BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Akşam yemeğini bu saatte yerseniz...

Akşam yemeğini bu saatte yerseniz... 

30 Eylul 2021
Akşam yemeğini bu saatte yerseniz...

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, akşam yemeğinin hangi saat aralığında yenmesi gerektiğine ilişkin çarpıcı bir bilgi verdi.

Optimal sağlık için sadece ne yediğiniz değil ne zaman yediğiniz de önemlidir. Özellikle kilo vermek istiyorsanız veya gastroözofageal reflü gibi bir sağlık sorununuz varsa akşam yemeğini ne zaman yediğiniz önem taşımaktadır. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgi verdi.

Vücuda ne zaman uyuyacağını, yemek yiyeceğini ve uyanacağını söyleyen 24 saatlik döngü olan sirkadiyen ritme bağlı olarak, havanın kararmasıyla vücutta melatonin salgılanmaya başlar. Melatonin, metabolizmayı doğrudan etkiler ve yağ depolanmasını artırır.

Dolayısıyla akşam yemeğini melatoninin devreye girdiği zamanlarda yemek kilo kontrolünü zorlaştırır ve yağlanmayı artırabilir. Ayrıca yapılan çalışmalar, geç saatlerde yemek yemenin daha fazla sağlıksız gıda tüketimi ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle akşam yemeğini güneş batmadan önce yemek en doğru tercih olacaktır.

Saat 18'de yerseniz...
Günün geç saatlerinde vücudun özellikle karbonhidrat toleransı azalır, kan şekeri normalden daha fazla yükselebilir. 2020 yılında Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada; geç yemek yiyenlerin (22:00) erken yemek yiyenlere göre (18:00), aynı öğünü tüketseler ve aynı saatte uyusalar (23:00) bile kan şekeri seviyelerinin neredeyse 20 daha yüksek olduğunu ve yağ yakımının 10 daha az olduğunu bulunmuştur.

Bu nedenle özellikle kan şekeri kontrolü sağlanamayan diyabetik bireylerde akşam yemeğini erken vakitlerde yemek ve yemekten sonra acıkma halinde sağlıklı atıştırmalıklara yönelmek doğru olacaktır.

Yatma zamanına yakın bir zamanda bir şeyler yemek veya içmek hazımsızlığa neden olarak uyku kalitenizi bozabilir. Kalitesiz ve yetersiz bir uyku ise bağışıklık sisteminizin zayıflaması, iştah ve stres kontrolünün bozulması, odaklanma problemi ve bozulmuş bir sağlık anlamına gelmektedir.

Gastroözofageal reflü, mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla karakterize bir hastalıktır. Tok bir mide ile yatmak mide asidinin yemek borunuza geri sıçramasını çok daha kolay hale getirir ve uzun vadede reflü gelişme riskini artırabilir veya mevcut bir reflünüz varsa semptomlarını artırabilir. Bu nedenle özellikle reflünüz varsa yatağa uzanmadan önce en az 3 saat herhangi bir şey yemekten kaçınmak doğru olacaktır.

YENİAKİT

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.