Seydişehir Haber | seydisehirhaber.com

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Pişman olana vergi cezası yok! İş değiştirenler ve değiştirecekler dikkat

Geçen yıl elde edilen kazançlara ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesi verme dönemi 7 Nisan’da sona erdi. Beyanname vermeyenler tebligat gelmeden pişmanlıktan yararlanırsa vergi ziyaı cezası ödemekten kurtulabilecekler. 

14 Nisan 2025
Pişman olana vergi cezası yok! İş değiştirenler ve değiştirecekler dikkat

2024’te iş değiştirenler ve yüksek gelir elde edenler için beyanname dönemi sona erdi. Gelir İdaresi Başkanlığı, banka ve SGK verilerini analiz ederek beyanname vermeyenleri tespit etmeye başladı. Vergi dairesinden tebligat gelmeden önce “pişmanlıkla” beyanname verenler cezadan kurtulabiliyor.

GİB, VERİ ANALİZİYLE HAREKETE GEÇTİ
2024 yılında tek işverenden 3 milyon liranın üzerinde ücret geliri elde edenler ile birden fazla işverenden ikinci işverenden 230 bin lirayı aşan ücret geliri alanlar için beyanname verme süresi 7 Nisan’da sona erdi. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), geçmiş yıllara göre çok daha güçlü bir dijital analiz sistemiyle harekete geçti. Banka ve sigorta kayıtları, SGK bildirimleri gibi veriler üzerinden beyanname vermeyen mükellefler kolayca tespit ediliyor.

TESPİT EDİLENLERE TEBLİGAT GELİYOR
Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; beyanname yükümlülüğünü yerine getirmeyenler GİB tarafından vergi dairelerine bildiriliyor. Bu kişilere tebligat yapılıyor ve hem tahakkuk eden vergi hem de vergi ziyaı cezası ödenmesi isteniyor.

Ancak vergi dairesi henüz tebligat göndermemişse, Vergi Usul Kanunu’nun “pişmanlık” hükümleri devreye giriyor. Pişmanlıkla beyanname verenler yalnızca vergi borcunu ödeyerek ceza almaktan kurtuluyorlar.

PİŞMANLIKLA BEYAN: NASIL YAPILIR?
Vergi mükellefleri iki yöntemle pişmanlık başvurusu yapabiliyor:

Vergi dairesine dilekçeyle doğrudan başvuru,

GİB’in internet sitesinde yer alan “Hazır Beyan Sistemi” üzerinden “pişmanlık” seçeneğini işaretleyerek başvuru.

Pişmanlıkla beyan edenler vergi ziyaı cezası ödemezken, yalnızca aylık %4,5 oranında pişmanlık zammı ödemekle yükümlü oluyor.

2024’TE İŞ DEĞİŞTİRENLER DİKKAT!
Yıl içinde iş değiştirenler veya aynı grup altında şirket adı değişenler “birden fazla işverenden gelir elde etmiş” kabul ediliyor. İkinci işverenden alınan ücretin 150 bin lirayı aşması durumunda beyanname zorunluluğu doğuyor. Mükellef, birinci işverenini kendisi belirleyebiliyor ancak tüm işverenlerden elde edilen gelir beyannamede gösterilmek zorunda.

VERGİ İADESİ ŞANSI DA VAR
Beyanname vermek her zaman ek vergi anlamına gelmiyor. Gelirin beyanı sırasında eğitim, sağlık harcamaları ile sigorta primleri belirli oranlarda indirilebiliyor. Bu durum bazı çalışanlar için vergi iadesi hakkı doğurabiliyor.

Brüt gelirin %10'una kadar eğitim ve sağlık harcaması, %15’i geçmemek üzere sigorta primlerinin yarısı indirim olarak gösterilebiliyor. Ancak iade, işverenin vergiyi devlete yatırmış olmasına bağlı. İşveren ödememişse, çalışanın iade hakkı boşa çıkıyor.

2025’E ŞİMDİDEN HAZIRLANIN
Gelecek yıl, tek işverenden 4 milyon 300 bin TL’yi, ikinci işverenden ise 330 bin TL’yi aşan ücret gelirleri için Mart 2026’da beyanname verilecek. Şimdiden eğitim, sağlık ve sigorta harcamalarına ilişkin belgelerin saklanması öneriliyor.
KAYNAK: HABERTÜRK/AHMET KIVANÇ

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner226

banner225