BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Resmi enflasyon bile 12 aylık maaş zammını 5 ayda yok etti!

Resmi enflasyon bile 12 aylık maaş zammını 5 ayda yok etti! 

04 Haziran 2021
Resmi enflasyon bile 12 aylık maaş zammını 5 ayda yok etti!

Resmi enflasyon bile 12 aylık maaş zammını 5 ayda eritti. Temmuzda memur ve emeklilere enflasyon farkı dahil yüzde 7.5 zam göründü.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0.89, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 3.92 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 16.59, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 38.33 oldu

 
Haziran ayı da dikkate alındığında temmuzda memur ve emeklilere yüzde 3 zammın yanı sıra yüzde 4.45 civarında enflasyon farkı verilecek. Böylece temmuz zammı toplamda yüzde 7.5'e yaklaşacak. Ancak çarşıda, markette, mutfakta yaşanan gerçek enflasyon çok daha yüksek olduğu için yapılacak bu zam hayat pahalılığı karşısında ezilen milyonları rahatlatmaya yetmeyecek.

Hükümet, memur ve memur emeklilerine bu yılın ilk 6 ayı için yüzde 3 zam verdi. Ancak 5 aylık enflasyon yüzde 6.39'a çıktığı için memur ve emeklinin şimdiden yüzde 3.39 enflasyon farkı alacağı oluştu.

Haziranda enflasyon yüzde 1 oranında artarsa 6 aylık enflasyon yüzde 7.45'e çıkacak ve memurla emeklilerin enflasyon farkı alacağı yüzde 4.45'e yükselecek. Temmuzda memura sadece yüzde 3 oranında 6 aylık zam yapılacağı için farkla birlikte toplam zam yüzde 7.45'te kalacak.

Gerçek enflasyon karşısında zaten geliri olağanüstü eriyen memur ve emekli gelecek 6 ayı yine enflasyon karşısında kaybederek geçirecek. Örneğin, yılbaşında en düşük memur maaşı zamlarla 4 bin 98 liraya çıkmıştı. Mayıs sonunda reel maaşı 246 lira kayıpla 3 bin 852 liraya düştü. Temmuz zammıyla da en fazla 4 bin 3 lira olacak.

 
Memurlarla birlikte aynı zam sistemine dahil olan memur emeklisi de yılbaşında aldığı yüzde 3'lük zammı tümden kaybettiği gibi yüzde 3.39 oranında eksiye düştü. En düşük memur emeklisi 5 ayda 2 bin 920 iralık maaşından 175 lira kaybetti. Temmuzda enflasyon farkıyla birlikte yüzde 7.5 zamla maaşı yaklaşık 3 bin 137 lirayı görecek. Mutfağı yansıtmayan Türkiye İstatistik Kurumu enflasyonu beklentilerin çok altında çıktığı için enflasyon farkı da düşük oluyor.

milligazete

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.