BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Sağlıklı besinlerin neden gaz yaptığı ortaya çıktı

Sağlıklı besinlerin neden gaz yaptığı ortaya çıktı 

08 Nisan 2021
Sağlıklı besinlerin neden gaz yaptığı ortaya çıktı

Posta  Gazetesinde  yer alan habere   göre Birleşik Krallık Tabipler Birliği'nin yayımladığı bir araştırmaya göre, baklagiller başta olmak üzere bitki bazlı birçok gıda insan vücudunda gaz yapıyor. Çoğu insan gaz yaptığı için lifli gıdalardan kaçında da vücut için bu gıdalar oldukça önemli. Peki sağlıklı gıdalar neden gaz yapar? Uzmanların bu konuda birkaç fikri var...

Başta baklagiller olmak üzere birçok sağlıklı gıda vücudumuzda gaz yapabiliyor. Independent Türkçe'de yer alan habere göre, ABD'deki Kaliforniya Üniversitesi'nden sindirim sağlığı uzmanı Prof. Dr. Robert Lustig, halk arasında sıklıkla dile getirilen bu durumun nedeninin, bağırsakları dolduran mikroplardan kaynaklandığını söylüyor. Bu mikroplar, sindirimde önemli bir rol üstleniyor. Bağırsaklar, baklagillerde ve birçok meyveyle sebzede bulunan lifleri emip parçalayamıyor. Bu nedenle lifler, bakterilerin yoğunlaştığı kolona kadar fazla bozulmadan ulaşıyor. Lustig, bu bakterilerin bir kısmının işte bu liflerle beslendiğini ve sürecin yan ürünlerinden birinin de gaz olduğunu aktarıyor.

LİFİ PARÇALAYAN BAKTERİLER ÖNEMLİ

Lifi parçalayan bakteriler, bağırsak iltihabını azaltan, sağlığa yararlı, kısa zincirli yağ asitlerini ürettiği için çok önemli.

Lustig, bu yağ asitlerinden biri olan bütiratın, bağırsağın koruyucu örtüsü epitel hücreleri sağlıklı tuttuğunu ifade ediyor. Gıdalardaki lif aynı zamanda bir prebiyotik olarak kabul ediliyor çünkü bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlıyor.

Sağlıklı besinlerin neden gaz yaptığı ortaya çıktı© Demirören Gazetecilik Sağlıklı besinlerin neden gaz yaptığı ortaya çıktı
Öte yandan uzmanlar, fasulye ve diğer lifli gıdaların sindirim sistemiyle ilgili problemleri olan kişilerde bazı semptomları şiddetlendirebileceğini vurguluyor.

Californiya Üniversitesi'nden gastroenterolog Emeran Mayer, "Karmaşık karbonhidratlardan yoksun bir beslenme alışkanlığıyla büyüdüğümüz için vücudumuzdaki belirli mikropların sayısı artıyor. Bu nedenle söz konusu yiyeceklere daha fazla gazla tepki vermemiz olası" diyor.

"VÜCUT GIDAYA ALIŞTIKÇA GAZ PROBLEMİ AZALIR"

Ancak Mayer, bitkisel besinlere dönüşün, bağırsaklardaki mikrop popülasyonunu gaz üretimini giderek azaltacak şekilde değiştireceğini söyleyerek "Örneğin birdenbire vegan olursanız başlangıçta çok fazla gaz ve şişkinlikle karşılaşmanız muhtemel. Ancak genellikle vücut bu gıdalara alıştıkça gaz problemi azalır" diyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.