banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

İşte kalbe en zararlı besin! Sadece 150 gramı ölüm riskini yüzde 51 artırıyor

Gün içinde tükettiğimiz gıdaların sağlığımız üzerindeki etkisi tartışılmaz bir gerçek. Yapılan bir araştırma ise bir gıda türünün direkt kalp hastalıklarına yol açtığını ortaya koydu. Bu yiyecek türü ayrıca ölüm riskini yüzde 51 oranında artırdı. 

10 Kasım 2024
İşte kalbe en zararlı besin! Sadece 150 gramı ölüm riskini yüzde 51 artırıyor

Kalp hastalıkları riski hem yaşam tarzı hem de genetik faktörlere bağlı olarak artıyor veya azalıyor. 

McMaster Üniversitesi bilim adamları tarafından yapılan küresel bir araştırma, işlenmiş et tüketiminin bu riski artıran en güçlü faktör olduğunu ortaya koydu. 

Ancak aynı şey işlenmemiş kırmızı et ve kümes hayvanları için geçerli değildi.

Araştırmacılar çalışma kapsamında et tüketimi ve kardiyovasküler hastalık verileri için takip ettikleri 21 ülkeden 134 bin 297 kişinin diyet ve sağlık sonuçlarını inceledi.
ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?
Katılımcıların beslenme alışkanlıkları, yemek sıklığı anketleri aracılığıyla kayıt altına alındı.

Ayrıca ölüm ve ciddi kardiyovasküler olaylara ilişkin verileri de toplandı.

Bu, araştırmacıların et tüketim alışkanlıkları ile kardiyovasküler olaylar ve ölüm oranı arasındaki ilişkileri belirlemesine olanak tanıdı.
KATILIMCILAR 10 YIL TAKİP EDİLDİ
Katılımcıları yaklaşık on yıl boyunca takip ettikten sonra ekip, haftada 150 gramdan fazla işlenmiş et yemenin, hiç tüketmeyenlere kıyasla yüzde 46 daha yüksek kardiyovasküler hastalık ve yüzde 51 daha yüksek ölüm riski ile ilişkili olduğunu buldu. 

Araştırmacılar, işlenmemiş etin orta düzeyde tüketiminin sağlık üzerinde nötr bir etkisi olduğunu da gördü.

Uzman Mahshid Dehghan'a göre mevcut veriler, sağlıklı beslenme düzeninin bir parçası olarak  makul miktarda işlenmemiş et yemenin muhtemelen zararlı olmadığını gösteriyor.
İŞLENMİŞ ET DEMANSA YOL AÇIYOR
Bu arada kırk yıl boyunca 100 binden fazla insanı takip eden büyük bir araştırmaya göre işlenmiş kırmızı et tüketimi demans için de önemli bir risk faktörü olabilir.

Uzmanlar, ABD'deki 130 bin hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının sağlığını inceledi.

Onları 43 yıl boyunca takip ettiler.

Katılımcılar, her 2 ila 5 yılda bir beslenmeleri hakkında bilgi verdi. 

Onlardan pastırma, sosisli sandviç, sosis, salam ve diğer şarküteri ürünleri gibi işlenmiş kırmızı etleri ne sıklıkta yediklerini bildirmeleri istendi.

Ayrıca fıstık ezmesi, fıstık, ceviz, yeşil fasulye, barbunya fasulyesi ve bezelye gibi kuruyemiş ve baklagilleri tüketip tüketmediklerini de bildirdiler.

Sağlık Bakanlığı'ndan kritik açıklama: Erkeklerde bu hastalığın yüzde 90 nedeni belli oldu! Sigaraya dokunmaya korkacaksınız!
Sağlık Bakanlığı'ndan kritik açıklama: Erkeklerde bu hastalığın yüzde 90 nedeni...
HAFTADA İKİ PORSİYON YETİYOR
Takip döneminde 11 binden fazla demans vakası tespit edildi.

Araştırmacılar, haftada iki porsiyon işlenmiş kırmızı et yemenin, ayda yaklaşık üç porsiyon yiyenlerle karşılaştırıldığında bilişsel gerileme riskini yüzde 14 artırdığını bildirdi.

Günde bir porsiyon işlenmiş kırmızı etin, bir porsiyon fındık, fasulye veya tofu ile değiştirilmesi, demans riskini yüzde 23 oranında azaltabiliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.