banner176

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

banner174

Miras sahipleri dikkat! Miras paylaşımında noter onayı kalkıyor

Miras paylaşımında yeni bir dönem başlıyor. Noter şartının kalktığı yeni miras düzenlemesi için tüm detaylar belli oldu. 

22 Ağustos 2024
Miras sahipleri dikkat! Miras paylaşımında noter onayı kalkıyor

Yeni düzenleme kapsamında miras paylaşımında yeni dönem başlıyor. Mirasçılara rahatlık sağlaması amacıyla hayata geçirilen yeni sistemde miras kalan hisseli tapular için pay düzenlemesi dikkat çekiyor. Mirasçıları yakından ilgilendiren haber geldi. 

Milyonlarca mirasçıyı yakından ilgilendiren düzenlemeye göre, eskiden uzun süren miras paylaşım süresi artık daha kısa sürede çözülecek. Yeni miras paylaşımda hak sahipleri arasında adaletin sağlanması ve hızlı sorunsuz işlemler yapılabilmesini sağlanacak.

Miras paylaşımlarında noter zorunluğu ortadan kalkıyor. TGRT'de yer alan habere göre, yeni düzenlemeyle mirasçıları arasında yapılan yazılı anlaşmalar hisseli tapu devirlerinde yeterli bir belge olarak sayılacak. Sistem mirasçıların anlaştıkları durumlarda işlemlerim çok daha hızlı yürütülmesine olanak tanıyacak. Noter onayının kalkması işlemlerin maliyetini de düşürecek.

Eski sistemde mirasçılar arasında yapılan tapu devirlerinde hak sahiplerinin anlaşarak onay vermesi gerekiyordu.  Özellikle çok sayıda mirasçının olduğunu durumlarda bu durum işlemlerin uzamasına neden oluyordu. Yeni düzenlemede mirasçıların sadece yazılı muvafakat vermesi yeterli olacak. 

Mirasçılar tapu dairelerine şahsen giderek işlemlerini gerçekleştirebilecek ya da avukat aracılığıyla temsil edilecek. İşlemlerin avukatlar aracılığı ile de yürütülebilmesi özellikle yurt dışında yaşayan mirasçılara avantaj sağlayacak.

YENİ MİRAS DÜZENLEMESİ HAYATA GEÖİYOR 

Miras paylaşımlarında uzun işlemler artık daha kısa sürede tamamlanacak. Yapılan yeni yönetmelikle birlikte kurallara uygun bir süreç işlenecek. Satış işlemlerinin son ermesiyle her hisse sahibi kendi payına düşeni alacak.

Yapılan düzenleme ile birlikte bu mülkiyetler tapu siciline kaydedilecek. Tapu Sicili'nde yapılan bu kayıtlar, mirasçıların mülkiyet haklarının resmileştirilmesini ve korunmasını sağlayacak.

Yeni düzenleme mirasçılar arasındaki anlaşmazlıkları en aza indirmeyi hedefliyor.  Noter onayının kaldırılması hem maliyetleri düşürecek hem de işlemler sadeleşecek.

banner201

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.