BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Esnaf Tam kapanmadan Endişeli Tamamen kapanırız!

Vaka sayılarının hâlâ yüksek seyretmesi, vefat sayılarının düşürülememesiyle birlikte salgının giderek kontrolden çıkma eğilimi ve yaklaşan turizm sezonunun da etkisiyle “tam kapanma” kararı alındı. 

28 Nisan 2021
Esnaf Tam kapanmadan Endişeli Tamamen kapanırız!

Maddi destekle desteklenmeyen bu karar, “kapanmanın eşiğindeki” birçok esnaf için zorlu bir süreci işaret ediyor. Ne ertelenmiş olan ne de güncel olan borçlarını ödeyemeyen esnaf, “maddi destek” olmadan uygulanacak olan kapanmanın kendileri için “tamamen kapanma” olacağından korkuyor.

KREDİLERİ ÖDEYEMİYORUZ, KİRA YARDIMI ŞART
Kararı bir televizyon kanalına değerlendiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, “tam kapanma” kararı beklemediklerini ve bu karara hazırlıklı olmadıklarını söyledi. Esnafın zorda olduğunu ve hâlihazırda kredilerini ödeyemediğini belirten Palandöken, yardımların kredi değil hibe şeklinde olması gerektiğini ve işletmelere kira yardımı yapılmasının da şart olduğunu belirtti.

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer ise aynı kanaldaki açıklamasında, kafe, restoran, lokanta, pastane vb. işletmelerin sadece paket servis yapabileceği kararına yönelik, “Paket servis işimizin çok küçük bir boyutu, işimizin yüzde 3’ünü oluşturuyor. Restoranların paket servis ile kirasını karşılama şansı yok. Yapılandırılmış vergi borçları ve krediler 6 ay ertelenmeli” açıklamasında bulundu.


 
ESKİ BORÇLARI BİLE ÖDEYECEK HALİ YOK
Salgın, toplumun tüm kesimlerini olumsuz etkilerken, en büyük darbeyi esnafa vurdu. Kısıtlamaların sıkılaştırılması veya gevşetilmesi takviminin net olmaması ve açık olduklarında bile yeterli ciroyu yapamamaları, esnafın birikmiş olan yükünü daha da ağırlaştırdı.

Esnaf, sanatkâr ve gerçek kişi tacirlere aylık 1.000 lira gelir desteği, büyükşehirlerdeki esnafa aylık 750 lira, diğer illerdekilere ise aylık 500 lira kira desteği olumlu karşılansa da yeterli bulunmadı. Geçmiş döneme ait yapılandırılmış borçlarını dahi ödeyemeyen ve bunların üstüne yeni kira, vergi, prim borçlarını da ekleyen esnaf, yeni krediler yani borçlar yerine karşılıksız destekler, yani hibe bekliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.