsil edeceğiz.  Geçen yıl TEKNOFEST’te Konya’mızı, Seydişehirimizi ve okulumuzu yarışmalarda  anons ettirdik. İnşallah bu yıl dereceye girerek, ödül töreninde de anons ettireceğiz.  Bize verdikleri desteklerden dolayı öğretmenlerimize teşekkür ediyor ve “ Ay yıldızı görmek istiyorsan gökyüzüne bak.”  diyoruz.

 

TEKNOLOJİ TASARLIYORUZ VE TEKNOLOJİ KONUSUNDA KENDİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ

 

İnsansız Hava Araçlarının güç sistemleri, uçuş sistemleri, kontrol sistemleri, iniş sistemleri gibi bir çok bileşeni vardır. Biz bütün bu sistemler üzerinde optimizasyon çalışmaları ve tasarım yapıyoruz. Bu tasarım TÜBİTAK Uzmanları tarafından değerlendiriliyor. İHA tasarımı ve bilgisi yeterli görülen takımlar destekleniyor ve TEKNOFEST kapsamındaki finallere katılmaya hak kazanıyor. Finallerde uçuş hızı, manevra kabiliyeti, yük taşıma, yükü belirlenen hedef noktaya uçuş esnasında isabetli bir şekilde bırakma gibi görev sorumluluklar veriliyor. Ve bu görevleri program aracılığı ile otonom olarak yapmamız isteniyor. Yani tasarladığımız be uçar hale getirdiğimiz  İHA’nın bütün bu görevleri tamamen otomatik pilot ( program) araçılığı ile yapmasını sağlıyoruz. İşte bütün bu süreçte biz lise öğrencileri olarak teknolojik tasarım yapmış, bu tasarımı hayata geçirmiş ve sonuçta teknolojinin bir çok alanında bilgi ve beceri kazanmış oluyoruz. TEKNOFEST’te yaşadığımız heyecanı ve edindiğimiz tecrübeyi ise kelimelerle anlatmak imkansız. Ancak yaşayarak anlayabilirsiniz.

 

 

OKULUMUZDA  İHA ATÖLYESİ KURDUK

 

Okul müdürü ve proje danışmanı Bayram Ali ÇELİK şunları söyledi:  “Öğrencilerimizin ortaya koyduğu istek, azim ve geçen yıl gösterdikleri başarıdan sonra öğretmenlerimizin yardımları ile okulumuza İHA Atölyesi kazandırdık.  Bu atölyede,  RABİA( Robotik Araçlar  Biyoteknoloji İHA Atölyesi) Projesi kapsamında 2 İHA, 1 ROBOT  ve 1 BİYOTEKNOLOJİ olmak üzere toplam 4 takım halinde, 30’a yakın öğrencimiz teknoloji alanında tasarım, üretim ve inovasyon  çalışmaları yürütecekler. İlerleyen yıllarda takım sayısı da öğrenci sayısı da giderek artacak.Zira teknoloji ile içe içe yaşayan çağımız  çocuklarının teknoloji üretmeye de ilgisi, motivasyonu ve becerileri çok yüksek. Yeterki gençlerimize gereken eğitim ve çalışma ortamını sağlayalım. Bugünün gençleri, geleceğin Türkiye’si olan öğrencilerimize “Bugünün ve geleceğin okulunu” sunmaya çalışalım. “Başımıza İcat Çakıran Çocuklar ve Gençler”e imkan verelim.

 

Biz bu bağlamda Seydişehir’de belki de Konya’da,  bir okul bünyesinde  ilk İHA atölyesini oluşturmaya, kurmaya başladık.  Beceri Atölyesi ve DENEYAP Teknoloji Atölyeleri özelliği taşıyan bu atölyede yapılan projeler ile öğrencilerimiz TEKNOFEST ve diğer ulusal bilimsel ve teknolojik yarışmalara, etkinliklere  hazırlanıyorlar.  Böylelikle bir taraftan da  teknoloji konusunda bilgi birikimlerini artırarak, teknolojinin çeşitli alanlarında  tasarım ve üretim becerilerini geliştiriyorlar.

