banner161

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Konya'nın meşhur Atlantı peyniri dünya pazarına açılıyor!

Konya’nın Kadınhanı ilçesi Atlantı Mahallesi'nde üretilen ve coğrafi işaret çalışmaları süren Atlantı tulum peynirleri dünya pazarına açılıyor 

09 Eylul 2021
Konya'nın meşhur Atlantı peyniri dünya pazarına açılıyor!

Konya’nın Kadınhanı ilçesinde Elazığ, Erzincan, Halep ve Şam yöresinde konargöçer Türkmenler’in, 1755 yılında Atlantı’da iskân etmesi ile Atlantı halkının koyun ve keçi tulumuna bastığı peynirler, lezzetinden hiçbir şey yitirmeden günümüze kadar geliyor. Coğrafi işaretli ürün menşe çalışmaları devam eden peynirler dünya pazarına açılıyor.

Kadınhanı Belediye Başkanı Mehmet Badem, Ziraat Odası Başkanı Arafa Soydan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yavuz, Konya İl Tarım Müdürü Ali Ergin, İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Ceylan ve Atlantı Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Ali Gedikkaya'nın katılımlarıyla Coğrafi işaretli ürün menşe çalışmaları devam eden Atlantı, yöresel koyun tulum peyniri İPART kapsamındaki projeyle, peynir üretim kursu sertifika töreni gerçekleştirildi.

Atlantı Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Ali Gedikkaya, "Kırsalda Kadına umut projesinde sona gelmiş bulunmaktayız. Sertifika törenine katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim. Kırsalda kadına umut projesini İPARD'la, Atlantı da 1.700.000 liralık bir proje olarak çıkardık. İnşallah umut olacağımızı düşünüyoruz. Atlantı sarı tulum peynirini nesilden nesile aktararak, dünyanın her tarafından satışa sunacağımıza inanıyorum. Hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

Kadınhanı İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yavuz ise, "Faaliyetlerini sürdüren Kadınhanı halk eğitim merkezimiz ile ilçemizde bulunan 53 mahallemizde kursları açmaya ve faaliyetler yapmaya gayret gösteriyoruz. Pandemi dönemi öncesinde ilçemizde 2019’da 2020 itibari ile 261 kurs ile 3459 vatandaşa belge vermiş bulunmaktayız. İlçe nüfusumuzun yaklaşık 10'una tekabül eden bu oranı, pandemi sonrası dönemde de 'hayat boyu öğrenen mahalle' gibi projelerle daha yüksek oranlara taşımak istiyoruz. Her zaman, her yerde, herkesi, eğitim felsefesinden yola çıkarak açmış olduğumuz 72 farklı alanda ki kurslarımıza bekleriz. Kursumuzun belge takdim töreninde bulunmaktan kıvanç duyuyoruz. Öğrenmenin yaşı yoktur; mesleğe uygun bir kursumuz mutlaka vardı. Diyerek tüm vatandaşlarımızı kurumumuza davet ediyor, saygılarımı sunuyorum" diye konuştu.

Kadınhanı Belediye Başkanı Mehmet Badem, "Hepinizi saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum. Bugün güzel bir gün. İlçemizde ki tescilli ürünümüz tahinli pidemizden sonra yöremizin lezzetlerinden bir diğeri olan coğrafi işaret belgesi ile tescillenmiş sarı tulum peynirine de ilçemizi ziyadesiyle mutlu etmiştir. Bu organizasyonda başından sonuna kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kursa katılım sağlayan, yüreğini, cesaretini ortaya koyan, özellikle hanımlarımıza, kadınlarımıza teşekkür ediyor aynı zamanda tebrik ediyorum. Çok önemli bir adım atıldı. Hedeflerimiz ülke ekonomisine katkı sağlamak. Katkı sağlayabilecek bir düzeyde proje. Bunu kimsenin küçük görmesine ve beklentileri aşağıda tutmasına kesinlikle istemiyorum. Hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.


 
Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, "Kadınhanı Konya içinde önemli bir hayvancılık merkezi. Bu tarz projelere pozitif yaklaşıp, desteklemeye çalışıyoruz. Gıda zinciri içerisinde süt üretimi değerini artırabilmek için başka bir mamul maddeye çevirir ve o şekilde satış yaparsak eğer ekonomik olarak daha yönlendirilmiş bir ürün haline getirmiş oluruz. Sarı tulum peynirinin daha ileri aşamaya geçmesi ve seri üretime dönüşmesi için gerekli çalışmalar yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Program sonunda çeşitli yöresel ve Atlantı peynir tadımı yapıldı.

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147