BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Pandemide aman dikkat! Yüksek tansiyon felç yapıyor..

Türkiye’de her 3 erişkinden 1’inin hipertansiyon hastası ancak yüzde kırk beşinin bundan haberi bile yok. Daha da kötüsü birçok insan hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybediyor. 

15 Mayıs 2021
Pandemide aman dikkat! Yüksek tansiyon felç yapıyor..

Uzmanlar Türkiye’de her 3 erişkinden 1’inin hipertansiyon hastası olduğunu bunun yaklaşık yüzde kırk beşinin farkında olmadığını belirtirken ne yazık ki birçok insanın hipertansiyon ve hipertansiyona bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtiyor.

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle düzenlenen bir kutlama mesajı yayınlayan T ürk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol "Bir çok insan ne yüksek tansiyonun ciddiyetini ve varlığını kalp krizi veya felç geçirdikten sonra öğrendiğine dikkat çekti.

BEYİN KANAMASI VE FELCE YOK AÇIYOR
Hipertansiyon sinsi seyirli bir hastalıktır ve belirtileri son derece siliktir. Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması gibi genel belirtiler verebilir ancak kronik yükseklikte bu belirtiler de olmayabilir. Bu durum da tanı konmayan hastaların tedavisiz yaşamalarına yol açar. Ancak kronik kan basıncı yüksekliği, kalp damar hastalığı, böbrek yetersizliği, kalp yetersizliği, beyin kanamaları ve felç için ana risk faktörünü oluşturur.

TANSİYONUNUZU ÖLÇÜN YADA ÖLÇTÜRÜN
Eğer kan basıncı değeri 12/8’in altında ise en az 5 yılda bir, 12-13/8-8.5 arasında ise en az 3 yılda bir, “yüksek normal” olarak nitelendirilen 13-14/8.5-9 arasında ise en az yılda bir kan basıncı değerinin ölçülmesi önerilmektedir.
Hastalığın teşhisindeki en önemli adım tansiyon ölçümüdür. Biz de Türk Kardiyoloji Derneği olarak 2 yıl önce ‘Değerini Bil Kampanyası'nı başlattık. Halkımıza ‘Kan basıncını ölç veya ölçtür, değerini bil, hipertansiyonun varsa erken teşhis edilsin' diyoruz.

TUZSUZ YİYİN VE KİLO VERİN
Hipertansiyon tedavisi denildiğinde sadece ilaçlar akla gelmemelidir. Yaşam biçiminin düzeltilmesi; tuzsuz diyet, sigara – alkolün bırakılması, düzenli spor yapılması ve fazla kilolu kişilerin kilo vermesi her hipertansiyon hastasının mutlaka uyması gereken önlemlerdir. Sadece tuzsuz yemek ile veya kilolu adlandırılan bir hastanın 10 kilo vermesiyle bile, bir antihipertansif ilacın etkisi kadar kan basıncında düşüş sağlanabilir. Dolayısı ile bu önlemler yabana atılmamalıdır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.