BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Sarı Kantaron Otunun Faydaları Nelerdir? Sarı Kantaronun Kullanımı Nasıldır?

Sarı Kantaron Otunun Faydaları Nelerdir? Sarı Kantaronun Kullanımı Nasıldır? 

31 Mayıs 2021
Sarı Kantaron Otunun Faydaları Nelerdir? Sarı Kantaronun Kullanımı Nasıldır?

Toroslarda sıklıkla olmasa da 1500 m rakıma   kadar olan   yerlerde   bulunan Sarı Kantoron  Özellikle Avrupa ve Amerika’da çay yerine içilen, bitkinin çiçek, yaprak ve saplarından elde edilen ve kapsül şeklinde satılan ekstresi de kullanılmaktadır.
Kronik yorgunluk sendromunda, menopoz dönemindeki sıkıntı, stres ve gerginliklerin giderilmesinde faydalıdır Çiçekli bitki çiçek açma zamanında toplanır, demetler halinde bağlanıp gölgede kurutulur. Seydişehir yöresinde oldukça fazla olan  Sarı Kantaron bitkisi doğru şekilde kullanıldığında yaklaşık 50 çeşitten fazla hastalığa yarar sağladığı kanıtlanmıştır.
 Bunlardan bazıları ;"iştahı açar., Sinirsel depresyonu önler.,
Yara iyileştirici özelliğine sahiptir.,İshali keser., Solucan düşürür.,
İdrar söktürür.,Böbrek ve Safra kesesindeki taşların düşmesinde yardımcı olur.,Sindirim sistemini düzenler.,
Kan temizleme özeliğine sahiptir.,Romatizmini önler.,
Hastalık sonrası vücudun güçlenmesinde son derece yararlıdır.,
Çocukların yatak ıslatmalarında kullanılabilir., Haşlanmış suyu dezenfekten olarak kullanılır., İrinli yaraların çabuk iyileşmesinde yardımcı olur.,Karaciğer, böbrek, mide hastalıklarında kullanılabilir.,Bronşitlerde, Akciğer iltihaplarına iyi gelir., Soğuk algınlığında terletici etkisi ile hastaya iyi gelir.,Hazırlanmış tıbbî yağı, güneş ve diğer yanıklarda, kesiklerde kullanılır.,Safra söktürücü ve ağrı kesici etkisine sahiptir.,”.  
 

Dünyanın birçok yerinde bulunan şifacılar çok uzun yüzyıllardır yağların şifa verici özelliğinden faydalanmış ve yağları tedavi etmek amacıyla kullanmıştır. Dünyanın birçok yerinde yetişen kantaron bitkisi de kurutularak yağı elde bitkilerden bir tanesidir.

Birçok hastalığa şifa kaynağı olarak bilinen kantaron yağı özellikle cilt için en faydalı yağlar arasında kendine yer bulmuştur. Mucizevi yağ olarak dertlere deva olan kantaron yağı faydaları da oldukça fazladır. Sarı ve kırmızı kantaron yağı olarak bulunan yağ şifa verici özelliklere sahiptir.

 

Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?

