BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Kuşburnunun Faydaları Neler? Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılmalı?

Kuşburnunun Faydaları Neler? Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılmalı? 

07 Ekim 2021
Kuşburnunun Faydaları Neler? Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılmalı?

Pazarının Gözdesi: Kuşburnu

 Konya’nın Seydişehir İlçesinde Perşembe günü kurulan halk pazarında satışa sunulan kuşburnu vatandaşların ilgisine mazhar oluyor.

Kış mevsiminde marmelat olarak kahvaltı sofraların olmazsa olmazı olan kuşburnunun çayı grip hastalığının en büyük düşmanı.

Halkımızın yoğun ilgi gösterdiği Kuşburnunun kilogramı 10 TL den satılıyor.

Seydişehir Yaylacık Mahallesinin  dağlarından toplanıp   getirilen  Kuşburnu ise daha   kaliteli  ve daha   büyük  olması ile  dikkat çekiyor.

Kuşburnunun Faydaları Neler? Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılmalı?
"Limondan 60 kat daha fazla C vitamini içeren, bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu nasıl kullanılmalı? Kuşburnunun faydaları neler? İşte sağlıktan güzelliğe, çayından marmelata kadar birçok yerde kullanılan kuşburnunun faydaları..."
Zengin C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu bitkisinin çiçekleri tıbbi ilaç olarak kullanılıyor. Yemişleri ise bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bitkisel çaylar başta olmak üzere marmelat ve reçel yapımında kullanılıyor.

KUŞBURNUNUN FAYDALARI 

Kansızlığa iyi gelir

Özellikle kadınlarda ve çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık çok yaygın görülen bir problem. çok yaygın bir sorun. Kuşburnu, besinlerle alınan demirin serbest hale geçerek vücutta kullanılmasına yardımcı olur. Bu sayede demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlığı önler. 

Gözleri koruyor

Kuşburnu püresinde bulunan önemli bir karotenoid olan likopen sadece kataraktın değil aynı zamanda diğer göz hastalıklarının da başlangıcı ve ilerlemesinde koruyucu etki gösteriyor.

Kuşburnu A vitamini açısından zengin oluşuyla cildin elastikiyetini korumasını sağlıyor ve yaşlanmasını geciktirici etki yaratıyor. Kolajen seviyesini de artırıyor. Yara izleri ve akneleri gideriyor. Kuşburnunun çekirdekleri, Gamalinoleik asit, cilde canlılık kazandırıyor ve güneş kaynaklı yanıklarda da fayda sağlıyor.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Yapısında bol miktarda bulunan C vitamini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu zengin vitamin ve minerallere sahip. Likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırıyor, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlıyor. 

Kuşburnunun Faydaları Neler Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılmalı

Kabızlığı önlüyor

Her mevsim yetişebilen kuşburnu, kabızlık şikayeti çekenler için doğal bir şifa kaynağı. Birçok hastalığa fayda sağlayan kuşburnunun içeriğindeki pektin, laktasif etkiye sahip. Yani bağırsakların fazla çalışmasından ötürü ortaya çıkacak ishal benzeri etki yaratıyor. Böylece düzenli tüketildiğinde kabızlığı gideriyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Bağırsak parazitlerini düşürüyor.

Kansere karşı koruyor

Sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştürerek zarar verebilen serbest radikallere karşı güçlü bir koruyucu olan kuşburnu, içeriğindeki güçlü antioksidanlarla kanser hücrelerinin büyüme ve gelişmesini de engelliyor.

Kötü kolesterolü düşürüyor

Kandaki kötü kolesterolün düşürülmesi ve iyi kolesterol seviyesinin yükseltilmesinde faydalı olan kuşburnu, bu sayede kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyor. Kuşburnunu çay olarak demleyip tüketebileceğiniz gibi, şekersiz marmeladını yaparak da faydalanabilirsiniz.

Kuşburnunu demlerken ve tüketirken çok önemli kurallar;

5-6 adet kuşburnunu hafif ezerek çatlatın. Ardından bir bardak (200 ml) kaynar suda 10 dakika demleyin.
Demlerken kapağını kapalı tutun.
Uzun kaynatırsanız içeriğindeki C vitamini o kadar azaldığından, demleme süresini de uzatmayın.
Yemeklerden 30 dakika sonra için. Kuşburnunun zengin vitamin ve minerallerinden tam anlamıyla faydalanabilmek için hazırladıktan sonra 5 dakika içinde tüketin.
Soğuma sırasında C vitamini miktarı hızla azaldığından, marmelat ve pekmezde C vitamini oranı kuşburnu çayına oranla düşüyor.
Kuşburnunu ister bütün, ister ufalanmış ister toz haliyle olsun saklarken mutlaka ışıktan muhafaza edin ve cam kavanozda saklayın.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.