banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

HZ MUSA ve FİRAVUN (6) 2021 RAMAZAN

HZ MUSA ve FİRAVUN (6) 2021 RAMAZAN 

18 Nisan 2021
HZ MUSA ve FİRAVUN (6)  2021 RAMAZAN

MİM(م) HARFİ (10) RAMAZAN 2021   


اللهم لولا انت ما اهتدينا
ولا تصدقنا ولا صلينا
فانزلن سكينة علينا
وثبت الاقدام ان لاقينا
ان الاولى قد بغوا علينا
وان ارادوا فتنة ابينا.

   Allah'ım! sen bize hidayet vermeseydin, biz hidayeti bulamazdık, sadaka da veremezdik, namaz da kalamazdık.
   Bizim üzerimize sekine ve itmi'nân indir,düşmanla  karşılaştığımızda ayaklarımızı sabit kıl.
   Allah'ım! düşmanlar bize haksızlık ve taşkınlık yapıyorlar ve bizi dinimizde  fitneye düşürmek istiyorlar ama biz fitne istemiyoruz.
   Abdullah b Revaha'ya  ait olan bu beyitleri, Rasulullah efendimiz bizzat kendisinin de kazı işinde çalıştığı Hendek'te söylüyor, Yüce Allah'ın nimetlerini ve minnetini dile getiriyor, Hendek'te
ashab-ı kiram ile beraber çalışıyor ve onlara moral veriyor.
   Biz burada bugünkü bu yazımızda Allahümme (اللهم) kelimesinin "Mim" harfi üzerinde duralım;
   İki dudak arasından çıkan bu harf, iki dudağın kapanıp açılmasıyla telaffuz edilebiliyor. Mim harfi Şefevî yani dudak harfidir ve dudakları bir araya getirip birleştirdiği gibi ayrı ayrı ve dağınık olanları birleştirip toplama özelliğine de sahiptir. 
   Bu hususta bir kaç örnek vermek mümkündür;   
   1-)Her dua ettiğimizde hepimizin duanın başında söylediği "ey Allahım" manasına gelen Allahümme (اللهم) kelimesinde iki mim harfi  vardır,ve duaya bununla başlamak o kadar önemli ki,böyle diyen aslında yüce Allah'a doksandokuz mübarek ismiyle dua etmiş ve yönelmiş sayılıyor.
   Yani ey Rahman olan Allah,ey Rahîm olan Allah,ey Aziz olan Allah  deyip yüce Allah'ın Doksandokuz mübarek ismini saymıyor da, Allahümme demek süretiyle Mim'in(م) altında hepsini toplamış oluyor ve bütün esmâ-ı hüsnâ ile dua etmiş oluyor.
   Peki bu mim Allah (الله ) mübarek kelimesinin sonuna nerden geldi? Âlimler şöyle diyor: Aslı Ey Allah (يا الله) idi,Ey yani( يا)kalktı yerine الله mübarek kelimesinin sonunu mim(م) geldi ve bir harfi iki defa okutan şedde ile iki mim olarak okundu.
   2-) Ümmet(الامة)derken burada da iki m( mim م)  vardır yani aynı inanca sahip insanlar dağınık olmamalı,toplanmalı ve toparlanmalıdırlar.
   Nasıl Ümmet deyince dudaklar birleşiyorsa o halde ümmetin fertleri de tek bir beden gibi olmalıdır.
   3-) Ümm(الام)Anne demektir Anne,Ümm kelimesinde de m (mim م) vardır.Anne çocukların annesi olarak onları toplar sevgisi ve şefkati ile onları âdetâ kucaklar ,toparlar ve himaye eder.
   4-) Tesbihin iki tarafını birleştiren ve tesbihin başında bulunan, dağılmasını önleyen o taneye "imame" denir, o tane koptu mu, tesbih taneleri her biri bir tarafa düşüp dağılır.
   5-) İmam(الامام) kelimesinde de m(mim م) var niye? İmam cemaat fertlerini dağınıklıktan kurtarır namazda önlerinde durur,namazın dışında onlara her manada rehberlik yapar.  
  " Her insan topluluğunu imamlarıyla, önderleriyle çağıracağımız o günde (kıyamet günü)"
İsra suresi  71 Âyet. Bu mübarek ayet-i kerimede herkes önderi rehberi ve imamı ile mahşere gideceğine göre, İmam= önder kelimesinin "mim"i kişinin yakasından veya elinden tutup ahirette de bırakmayacaktır.
   Önder olan imam iyiyse iyi, kötüyse kötü, yüce Allah kimseye zülmetmez, herkes âhiretteki yerini ve arkadaşını dünyadayken seçiyor anlaşılan.
   Bugün,darmadağın olan islam alemini ve müslümanları bir araya getirecek, şiraze vazifesi görecek, onları toparlayacak dağınıklıktan ayrılık ve ğayrılıktan, parça parça olmaktan kurtaracz, azgın vicdansız mütecavizkâr, şımarık düşmanlara yem olmaktan koruyacak bir imama ve bir halifeye ihtiyaç vardır.
   Bu ihtiyacın görüleceği ve karşılanacağı en güzel en münasip en layık yer, cennet vatan Türkiye'dir.
   Buna yoğunlaşmak, himmeti bu konuda harcamak, usulu yitirmeden, fincancı katırlarını ürkütmekmeden bu konunun işlenmesinde fayda vardır.
   Ey yüce Allah'ım senin hidayetin  ve yol göstermen, yardımın desteğin olmasa hiçbir şey olmaz.
   Ey kadir-i mutlak olan Yüce Allah'ım düşmanlar cok azgın ve fitne istiyorlar gövde gösterisi yapıyorlar şımarıyorlar, ama bizler fitne istemiyoruz onların istedikleri belayı ve zorluğu, çıkmazı onlara ver, bize de istediğimiz huzuru sükunu birliği beraberliği barış'ı silmi ve selameti nasip eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