Genel olarak bilinen faydalarının yanında, kantaron yağının birçok kişi tarafından bilinmeyen birçok faydası da bulunmaktadır. Kantaron yağının faydaları;
- Yara ve yanık izlerinin tedavisinde sarı kantaron yağı kullanılmaktadır.
- Yara izinin var olması durumunda yara izi üzerine birkaç damla kantaron yağı kullanılarak bu izin kaybolması sağlanır.
- Cilt kırışıklıklarına karşı etkilidir. Kişiler birkaç damla kantaron yağıyla yüzüne masaj yaparak uyguladıklarında çift kırışıklıklarını giderme ve yenilerini önleme konusunda etkilidir.
- Ciltte bulunan leke, yara olan bölgelerde sarı kantaron yağı kullanılarak cilt hücrelerinin yenilenmesi sağlanır.
- Cilt hücreleri yenilenirken aynı zamanda cilde esneklik kazandırılır. Sağlıklı bir görünüm elde etmeyi sağlar.
- İltihaplara karşı koruyucudur.
- Hücre yenileyici etkisi bulunur.
- Sarı kantaron yağının en önemli özelliklerinden bir tanesi de hücre yenileyici etkisinin bulunmasıdır.
- Onarıcı ve yenileyici özelliklerine bundan sarı kantaron yağı kuru ve çatlak ciltlerde de nemlendirici görevi görür. Özellikle topuk çatlaklarında el ayak ve dirseklerde kullanılan sarı kantaron yağı cilt yumuşatma amacıyla kullanılır. Hemoroide iyi gelir sarı kantaron yanına az bilinen faydalarından bir tanesi de hemoroide iyi gelmesidir.
- Sarı kantaron yağı güneş yanıklarına iyi gelen yağların başında gelir. Yanık olan bölgeye sarı kantaron yağı sürüldüğünde acıyı azaltma etkisi bulunup sakinleştirici özelliği vardır.
- Romatizma ağrılarına iyi gelen sarı kantaron yağı aynı zamanda böcek ısırıklarına da iyi gelir. Böcek ısırığı olan yerlere bir kaç damla sarı kantaron yağı damlatılarak bölgenin yağı emmesi sağlanır.
Videoyu Oynat

Sarı Kantaron Yağı Ne İşe Yarar?

Sarı kantaron yağı çok fazla faydası olan yağlardan bir tanesidir. Mucizevi yağ olarak görülen sarı kantaron yağı antioksidan olmasından dolayı vücuda en faydalı yağlardan bir tanesidir. Saç ve vücut için kullanılan sarı kantaron yağı saç dökülmesine engellerken, saç diplerine bakım yapar ve saç diplerini nemlendirir. Böylece saç dökülmesini önler. Saça esneklik kazandırır ve saçların güçlenmesini sağlar.

Cilde uygulanan sarı kantaron yağı cildin daha sağlıklı görünmesini sağlarken kırışıklıkların da azalmasını sağlar ve yeni kırışıklıkların önlenmesinde etkili olmaktadır. Özellikle yaz aylarında güneş yanığı tedavisi için sarı kantaron yağından yararlanabilir.

Sarı Kantaron Yağı Faydaları

Sarı kantaron yağı vücut için birçok faydalı özelliğe sahiptir. Bilinen faydalarının yanında bilinmeyen de birçok faydası bulunan sarı kantaron yağı saç ve cilt için oldukça sık kullanılmaktadır. Bunun yanında sakinleştirici özelliği de bulunur. Aynı zamanda sarı kantaron yağının tüketilmesi mide ağrılarını azaltma etkisine sahiptir. Hemoroide iyi gelen sarı kantaron yağı bölgeye sürülmesi halinde zararlı bakterilerin temizlenmesinin sağlar ve iltihaplanmayı önler.

Hücre yenileyici etkisi bulunan sarı kantaron yağı cilt için oldukça faydalı yağlardan bir tanesidir. Böylece cilde esnek ve sağlıklı bir görünüm kazandırır. Antiseptik özelliğinden dolayı akne ve sivilce oluşumunu engeller, var olan akne ve sivilce sorunlarını ortadan kaldırır.

Kantaron Yağı Nasıl Elde Edilir?

Kantaron yağı kantaron bitkisi sapı ile birlikte temizlenir ve kurutulur. Kurutulan bitkiler ayrıştırılıp bir kavanoza konulur. Kavanoz doldurulur, ancak kavanozda ki bitkiler sıkıştırılamaz. Kavanoz üzerine konan kantaron bitkisi üzeri saf zeytinyağı ile doldurulur.

Kavanozun ağzı bir tülbent ile kapatılır ve kavanozun kapağı kapatılmaz. 5 gün boyunca güneşte bekletilen sarı kantaron ve zeytinyağı karışımı 5 gün sonunda kapağı kapatılarak yine 45 gün kadar güneşte bekletilir. Bu süreçte sarı kantaron yağının rengi değişecek ve kırmızı renk alacaktır. Ara ara kavanoz ters çevrilerek karışması sağlanır. Bu süreç sonunda sarı kantaron yağı kullanıma hazır hale gelir. Sarı kantaron yağının cam şişede saklanması önemlidir.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.