ABD Başkanı Joe Biden dün yaptığı açıklamada mart ayında istihbarattan Covid-19'un kökenini araştırmalarını istediğini ve bu raporu ay başında eline aldığını söyledi. Biden "İstihbarat Topluluğundan, bizi kesin bir sonuca daha da yakınlaştıracak bilgileri toplama ve analiz etme çabalarını iki katına çıkarmalarını istedim. Ve bunu bana 90 gün içinde rapor etmelerini söyledim" dedi.
“İKİ SENARYO VAR”

 
Biden’ın bu konuşmasından sonra DNI Direktör Yardımcısı Amanda Schoch da bir açıklamada bulundu. Schoch “ABD İstihbarat Topluluğu, Covid-19'un ilk nerede, ne zaman ya da nasıl bulaştığını henüz tam olarak bilmiyor ancak iki muhtemel senaryo üzerinde birleşiyor: Ya bu virüs bir insanın enfekte bir hayvanla temas etmesi sonucu doğal olarak bulaştı ya da bu bir laboratuvar kazasıydı" ifadesine yer verdi.
“BÜTÜN DELİLLERİ İNCELİYORUZ”
Bu iki senaryodan birinin daha ağır basmadığına işaret eden Schoch, ellerinde yeterli delilin olmadığını kaydetti. Schoch "Virüsün kökenini bulmak için bütün mevcut delilleri incelemeyi, farkı perspektifleri düşünmeyi, yeni bilgileri toplama ve analiz etmeyi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.
ABD BASINI: VİRÜS LABORAVUTARDA ÜRETİLDİ
Öte yandan Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD istihbaratının bir raporuna dayandırdığı özel haberinde, Covid-19’un ilk kaynağının Vuhan'daki laboratuvar olabileceğine söyledi. Haberde, ABD istihbaratının ilgili raporuna göre salgının şehirde yayılmadan kısa süre önce Vuhan Laboratuvarı'nda çalışan 3 araştırmacının virüs ve mevsimsel grip belirtilerine benzer şikâyetlerle hastalanıp hastaneye başvurduğu iddia edildi. Bu haberin ardından “Virüsü Çinliler üretti” tartışmaları yeniden gündeme geldi.
TRUMP DA PEKİN’İ HEDEF GÖSTERMİŞTİ
Ayrıca önceki Donald Trump yönetimi, pek çok defa virüsün yayılmasından dolayı Pekin'i suçlamıştı. Trump, ABD istihbaratının geçen yılın sonunda yayınlanan raporunda virüsün Vuhan'daki laboratuvardan çıkmış olabileceğine ilişkin bulgulardan bahsetmişti.
ÇİN’DEN SERT YALANLAMA
Çin yönetimi ise söz konusu iddiaları kesin bir dille yalanlamıştı. Dünya Sağlık Örgütü'nden konuyu araştıran bir heyet de virüsün söz konusu laboratuvardan yayıldığı iddialarının gerçekçi olmadığı sonucuna ulaştıklarını açıklamıştı.

TÜRKİYE