banner153

banner150

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

BEYŞEHİR’DE GELENEKSEL 7.AKÇABELEN (ÇETMİ) ŞEKER FASULYE FESTİVALİ

BEYŞEHİR’DE GELENEKSEL 7.AKÇABELEN (ÇETMİ) ŞEKER FASULYE FESTİVALİ 

10 Eylul 2021
BEYŞEHİR’DE  GELENEKSEL 7.AKÇABELEN (ÇETMİ) ŞEKER FASULYE FESTİVALİ

Beyşehir ilçesinde, bu yıl 7’incisi gerçekleştirilen Geleneksel Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi Festivali düzenlendi.
Beyşehir’e bağlı Akçabelen Mahallesi’nde, Akçabelen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Akçabelen Mahallesi Muhtarlığı işbirliği halinde gerçekleştirilen festival vatandaşlardan da yoğun katılım gördü.
Festival kapsamında, düzenlenen en güzel fasulye pişirme yarışmasında jüri tarafından yapılan değerlendirmenin ardından en güzel şeker fasulyeyi pişirdiği belirlenen dereceye giren isimlere protokol tarafından hediye ve ödülleri verildi.
Festivale katılan tüm misafirlere ve protokole yörenin coğrafi işaretli ürünü olan ve kazanlarda pişirilen şeker fasulye yemeği de ikram edildi.
Akçabelen Mahallesi Muhtarı İsmail Duman, düzenledikleri festivale katılan protokole ve herkese teşekkür etti.
Festivalde kürsüye gelen Konya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifler Birliği (HAYKOOP) Başkanı Ali Gedikkaya, yürüttükleri çalışmalar sonucu Çetmi Şeker Fasulyesini bundan sonra Migros gibi tanınmış marketlerin raflarında görmeye başlayacaklarını ifade ederken, “Birliğimiz yöresel ürünlerin markalaşmasıyla ilgili bir çalışma da yapıyor. Tüm bölgemizde, ilçelerimizdeki kooperatiflerde ufak mini marketler oluşturacağız.”ifadelerine yer verdi.
Akçabelen Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Metin Ünüvar da, yöredeki şeker fasulyenin asırlardır atalarından kalma tohumlardan üretildiğini söyledi.Ünüvar, 2019 yılında coğrafi işaret tescil belgesi aldıkları ürünün geçtiğimiz yıl Almanya ve Norveç gibi ülkelere ihraç edilmeye başlandığını belirterek, üreticilerle birlikte kurdukları kooperatif ve kendilerine verilen devlet destekleri sayesinde yöresel ürünü bir dünya markası haline getirdiklerini belirtti.
Beyşehir Kaymakamı Yusuf Özdemir ise, yörede yetiştirilen üründe elde edilen kalitede toprak ve hava yapısının önemli olduğunu vurgularken, ”Hepimizin de bildiği gibi kuru fasulyenin Türkiye’nin hemen hemen her yerinde üretimi yapılmaktadır. Ancak Akçabelen Çetmi şeker fasulyesinin özelliği buranın havasından ve toprağından aldığı lezzetle, özel bir nitelik kazanmıştır. Bu niteliğiyle de coğrafi tescili yapılmıştır.”dedi.
İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ise, konuşmasında, üreten ellere değer verilip baş tacı edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Üretim olmazsa ekmek, yaşam ve kalkınma olmaz. Bu anlayış ile yerli üretime ata tohumlarına dönme zamanlarımız gelmiştir. Çünkü sağlıklı nesiller için sağlıklı ürünler yetiştirmeliyiz” dedi.
Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır da, Akçabelen Mahallesi’nin 2019 yılında yörede yetiştirilen şeker fasulyenin coğrafi işaret belgesini almasının ardından yerleşim olarak da çok iyi bir ivme yakaladığına dikkati çekerek, “Birçok alışveriş merkezlerinde Akçabelen’in markasını görmek bizi gururlandırıyor. Gembos yolunun açılmasıyla bu güzergâhta olan tüm bölgelerde yöremizde yetişen tüm ürünleri Türkiye’ye tanıtacağız”dedi.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Süleyman Soylu da, Akçabelen’de gerçekten bir başarı hikayesi ile karşı karşıya olduklarını dile getirerek, “Başladığımız nokta ile geldiğimiz nokta arasında uçurum var. Artık Akçabelen Fasulyesi bir marka haline geldi. Coğrafi işaret aldı ve bu markasıyla da sadece ulusal değil, uluslararası piyasalarda da anılır hale geldi.”diye konuştu.
Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Rekreasyon Yönetimi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Gül Güneş de, Akçabelen’de yetiştirilen ürünün yöre halkı tarafından korunmasının ardından yerel yönetimler ve bölgede kurulan kooperatifin destekleriyle coğrafi işaret aldığını belirterek, “Bu alınan menşe-i coğrafi işaret ve bunun anlamı fasulyemizin sadece bu coğrafi topraklarda yetiştirildiği anlamına geliyor. Dolayısıyla, bu fasulyemizin var olabilmesi, toprağımızı, köyümüzü, mahallemizi ve memleketimizi korumaktan geçiyor.”dedi.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mehmet Zengin ise, Beyşehir’in coğrafi işaret belgeli ürünlerin yetiştirildiği tarımda önemli bir merkez haline geldiğini belirterek,Akçabelen Mahallesi ile ilgili olarak da; “Burası şirin bir Anadolu beldesi, Batı Toroslar’ın arka çanağında yer alan Beyşehir Gölü Havzası’nda küçük bir kasaba ve bin dekar tarım arazisi var, bunun yaklaşık yüzde 30’unda yani bin 500 dekarında fasulye yetiştirilmekte.Yöremizde üretilen şeker fasulyesinin daha verimli ve iyi gelir getirilip yetiştirilebilmesi adına bundan önce olduğu gibi bundan sonra da her türlü katkı ve desteği vermeye hazırım.”dedi.

banner159

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner155

banner147