BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Elma Sirkesinin Faydaları

Elma Sirkesinin Faydaları (Sirkeli Su) Hakkında 15 Kesin Bilgi 

06 Ekim 2021
Elma Sirkesinin Faydaları

Elma sirkesi, faydaları zaten bilinen elmadan yapılıyor ve yüzyıllardan beri birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. M.Ö 5000 yıllarından itibaren kullanıldığı tahmin edilen ve Fransızca’da “ekşi şarap” olarak adlandırılan elma sirkesinin faydaları gıdadan cilt bakımına ve hastalıkların tedavisine kadar birçok alanda biliniyor. Sirkeye ekşi ve keskin tadı veren asetik asit adındaki organik bir asit. Üzüm sirkesi ise elma sirkesinden sonra en çok tercih edilen sirke türü. Sirkeli su içmek ve elma sirkesi içmek ise akla “Sirke içmenin faydaları ve sirkeli su içmenin faydaları nedir?” sorusunu getiriyor.

Neredeyse her markette bulabileceğimiz elma sirkesinin doğal olması ise oldukça önemli. Fermente olması gereken elma sirkesi piyasada genelde rafinasyon ürünleri olarak satılıyor. Evde elma sirkesi yapımı fabrikasyon üretime göre daha yavaş olsa da doğal elma sirkesi üretimi için önceliğiniz olabilir. Elma sirkesinin faydaları dendiğinde akla, kullanılan elma sirkesi geliyor. Bu noktada organik elma sirkesi kullanmak oldukça önemli. Organik elma ile yapılan elma sirkesi, sirke içmenin faydaları noktasında maksimum fayda sağlıyor.

Bunun için elma sirkesinin tüm faydalarını görebilmek adına mutlaka doğal elma sirkesi kullanmaya özen gösterin. Doğal olduğunda mucizevi faydaları bulunan sirkenin birbirinden ilginç ve etkili faydalarını listeledik.

1. Bakterileri öldürür
elma-sirkesi faydaları
Yüzyıllardan beri bir dezenfekte aracı olarak kullanılan sirke bit, siğil, mantar, kulak enfeksiyonları gibi birçok problemin tedavisinde kullanıldı. Doğrudan etkisi araştırmalar ile kanıtlanmamış olsa da modern tıbbın temsilcilerinden Hipokrat 2 bin yıl önce yara temizliği için sirke kullanıyordu.


2. Sivilcelerin oluşumunu engeller, doğal bir yüz toniğidir
elma sirkesinin faydaları tonik sivilce
Elma sirkesinin faydaları dendiğinde akla ilk gelenlerden biri cilt bakımıdır. Son zamanlarda cilt bakımında oldukça sık kullanılan sirkenin en bilinen etkilerinden biri de suyla seyreltilmiş halde cilde uygulandığında sivilceleri geçirmesi. Bu da bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkisi olmamakla birlikte birçok insanın başvurduğu bir yöntem. Ayrıca genel olarak cilt temizliğinde de bir tonik görevi görür.

3. Kan şekerini düşürür ve diyabetle savaşır
elma sirkesinin faydaları kan şekeri diyabet
Özellikle Tip 2 diyabet hastalarında yani şeker hastalığı ile savaşanlarda sirkenin kan şekeri seviyesi için dengeleyici etkiye sahip olduğu düşünülüyor. Ama ilaç kullanan diyabet hastalarının elma sirkesi kullanmadan mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor. Şeker hastalığı elma sirkesinin en başarılı ve olumu sonuçlar doğurduğu rahatsızlıklardan biri. Sıkı bir diyet uygulayan şeker hastalarının doktor gözetiminde beslenme düzenlerine elma sirkesi eklemeleri oldukça faydalı olabilir.


