BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Genç Girişimci Avantajları Gençlerin Ticari Hayata Atılmasında Önemli Rol Oynuyor

Genç Girişimci Avantajları Gençlerin Ticari Hayata Atılmasında Önemli Rol Oynuyor 

19 Mayıs 2021
Genç Girişimci Avantajları Gençlerin Ticari Hayata Atılmasında Önemli Rol Oynuyor

Genç nüfus açısından oldukça büyük bir potansiyele sahip olan ülkemizde pek çok genç ticari yaşamda aktif bir rol almak istemesine rağmen ekonomik engellere takılmaktadır. Bu durumun önüne geçilebilmesi için devlet tarafından bazı imkanlar sağlanmaktadır. Girişimcilerin ticari yaşamda daha etkin olmasını sağlamaya yönelik olarak sunulan girişimci teşviklerine ilaveten sunulan istihdam teşvikleri sayesinde gençlerde istihdamın artırılması konusunda önemli mesafeler kaydedilmektedir. 

 

Bu teşviklerden biri olarak sunulan 18-29 yaş arası gençlere yönelik genç girişimci destekleri sayesinde çok daha fazla sayıda genç ticari hayatta aktif bir oyuncu haline gelmektedir. Bu teşvik kapsamında 18-29 yaş aralığında yer alan ve ilk kez iş yeri açacak olan gençlerin BAĞ-KUR primleri bir yıl süre ile devlet tarafından karşılanır. Bunun için karşılanması gereken koşullar arasında;


 

  • Genç girişimcilerin kazanç istisnası kapsamında bulunması,
  • 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk kez BAĞ-KUR kapsamında sigortalı olması,
  • Ticari faaliyet ya da serbest meslek faaliyeti dolayısıyla adına ilk kez bir vergi mükellefiyeti açılıyor olması,
  • Şahıs şirketi ya da adi ortaklık kurulmuş olması sayılabilir.

 

Genç girişimci şirketi kurmak için destekten yararlanacak olan kişilerin, aynı zamanda kendi işinde çalışıyor veya işin sevk ve idaresini kendisinin üstleniyor olması gerekir. Eğer ticari faaliyet şahıs şirketi ya da adi ortaklık bünyesinde hayata geçiriliyorsa ortaklarda yalnızca en genç yaşta olan ortak sigorta teşvik priminden yararlanabilir. Bununla birlikte prim şartlarından yararlanılabilmesi için tüm ortaklar teşvikten yararlanma şartlarını ayrı ayrı taşımalıdırlar. Ortaklardan herhangi birinin teşvikten yararlanma şartlarına haiz olmadığı durumda diğer ortakların sigorta teşvik priminden yararlanması da söz konusu olmaz. 

18-29 yaş arasında yer alan, ilk kez gelir vergisi mükellefi olan ve tüm koşulları yerine getiren kişiler 3 yıllık vergi istisnası avantajından yararlanabilirler. Vergi istisnası her vergilendirme dönemi için 75.000 TL olarak uygulanmakta olup bu istisnalardan yararlanılabilmesi için kişinin işe başlama tarihinden itibaren 10 gün içerisinde bağlı bulunduğu Vergi Dairesi’ne işe başlama bildiriminde bulunması gerekmektedir. Eğer işe başlama bildirimi gerekli süre içerisinde yapılmazsa istisnadan faydalanılması söz konusu olamaz. 

Herhangi bir işletme ya da mesleki faaliyet devralınarak bu istisnadan yararlanılması isteniliyorsa devralınacak olan işletmenin ya da mesleki faaliyetin sahibi ile istisnadan yararlanacak olan kişi arasında eş ya da üçüncü derece dahil olmak kaydıyla yakınlık bulunmaması gerekir. Yalnızca devrin ölüme bağlı olarak gerçekleştiği durumlarda bu istisnadan yararlanılabilir. 

Oyun Sektöründeki Büyüme Göz Kamaştırıyor

Oyun yılları hiç şüphesiz son yılların en popüler ve en hızlı büyüyen iş alanlarından biridir. Hal böyle olunca bu pastadan pay almak isteyenlerin sayısındaki artış da oldukça normal kabul edilmektedir. Oyun şirketi açmak ve bu sektörde faaliyet göstermek isteyen girişimcilerin önceliği de ilk olarak kurmak istedikleri şirket türüne karar vermektir. 

Genelde oyun şirketi açmak isteyen kişiler şahıs şirketi kurmayı tercih etmekle birlikte tüm sektörlerde geçerli olan kuralın burada da devrede olduğunu hatırlatmakta fayda var. Şahıs şirketi kurmak daha kolay olması ve çok daha az maliyet gerektirmesi nedeniyle işe başlama aşamasında oldukça caziptir. Ancak vergi başta olmak üzere birtakım noktalarda limited şirket kurmak şahıs şirketine göre çok daha avantajlıdır denilebilir. Bu nedenle kurulacak olan şirket türü belirlenirken bakış açısı yalnızca sürecin kolaylığı ve kuruluş masraflarının daha az olması ile sınırlı tutulmalıdır. Faaliyet gösterilen sektör, iş hacmi ve büyüme beklentisi gibi birçok etken değerlendirildikten sonra yalnızca kısa vadede değil orta ve uzun vadede de avantajlı olacak şirket kurulumu tercih edilmelidir.

Ülkemiz kanunlarına göre şahıs şirketlerinden elde edilen ticari gelir, kişisel gelir vergisine tabi tutulmaktadır. Limited ve anonim şirketlerde ise bu geçerli değildir. Aynı zamanda limited ve anonim şirketlerde stopaj ve KDV oranları demirbaşlara ve giderlere göre düşülebilmektedir. Vergilendirmeler sabit bir oran üzerinden uygulanmakta olduğundan şahıs şirketlerindeki gelir artıkça kademeli olarak ödenmesi gereken vergi miktarının da artması gibi durumlarla karşılaşılması söz konusu değildir.

Oyun şirketi kurmak isteyen girişimciler tüm şirket türlerinin kuruluşunda olduğu gibi limited şirket kuruluşu esnasında da bazı ücretler ödemek ve maliyetleri karşılamak zorundadırlar. Bu ücretler belirlenirken limited şirkette kaç ortak ve kaç müdür bulunduğu, aylık kira bedeli, faaliyet gösterilen sektör ve hangi şehirde faaliyet gösterildiği gibi bazı faktörler etkili olur. Kuruluş işlemlerinin mümkün olan en kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi için yerine getirilmesi zorunlu olan bazı resmi prosedürler ve ibraz edilmesi gereken belgeler vardır. Bu nedenle şirket kurmak isteyen birçok girişimci, ibraz edilecek olan belgelerin hazırlanması, temin edilmesi ve resmi prosedürlerin gerçekleştirilmesi noktasında mali müşavir desteği ile hareket etmeyi tercih ederler. İzmir mali müşavir hizmetleri kapsamında verilen hizmetler İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın belirlemiş olduğu tarifeler baz alınarak fiyatlandırılır. Bu şekilde sektörde standardizasyon sağlanmış olur. 


 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.