banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner174

SEYDİŞEHİRLİ DOÇ. DR ALİ GÜLEÇ KAPALI BEL FITIĞI AMELİYATI İLE HASTALARA ÇARE OLUYOR

SEYDİŞEHİRLİ DOÇ. DR ALİ GÜLEÇ .BEL FITIĞI ve KANAL DARLIĞINDA KAPALI AMELİYATLARLA (UBE) HASTALARA ÇARE OLUYOR 

28 Ağustos 2024
SEYDİŞEHİRLİ DOÇ. DR ALİ GÜLEÇ   KAPALI BEL FITIĞI  AMELİYATI İLE  HASTALARA  ÇARE  OLUYOR

Omurga, bir dizi omurun , kas ve bağ dokusunun bir araya gelmesiyle oluşan vücudun dik durmasını sağlayan ve içinden omuriliğin geçtiği yapıdır. Omurların arasında, jel benzeri bir yapıdan oluşan diskler yer alır. Bu diskler, omurlar arasındaki sürtünmeyi azaltarak yastık işlevi görerek hareket esnekliğini artırır. Diskin dış kısmı "anulus fibrosus" olarak bilinirken, iç kısmındaki yumuşak, jel benzeri yapıya "nucleus pulposus" denir. Zamanla, bu jelin su içeriği azalır ve diskler, yastıklama görevini eskisi kadar etkili yapamaz hale gelir.

Bel fıtığı diskin dış kısmının yırtılması sonucunda disk içeriğinin sinirlere ve omuriliğe bası yapması olarak bilinir.Tıpta "lomber disk hernisi" olarak adlandırılır. Bel bölgesinde daha sık olmakla beraber  boyun ve sırt bölgesindede görülebilir. Sinir köklerine ve omuriliğe yapılan baskı sonucunda bacaklara, kollara veya sırt bölgesine yayılan ağrılara , his kaybı ve kas güçsüzlüğüne yol açabilir.Bunlara ek kalça ağrıları yürüyüş mesafesinde kısalma nadiren olsada idrar kaçırma şikayetlerine sebep olabilir.

Bel fıtığı, genellikle 30 ila 50 yaş arasındaki bireylerde daha sık görülür .Aşırı yük kaldırma, ani hareketler, fazla kilo, hamilelik , sigara veya travma gibi durumlar bu rahatsızlığın gelişme riskini artırabilir.

Dar kanal hastalığı omurganın içinden olan ve omur iliğin geçtiği kanalın belli sebeplere bağlı daralması ile oluşan hastalıktır. Bı hastalığa bel fıtığıda elik edebilir.Hastaların şikayetleri bel fıtığı ile benzerdir.

 Fizik tedavi ve ilaç tedavisine rağmen şikayetleri geçmeyen hastalara daha önce açık veya mikroskop altında mini açık ameliyatlar yapılıyordu. Ancak son yıllarda  endoskopik yöntemlerden birisi olan Unilateral Biportal Endoskopik (UBE)  cerrahi adı verilen kapalı ve kamera ile yapılan teknik geliştirildi. Bu teknik yardımı ile hastalar fıtığın seviyesine göre  2 adet 1 cm den az açılan delikten kamera yardımı ile girilerek cerrahi işlem gerçekleştiriliyor . Mikroskopik cerrahi ve açık cerrahilerde yapılan ameliyatlar bu teknikle (UBE) daha küçük kesiler , daha az kanama ve  daha az kas hasarı verilerek kapalı olarak yapılabilinmektedir. Bunun sayesinde hastalar hastanede daha kısa süre kalıp , erken dönemde taburcu edilip , daha hızlı normal hayatlarına dönebilmektedirler

 

Türkiye ve dünyada sayılı kliniklerde gerçekleştirilebilinen tam kapalı endoskopik teknik olan UBE tekniği ile yapılan bel fıtığı ve kanal darlığı ameliyatları bölgemizde Selçuk Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde Doç. Dr. Ali GÜLEÇ ve ekibi öncülüğünde gerçekleştirilmektedir. Doç. Dr. Ali GÜLEÇ UBE tekniği ile ameliyat edilen hastaların memnuniyet oranlarının oldukça yüksek olduğunu belirtmiştir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.