banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Bölgemizden Konya'ya akan su kaynakları nereye harcanıyor?

Konya Ovası'nda da durum pek de farklı değil. Beyşehir Gölünden Suğla Gölünden taşınarak tarımsal arazilere getirilen sular bir fidesi 60 damacana su tükettiği bilinen mısır bitkisine harcanıyor. 

29 Temmuz 2021
Bölgemizden Konya'ya akan  su kaynakları nereye harcanıyor?

Yeni dünyada savaşların çıkacağının öngörüldüğü su kaynakları gün geçtikçe daha da azalıyor. Küresel ısınmayla açıklanan son durumda buzullar erirken yeraltı suları da tükenmek üzere.

Ortadaki tezata kimse çözüm getiremezken diğer yanda orman yangınları da doğal yaşamı baltalamayı sürdürüyor.

Geçtiğimiz günlerde Konya Büyükşehir Belediyesi, yayınladığı açıklamada tatlı suyun çeşmelerden bir süreliğine verilmeyeceğini açıklamıştı.

Göksu Nehri'nden Konya şehir merkezine su getiren Konya Büyükşehir Belediyesi, vatandaşı tatlı suyla buluşturmuş ve bu durum da vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.

Ancak ülke genelinde azalan yağışlar nedeniyle Göksu Nehri'nde oluşmayan yeterli debi, Konya'ya verilen tatlı suyun kesilmesinin önünü açtı.

Şehirde artık yeraltı kaynak suları kullanılıyor

Kullanılan yeraltı kaynakları ise şehrin su kaynakları yine tehdit ediyor. Büyük uğraşlar verilerek yapılan projeler yağışlarla desteklenmeyince ortaya kapkara bir tablo çıkmış oldu.

Şehirde halen yeraltı kaynak suları kullanılıyor. Bazı uzmanlar 300 metreye kadar su çıkarılmak zorunda kaldığının altını çiziyor.

Su sullanım miktarlarında yüzde 5'lere gelen şehir merkezindeki vatandaşların kullandığı suyun büyük miktarı ise tarım arazilerinde ve sanayide kullanılıyor.

Tarımsal üretim ve ana geçim kaynağı olarak adlandırılan sanayi üretimi için su kaynaklarını hızlı bir şekilde tüketen Konya'da tam kuraklık tehlikesi de kapıda bekliyor.

Artık çöl olarak kabul edilen Karapınar'da çiftçilerin vahşi sulamaya devam etmesi de obruk tehlikesinin katlanarak büyümesini tetikliyor.

Konya'nın başka ilçelerinde görülen obruklar da yeraltı sularının bilinçsiz kullanılmasıyla açıklanabiliyor.

Konya'nın en sulak ilçelerinden biri olan Ereğli'de dahi su kaynakları oldukça kısıtlı hale geldi. İlçede mevcut İvriz Barajı da kurumanın eşiğinde duruyor.

Öte yandan turizm merkezi olarak görülen İvriz Deresi de bu yıl yeterince iyi durumda değil.

Kaynak sularının tükendiği ilçede mısır ekiminin yaygın hale gelmesi ise su kullanım miktarını artıran başlıca sebep.

Sarı kiraz ve vişneyle anılan Ereğli'de çiftçiler alım fiyatları nedeniyle ağaçlarını keserek tarlalarına mısır, ayçiçeği ve yonca gibi çok su tüketen bitkileri ekmeye devam ediyor.

Konya Ovası'nda da durum pek de farklı değil. Beyşehir Gölünden  Suğla  Gölünden  taşınarak tarımsal arazilere getirilen sular bir fidesi 60 damacana su tükettiği bilinen mısır bitkisine harcanıyor.

Diğer ürünler ise tarımsal destekler ve diğer sebepler nedeniyle çiftçiler tarafından tercih edilmiyor.

Konya'nın suyunu büyük oranda tüketen tarım arazileri Google haritalarında güncel haliyle görüntülendi.

2 bin metre yükseklikten çekilen görüntülerde tarım arazilerinin fazla olması da Konya'nın su kaynaklarının nereye kadar yeteceği sorusunu daha da güçlendiriyor.

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147