4. Tokluk hissi verir ve kilo kaybına yardımcı olur
elma sirkesinin faydaları kilo verme
Tokluk hissi sağlayan sirke günde 300 kalori civarı daha az kalori tüketmenizi sağlıyor. Ayrıca göbek yağlarının azalmasını ve bel çevresinin incelmesini de sağladığı düşünülüyor. Tek başına bir mucize yaratmasa da kilo vermek için hali hazırda bir diyet programı uygulayanlara yardımcı olabilir.

5. Kolestrolü düşürür ve kalp rahatsızlıkları riskini azaltır
elma sirkesinin faydaları kolestrol
Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kalp ve damar hastalıklarını önlediği ya da artışını durduğu düşünülmekte. Yapılan deneylerin tamamı hayvanlar üzerinde yapılmış olsa da kalp ve damar hastalıkları üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülen sirkenin Harvard’ta yapılan bir araştırmada salatasının sosuna her zaman sirke ekleyen kadınların kalp hastalığı riskinin düşük olduğu görülmüştür.


6. Kansere karşı olumlu etkilere sahiptir
elma sirkesinin faydaları kanser
Yine kanıtlanmış olmamakla birlikte yapılan araştırmalar ve gözlemlerle elma sirkesinin kanser hücreleri üzerinde iyileştirici etkisi olduğu düşünülmekte. Hızla büyüyen ve yayılan kanser hücrelerini küçültebildiği ve yayılmasını durdurabildiği düşünülen organik elma sirkesi bu konuda daha fazla araştırma yapılmasına muhtaçtır.

İzleyerek Devam Etmek İster Misin?


7. Migrene iyi gelir
Yoğun baş ağrısına neden olan migren atakları bazen saatler sürebiliyor. Elma sirkesi de birçok kişi tarafından migren tedavisinde kullanılıyor. Hazırlayacağınız elma sirkesi karışımını düzenli kullanmak migren tedavisinde oldukça etkili. Önemli nokta ise böyle bir yöntemi uygulamadan önce vücudunuzda oluşabilecek diğer etkiler için mutlaka doktorunuza danışmanız. Migrene ne iyi gelir listemizde elma sirkesi dışında migrene iyi gelen doğal yöntem ve gıdalara göz atabilirsiniz.


8. Vücudunuzu toksinlerden arındırır
Vücudunuzun pH seviyesini dengelemeye yardımcı olan elma sirkesi adeta bir tonik görevi görür. Bağırsak hareketliliğini sağlar ve doğrudan karaciğere etki ettiğinden yağın metabolize edilmesine yardım eder.

9. Saçlarınızın daha parlak olmasını sağlar
Elma sirkesi, saçlarınızı ve saç diplerini temizlemeye yardımcı olur ve aynı zamanda saçlarınızın daha parlak olmasını sağlar. Saç diplerinizdeki ölü hücrelerin de temizlenmesine yardımcı olur, saçın pH dengesini kazandırır. Ayrıca saçların daha hızlı uzamasını, daha yumuşak olmasını ve saç kepeğinin azalmasını sağladığı da düşünülmektedir

10. Dişleri beyazlatır
Elma sirkesi, dişlerinize sürüp duruladığınızda ve bunu düzenli olarak yaptığınızda dişlerinizdeki çay, kahve ve sigara lekelerini azaltır. Dişlerinizin daha beyaz görünmesini sağlar. Dişleri beyazlatması elma sirkesinin faydaları arasında en bilinenlerden biridir.

11. Reflüye iyi gelir
Elma sirkesi mide asit dengesini sağlayacağı, pH seviyesini dengeleyeceği için reflü problemi olanlara iyi gelir.