21 Nisan 2021 Çarşamba

KRİTİK KRİTERLER (9)RAMAZAN 2021


اذا المرء لم يخلق سعيدا من الأزل
لقد خاب من ربى وخاب المؤمل
فموس الذى رباه جبريل كافر
وموسى إلى رباه فرعون مرسل

   (Yüce Allah'ın işine bak,ne kadar garib ve hikmetlerle dopdoludur),Eğer kişi ezelden mes'ud,Saadet ehli yaratılmamışsa, terbiye eden de(bir şey elde edemez), umulan da boşa çıka,bir şeyler umanlar da, umduklarına kavuşamaz
    Baksana Cebrâilin terbiye ettiği Musa (Samiri)  kâfir oldu ama, Firavun'un(sarayında büyütüp) terbiye ettiği Musa yani Hz Musa(Peygamber)oldu.
   Ezelden ebede her şey Yüce Allah'ın malumudur, her şeyi bilen organize eden takdir eden yüce Allah'tır.
   Bütün kullar onun kullarıdır, istediğini yapar dilediğini hükmeder, hiç kimse yüce Allah'a niye böyle hükmettin, niye böyle yaptın diyemez.
   Bu konuda Yüce Allah Kur'an'ı Kerim'de bir ayet-i kerim'ede şöyle buyurmaktadır:
"Allah, yaptığından sorumlu tutulamaz; onlar ise sorguya çekilecek lerdir."
Enbiyâ suresi 23.Âyet
   İsmi Musa olan samiri, aslen yahudi olup babası belli olmayan biri olarak bilinir.Annesi onu bir mağaraya bırakır Yüce Allah'ın emri ile Cebrail Aleyhisselam onun bakımını üstlenir,
   Samiri altınları eritip buzağı yapan kişidir ve sonunda beni İsrail'den bazılarının buzağı'ya tapmalarına sebeb olur.
   İkinci Musa ise, yüce Allah'ın emri,ilhamı ve yönlendirmesi ile annesi tarafından  bir sandığa konularak denize atılan ve Firavun'un sarayına gelen ve sonra azimet sahibi peygamberlerden biri olacak olan Hz.Musa'dır.
   Yüce Allah'ın ilminde samiri, gayrimüslim olduğu için Cebrail aleyhisselamın o'nu yetiştirmesi,o'na bir fayda sağlamadığı gibi,  yüce Allah'ın ilminde büyük bir peygamber olacağı kesin olan Hz. Musa'yı firavunun  terbiye etmesi ona zarar vermemiştir.
   Bütün çabaları rağmen Hz Nuh'un ve Hz  lut'un hanımları onlara iman etmezken, Firavun'un bunca zulmüne rağmen hanımı mümin ve Müslüman kalmıştır.
   Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi saadetinle lütfun ve kereminle mes'ut ve bahtiyar eyle,
şekavetten ve senden uzak düşmekten mahfuz ve masûn eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
 
17 Nisan 2021 Cumartesi

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147