BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

1-7 EKİM EMZİRME HAFTASI

1-7 EKİM EMZİRME HAFTASI  

05 Ekim 2021
         1-7 EKİM EMZİRME HAFTASI

Anne sütüyle beslenmenin sağlığa olumlu etkileri sadece verildiği süreyle kısıtlı değildir. Anne sütüyle uzun süre beslenen çocuğun büyüme ve gelişmesinin standartlara daha uygun olduğu görülmektedir. Bebeklere anne sütü verilmesi ishal, solunum yolu enfeksiyonları, kötü ve yetersiz beslenme, yaşam boyu kronik hastalıkların görülme riskini azaltmaktadır. Zeka puanı üzerine belirgin ölçüde etkide bulunduğu araştırmalarla gösterilmiştir. Emzirmenin;  bebeğin ve annenin güven, huzur ve ruhsal gelişimi üzerine olumlu etkisi de düşünüldüğünde bugüne ve geleceğe yatırım olarak görülmelidir.

Teknolojinin bugün ulaştığı noktada bile anne sütüne eşdeğer bir besin maddesi üretebilmek mümkün olmamıştır. Çünkü anne sütü bebeğin ihtiyacına göre değişen, bağışıklık maddelerini içeren canlı bir sıvıdır. Mamalar, ancak anne sütüyle beslenmenin imkansız olduğu durumlarda gündeme gelebilir. Bunlar teknolojinin olanakları kullanılarak inek sütü ve soya esas maddesiyle,  bazı eklemeler ile anne sütüne benzetilmeye çalışılmış ürünlerdir. Anne sütünün içeriği ve bebeğin vücudundaki etkileri keşfedildikçe anne sütünün üstünlüğü benimsenmiş ve mamaların içerikleri bu doğrultuda geliştirilmeye çalışılmıştır. İnsanlığın varoluşundan beri anne sütünün bu üstünlüğü devam etmektedir.

 TNSA (Türkiye Nüfus Sağlık  Araştırması) 2003 yılı verilerine göre  0-6 ay sadece anne sütü verme oranı 20,8 iken, 2008 yılı verilerine göre 40,4’e yükselmiştir. Ülkemizde emzirmeye ilk başlama oranının çok iyi olmasına rağmen gebe iken annenin emzirmeye hazırlanmaması, doğumu izleyen ilk günlerde emzirme yardımının yeterli olmaması, biberon ve emzik kullanımı, annelerin ve çevresinin anne sütünün yetersiz olduğuna ilişkin kanıları, mamanın daha besleyici olduğuna ilişkin yanlış bilginin olması, annenin çalışması gibi nedenlerle ilk 6 ay sadece anne sütü verme - emzirme oranı düşmektedir.

 

  • Yeni doğan bebek için en ideal besin anne sütüdür.
  • Anne sütü en doğal en taze besindir.
  • Anne sütü her zaman temizdir.
  • Anne sütü daima hazırdır, ekonomiktir, özel harcama gerektirmez.
  • Anne sütü bebekle anne arasında ömür boyu sürecek özel sevgi bağı kurulmasını sağlar.
  • Doğumdan sonra ilk birkaç saatte gelen ve yaklaşık beş-on gün süren koyu ağız sütü ziyan edilmeden bebeğe mutlaka verilmelidir.

 

  1. Bebeğin Doğumdan Sonra Yaklaşık Bir Saat İçinde Emzirilmeye Başlanması

Erken emzirmeye başlama;

  • Yeni doğanın yoğun emme refleksi (isteği) ve uyanık  durumu erken emzirmeye başlamaya yardımcı olur.
  • Anne sütünün salgılanmasını uyarır.
  • Anne sütü bebeğin ilk aşısı gibidir. Bebek doğar doğmaz kolostrumu alırsa,  kolostrumdan onu hastalıklardan koruyacak  bağışıklık maddelerini de alır.
  • Annenin doğum sonrası kanamasını en aza indirir.
  • Anne ile çocuk arasında  oluşacak bağı güçlendirir.
  1. Doğru emzirme tekniklerinin benimsenmesi; Bebeğin uygun pozisyonda tutulması, memeyi alması ve etkin besleme
    • Bebeğin kulağı, omuzu ve kalçası düz bir hat halinde ve yüzü memeye dönük pozisyonda anneye yakın tutulmalıdır.
    • Bebek memeyi almadan hemen önce ağzı yeterince geniş açılmalıdır, böylece meme başı ve meme başının çevresindeki koyu renkli bölgenin (areola) mümkün olduğunca çoğu,  bebeğin ağzında olmalıdır. Bebek meme başını doğru aldığında dudakları dışarı doğru kıvrılır   ve dili memeyi sarmalar.
    • Sütü çekmek için gözle görülür çene hareketi, ritmik ve derin emme, işitilebilir yutkunma gibi etkin emme işaretleri gözlenmelidir.
    • Etkin emmeyi engelleyen biberon, emzik gibi ishal riski oluşturabilecek araçlar kullanılmamalıdır.
    • Anne emzirme öğünlerinden birini kaçırdığında veya gün içerinde anne bebek ayrılığı olmuşsa, meme sütle aşırı dolmuşsa, işe başlamışsa  bebeğini emzirmesi gereken saatlerde sütünü elle veya uzun anne bebek ayrılığı (bebeğin veya annenin hastanede yatması, işe başlama vb.) söz konusu olduğunda mümkünse anne sütü pompası kullanarak  memesinden süt sağarak süt yapımını devam ettirebilir.  Süt Saklama Koşulları
    • sırasında oluşabilecek bulaşmalar ile bebeğin hastalıklara  yakalanma riski de artacaktır.
    • İlk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenen çocukların, başka besinlerle beslenen çocuklara göre, ishal ya da akut solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskleri çok daha düşüktür. Bebeklere altı aydan önce başka besinlerin verilmesi alınan anne sütü miktarını azaltır ve anne sütü içindeki besin öğelerinin tam olarak emilimini engeller

 

  1. Gece emzirmeleri dahil olmak üzere, sık sık ve bebek her istediğinde emzirme
    • Bebekler, özelliklerde ilk aylarda her 2-3 saatte bir veya gerekirse daha sık olmak üzere, saatlerle sınırlamadan, 24 saat içinde 10-12 kez emzirilmelidir.
    •  Bebeklerin midesi küçüktür ve sık  sık doldurulması gerekir. Anne sütünün sindirimi kolay olduğu için, bebeğin küçük midesine mükemmel uyum sağlar.
    • Sık emzirme annenin süt miktarını korumasına, süt yapımının artmasına,  göğüste şişlik, dolgunluk ve diğer meme ile ilgili problemlerin önlenmesine yardımcı olur.
    • Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Emzirme süresi çocuktan çocuğa 5 dakika ile 30 dakika arasında değişebilir.
  2. Bebeğin 24 saatte en az altı kez altını ıslatması ya da her ay en az ortalama 500 gram ağırlık kazanması anne sütünün yeterliliğinin en iyi göstergesidir. Bebek her istediğinde emzirmeye devam edilmesi, emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi ve 6. aydan itibaren uygun miktarda, uygun ek besinlere başlanması gereklidir.    

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.