12. Vücudun pH dengesini sağlar

Vücut kimyamızın sağlıklı olabilmesi ve vücut fonksiyonlarımızın sağlıklı bir şekilde işlemesi için gerekli olan pH derecesinin(7.4) dengesinin korunması gerekir. Elma sirkesi de buna yardımcı olur. Ayrıca saç ve saç derisinin normal pH değeri 5.5 civarındadır. Normal şampuanlar saçın pH derecesini düşürerek saçı daha kuru ve kırılgan hale getirirken elma sirkesi saçın ortalama pH derecesine kavuşmasına yardım eder. Elma sirkesini saçınıza uygulamak için 1 yemek kaşığı elma sirkesi ile 2 su bardağı suyu eski bir şampuan şişesinde karıştırabilir, her şampuanlamadan sonra saçınıza uygulayabilirsiniz. Saçlarınızı mutlaka durulamalısınız. Saçları elma sirkesiyle yıkamak en az elma sirkesi içmek kadar etkili olacaktır.

13. Güneş yanıklarına ve cilt tahrişlerine iyi gelir
Elma sirkesinin faydaları arasında yer alanlardan bir diğeri ise güneşten yanmış cildi rahatlatma ve yatıştırma özelliği olmasıdır. Adeta cilt dostu olan elma sirkesi içerdiği asitler sayesinde cildin korunmasına yardım eder. Yara izlerinin tedavi edilmesinde etkin rol oynar, akneye neden olan bakterilerinin çoğalması engeller. Cilt üzerinde adeta mucizevi etkilere sahiptir.

Elma sirkesinin bir diğer özelliği ter kokusuyla savaşmasıdır. Ter kokusu problemi yaşayanlar birkaç çay kaşığı elma sirkesini koltuk altlarına sürebilirler. Eğer ayak kokusundan şikayetçiyseniz 2 litre suya elma sirkesi 500 ml kadar ekleyip ayaklarınızı bu karışımda bekletebilirsiniz. Eğer daha az miktarda kullanmak isterseniz 1 birim sirkeye 4 birim su olacak şekilde bir karışım hazırlayabilirsiniz.

Eğer kıl dönmelerinden şikayetçiyseniz problemli bölgeye pamuk yardımıyla yaklaşık 1 yemek kaşığı elma sirkesi uygulayabilirsiniz.

14. Meyve ve sebzeleri mikroorganizmalardan arındırır
Özellikle yeşillikler üzerinde bulunan tozlar ve kirler vücutta ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Meyve ve sebzeleri sirkeyle yıkamaksa iyice temizlenmelerini sağlıyor. Bunun için önerilen miktar ise 3 bardak suya 1 bardak sirke koyularak hazırlanması.

15. Gıdaların çabuk bozulmasını engeller
Elma sirkesinin faydaları saymakla bitmez ama bunların arasında en önemlilerinden birisi de gıdaların çabuk bozulmasını önlemesi.

16. Asitler açısından zengin olan elma sirkesi güçlü biyolojik etkilere sahiptir

Elma sirkesi asetik asit, laktik asit, süksinik asit ve sitrik asit içerir. 1 yemek kaşığı elma sirkesi yaklaşık 3 kalori içerir. Hem kalori açısından çok düşük olan hem de faydalı asitler içeren elma sirkesi zararlı bakterilerin birçoğunu öldürerek biyolojik olarak vücudumuzu korumaya alır. Bu nedenle sirke içmenin faydaları arasına elma sirkesinin güçlü biyolojik etkilerini de ekleyebiliriz.

17. Polikistik over sendromu üzerinde olumlu etkilere sahiptir

Kadınlarda görülen bir hormonal bozukluk olan ve uzun süre adet görememe gibi belirtilerle kendini gösteren polikistik over sendromu birçok kadının karşılatığı bir sorun. Bu gibi durumlarda düzenli tüketilen elma sirkesi polikistik over sendromunu önlemeye ya da belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. 3 hafta süren bir araştırma sonucu, elma sirkesini 1 yemek kaşığına 100 ml su oranında karıştırarak her gün akşam yemeğinden sonra içen kadınların hormon seviyelerinin iyileştiği ve adet dönemlerinin daha düzenli hale geldiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle doktorunuza danışarak günlük yemek düzeninize belli bir miktarda elma sirkesi ya da üzüm sirkesi ekleyebilir ve etkilerini gözlemleyebilirsiniz.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.