 

HİÇBİR BAŞARI TESADÜFİ DEĞİLDİR

 

Okul müdürü Bayram Ali Çelik elde edilen başarıların tesadüf olmadığını ve birkaç yıllık bir alt yapısının olduğunu söyledi.

 

“Fen, teknoloji, inovasyon becerileri olan öğrencileri henüz ortaokuldayken tesbit edip, okulumuz öğrencisi olması, TEKNOFEST  takımlarımıza katılması için iletişim kuruyoruz.”

 

“ Hiçbir başarı tesadüf değildir. Her başarılı sonucun arkasında iyi organize olmuş bir takım, sürdürülebilir bir takım çalışması ve planlı  bir dizi özverili etkinlik vardır. Biz imam hatip olarak  iki yıl önce ilçe çapında, ortaokul öğrencilerine yönelik  “Ödüllü  İnovatif Fikir Yarışması” gerçekleştirdik. Okul derneğimiz ile işbirliği içinde düzenlediğimiz bu inovatif fikir yarışmasında  dereceye giren öğrencilerin  bazıları okulumuzu  tercih ettiler. Daha önce okulumuzda öğrenimine devam eden ve teknoloji geliştirme çalışmaları yürüten öğrenciler ile inovatif  fikir  yarışmasında  dereceye giren öğrencileri bir araya getirip teknoloji takımları oluşturduk. O takımdan bir öğrencimiz ile bir öğretmenimiz yaptıkları tasarım ile   Patent/Faydalı Model başvurusu yaptılar. Diğer taraftan yine bu teknoloji takımları dört farklı takım halinde TEKNOFEST başvurusunda bulundular. On bir  ekip, 30 öğrenci  TÜBİTAK  2204 Araştırma Projeleri  Yarışmasına  başvuruda bulunduk. İşte bütün bu çalışmalar  bu bağlamında yeşeren, gelişen   kurum ikliminin  ürünleridir.

 

TEKNOFEST 2021’e DÖRT TAKIMLA BAŞVURU YAPTIK

 

Bu çalışmalar neticesinde 2021 TEKNOFEST’e dört takım ile başvuru yaptık:

  1. HEZARFENOĞULLARI İHA
  2. SEYDİSEFER SAVAŞAN İHA
  3. AKŞEMSEDDİN BT( BİYOTEKNOLOJİ)
  4. İLM-İ CEZERİ( ROBOTİK ARAÇLAR)

 

 Bu takımlardan ilki olan HEZARFENOĞULLARI İHA takımı finale kaldı. İnşallah diğer takımlarımız da aynı başarıyı gösterecektir. Başta takım kaptanımız ve proje mimarımız  Enes TEKE olmak üzere  çalışmalarda yer alan bütün öğrencilerimizi tebrik ediyor; finallerde okulumuzu, ilçemizi ve ilimizi başarı ile temsil edeceklerine bütün kalbimle  inanıyorum. Başarılar diliyorum.

 

 Bu vesile ile kurumumuzda görev yapan  öğretmenlerimize hem özverili  çalışmaları hem de büyük  fedakarlıkları dolayısı ile bir kez daha teşekkür ediyorum. Okulumuza ve İHA Takımımıza verdikleri desteklerden dolayı dernek başkanımız Kemal Aslan Bey’e ayrıca teşekkür ediyoruz.

 

HEZARFENOĞULLARI İHA TAKIMI ÜYELERİ:

 

Enes TEKE( Takım Kaptanı, Proje Yöneticisi ve Pilot)

Yunus Emre ÖZTÜRK( Tasarımcı)

Ahmet İlker GEBİK(Tasarımcı)

Mustafa EKER( Üretim ve Montaj)

Yunus Emre SARIKAMIŞ(Üretim ve Montaj)

Kadir Yiğit DOLAR(Üretim ve Montaj)

Bekir ORHAN i(Üretim ve Montaj)

Erdinç Kaan DEMİR( Programlama)

 

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147