Halk arasındaki şeker hastalığı olarak bilinen diyabet; pankreasın yeterli insülin (hormon) üretememesi ya da vücudun üretilen insülini doğru şekilde kullanamaması sonucu kanda dolaşan glukozun, yani kan şekerinin yüksekliği ile seyreden bir hastalıktır. Günümüzde de en önemli halk sağlığı problemlerinden biridir. Kanda çok fazla miktarda şeker bulunması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yüksek kan şekeri nedeniyle; kalp ve böbrek hastalıkları yaşanabilir, sinir hasarı ve görme kaybı gibi hastalıklar meydana gelebilir. Yüksek kan şekerinin bağışıklık sistemini zayıflatması dolayısıyla yaralanmalara ve enfeksiyonlara karşı hassasiyet oluşur. Bu nedenle erken tanı ve tedavi önemlidir.
Diyabetli bireyler, durumlarını yönetmek ve oluşabilecek hastalıklardan kaçınmak için sürekli bakım ve desteğe ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle Seydişehir Devlet Hastanesi olarak diyabet hastalığının tanı, tedavi ve bakım sürecinde kapsamlı bir yaklaşımla hizmet sunmaktayız. İç hastalıkları hekimi, diyabet hemşiresi, diyetisyen, fizyoterapist ve psikologdan oluşan bir ekip tarafından hastalar değerlendirir, bireysel ihtiyaçlara uygun tedavi planları oluşturur ve diyabet eğitimleri verilir.
Diyabet eğitimlerinde; diyabet nedir, belirtileri nelerdir, komplikasyonları nelerdir, nasıl beslenilmesi gerekir, tedavi sürecinde başlanan ilaçlar nasıl kullanılır, hiperglisemi (yüksek şeker) ve hipoglisemi (düşük şeker) nedir ve nasıl müdahale edilir, evde kan şekeri takibi nasıl yapılır, şeker ölçüm cihazı nasıl kullanılır gibi pek çok konuda bireye ve aileye eğitimler verilir. Bu eğitimler bireyin ihtiyaçları doğrultusunda A blok poliklinik katında bulunan diyabet hemşiresi tarafından bireysel olarak ya da düzenlenen diyabet okulu ile grup şeklinde verilebilmektedir. Aynı zamanda yatan diyabetli hastalara yatak başında da eğitimler verilebilmektedir.
Hastanemizde yürütülen diyabet okulunda; uzman doktor, diyabet hemşiresi, psikolog, fizyoterapist ve diyetisyen eğitim vermekte ve diyabet okulumuz ayda bir kez olmak üzere katılımcılara göre belirlenen gün ve saatlerde yapılmaktadır. Diyabet okulumuz grup şeklinde yapıldığından aynı zamanda hastaların bireysel etkileşimlerine de olanak sağlamaktadır. Diyabet okulu eğitimini tamamlayan hastalarımıza eğitimin sonunda Diyabet Eğitim Diplomaları verilmektedir.
Diyabet konusunda farkındalığı artırmak amacıyla 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak belirlenmiştir. International Diabetes Federation (Uluslararası Diyabet Federasyonu)’nun 2024-2026 Dünya Diyabet Günü'nün teması Diyabet ve Sağlıklı Yaşam’dır. Diyabet bakımına uygun erişim ve sağlıklı yaşam için gerekli destek ile diyabetli herkes iyi yaşama şansına sahiptir
14 Kasım 2024