BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

6,4 milyar dolarlık 'IMF parası' geldi: Dolarda geçici rahatlama bekleniyor

IMF koronavirüs salgınında kesenin ağzını açtı. Üye ülkelere ilave özel çekme hakkı (SDR) olarak 650 milyar dağıttı. Türkiye’ye de 6,4 milyar SDR aktarıldı. Ekonomistler bu durumun TCMB rezervlerini güçlendireceğini ve dolayısıyla dolar fiyatlarında bir miktar çözülme yaşanacağını söyledi. 

24 Ağustos 2021
6,4 milyar dolarlık 'IMF parası' geldi: Dolarda geçici rahatlama bekleniyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), uluslararası rezerv para birimi Özel Çekme Hakları'nın (SDR) 650 milyar dolarlık yeni tahsisini bugün yapılacağını açıkladı. Karar Türkiye'yi de de etkiliyor. Buna göre rezerv para tahsisinden TCMB rezervlerine yaklaşık 6,4 milyar dolar katkı bekleniyor.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, 650 milyar dolar büyüklüğü ile IMF tarihinin en büyük SDR-Özel Çekim Hakkı dağıtımının bugün gerçekleştirildiğini duyurdu. Georgieva yaptığı açıklamada, "Özel Çekim Hakkı dağıtımı dünya için bir taze kan ve eğer akıllıca kullanılır ise bu benzeri görülmemiş krizle mücadele için eşsiz bir fırsat" diye konuştu.

275 MİLYAR DOLARI GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE
"SDR dağıtımı global ekonomik sisteme ek likidite sağlayacak, ülkelerin döviz rezervlerine eklenecek ve üye ülkelerin yurt içi veya yurt dışı borçlanmaya bağımlılıklarını azaltacak. Ülkeler, SDR dağıtımının sağladığı alanı ekonomilerini desteklemek ve kriz ile mücadelelerini artırmak için kullanabilecekler" diye konuşan Georgieva, SDR'lerin ülkeleri IMF'teki kotalarına göre dağıtıldığını belirtirken, 650 milyar doların 275 milyar dolarının gelişmekte ve kalkınmakta olan ülkelere gittiğini de vurguladı.

Düşük gelirli ülkelere 21 milyar dolar dağıtıldığını belirten Georgieva, bunun bazı ülkeler için GSYH'nin yüzde 6'sına denk geldiğini de ifade etti.

PANDEMİDE 85 ÜLKEYE 117 MİLYAR DOLARLIK YARDIM
"SDR dağıtımı, IMF'in pandemi sürecinde üye ülkeleri desteklemeye yönelik çabalarının önemli bir bileşeni" diye konuşan Goergiva, pandemi karşısında bugüne kadar 85 ülkeye 117 milyar dolar yeni finansman sağladıklarını, 29 ülkeye borç geri ödemelerinde rahatlama imkanı verdiklerini de belirtti.

DOLAR FİYATLARINDA GERİLEME OLUŞTURABİLİR
Bu durumun TCMB’nin rezervlerine pozitif yansıyacağını ifade eden Ekonomist Dr. Rahmi İncekara, “Türkiye’ye buradan yaklaşık 6,4 milyar dolarlık para girişi olacak. Rezervlerin güçlenmesiyle dolar/TL’deki düşüşün ay sonunda da devam edeceğini söylememiz mümkün. Kısacası yaz aylarında turizm, ihracat ve IMF’den gelecek olan serbest çekim hakkı ve küresel cephedeki pozitif tablo ile dövizdeki gevşemenin süreceğini söyleyebiliriz. Ama sonbaharın gelmesiyle bu eğilimin tersine döneceğini tahmin etmekteyiz” açıklamalarında bulundu.

ABD dolar endeksindeki gerileme nedeniyle dün 8,42'lere inen dolar/TL sabah saatlerinde yüzde 0,12 değer kaybıyla 8,41'den el değiştiriyor. Euro/TL'de salı günü 9,90'ın altındaki hareketlerine devam ederek 9,88'den işlem görüyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.