Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 1-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Farkındalık ve bilinçlendirme etkinliklerinde “Pembe Kurdele” teması kullanılmaktadır.
Son yollarda hızla artış gösteren meme kanserine farkındalık oluşturabilmek adına ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı olarak ilan edildi.
Dünyada ve ülkemizde en çok karşılaşılan kanser türü olan meme kanseri; ülkemizde her 8 kadından birinde görülmeye başladı ve son 25 yılda 3 kat artış gösterdi.
Erken teşhis ile %100 oranında tedavi edilebilen bir hastalık olan meme kanseri; bu anlamda tanı ve zamanlama açısından hastalar için çok önemli.
Bu kapsamda yürütülen toplum tabanlı Kanser Erken Tarama Eğitim Merkezi( KETEM ) ile kadınların olası bir kanser gelişiminin erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan tespit edilmesi ve meme kanserine bağlı ölüm hızının düşürülmesi sağlanıyor. Bu anlamda birçok sağlık kuruluşu sağlık kontrollerini önemseyerek kişileri gerekli tahlilleri yaptırmaları için teşvik ediyor.
Günümüzde rutin olarak; kadınlara 20 yaşından sonra her ay KKMM(Kendi Kendine Meme Muayenesi ) yapmaları öneriliyor. 40-69 yaş arası kadınlara, KKMM’nin yanı sıra yılda bir kez meme muayenesi için doktora gitmeleri, iki yılda bir de mamografi çektirmeleri tavsiye ediliyor.
Meme kanserinde her hastanın yapısı, genetik faktörleri, yaşı, yaşam biçimi hastalığa yakalanma ve tedavisinde önemli rol oynuyor.Belirtilen önemli faktörlerden birinin de emzirme olduğu belirtilirken kadınların doğum sonrasında 2 yıl bebeklerini emzirmelerinin meme kanseri riskini düşürdüğü ortaya konmuştur.